Electrocardiograma – ce afectiuni se pot descoperi?

Electrocardiograma nu este nedureroasa si presupune aplicarea unor electrozi mici pe maini, picioare si piept ce sunt la randul lor conectati la aparatul ECG, care inregistreaza activitatea inimii afisand informatiile pe o hartie speciala sau in calculator.

Afectiunile descoperite prin electrocardiograma:

Medicii apeleaza la electrocardiograma pentru a detecta in ritmul inimii probleme precum: aritmiile, care fac ca inima sa bata prea lent, prea repede sau neregulat; infarctul si hipertrofia.

Electrocardiograma este folosita si pentru a descoperi cauzele care dezvolta dureri in piept precum atacul de inima, ischemia sau inflamarea pericardului; pentru a depista simptomele afectiunilor cardiovasculare, a verifica sanatatea inimii sau prentru a stii daca un tratament are rezultate favorabile.

Tipuri de electrocardiograma: telemetria, monitorizarea holter si testul de efort.

Telemetria, procedeu care consta in supravegherea cardiaca non-stop, prin aplicarea a minimum doi electrozi conectati la electrocardiograf.

Monitorizarea Holter presupune inregistrarea ambulatorie a inpulsurilor electrice cardiace pe parcursul a 12-24 de ore. Inregistrarea se face cu un aparat portabil, iar pe durata acesteia pacientul desfasoara activitati normale si noteaza anumite evenimente precum durata si calitatea somnului.

Testul de efort este foarte util pentru a verifica daca au aparut modificari ale activitatii electrice cardiace intr-o etapa de solicitare musculara.

Inainte de a efectua o electrocardiograma este indicat sa evitati contactul cu apa rece sau exercitiile fizice. De asemenea este necesar sa comunicati medicului in cazul in care urmati un anumit tratament si ce medicatie urmati. In plus este indicata indepartarea bijuteriilor pentru a nu interfera cu corectitudinea rezultatelor.