Exercitii fizice recomandate pentru corectarea posturii

Sunt foarte multe persoane care au de suferit din cauza posturii incorecte, insa vestea buna este ca puteti efectua anumite exercitii fizice care sunt recomandate pentru a o corecta. In unele situatii poate sa fie vorba despre mostenirea genetica, dar de foarte multe ori sunt de vina anumite obiceiuri zilnice. Sunt extrem de multe persoane care nu acorda suficienta atentie acestor aspecte, care petrec foarte multe ore la birou, asezate pe scaun, si care ajung sa sufere de dureri de spate sau de afectiuni care rezulta pe fondul mentinerii unei posturi incorecte. Desigur, problemele pot sa apara si in situatia persoanelor care sunt nevoite sa ridice greutati in timpul serviciului sau in cazul persoanelor care practica sporturi ce presupun constant ridicarea unor greutati.

Defectele de postura sunt impartite de catre specialisti in doua mari categorii: structurale si pozitionale. Atunci cand avem in vedere defecte structurale, ne referim, de regula, la anumite deformari anatomice cu caracter permanent si care nu pot fi corectate datorita tratamentului, insa exista si exercitii fizice care pot fi de ajutor in cazul unora dintre pacienti. In situatia in care avem in vedere caauzele pozitionale ce determina o postura incorecta, ne referim la mai multi factori, printre care excesul de greutate, preobleme de respiratie, dezechilibre musculare insotite de contractii sau crampe. De asemenea, tot la cauze pozitionale se incadreaza si factori psihologici – precum stima de sine, dar si mobilitatea excesiva sau o stare generala de slabiciune.

Care sunt cele mai bune exercitii pentru corectarea posturii?

Coloana vertebrala poate sa aiba de suferit si in situatia persoanelor sedentare, pentru ca lipsa activitatii fizice are un efect negativ asupra organismului. De asemenea, in copilarie si adolescenta, atunci cand organismul inca se dezvolta, este bine ca ghiozdanul sa fie purtat pe ambii umeri. Nu se recomanda sportul practicat excesiv si incorect, dar nici pozitia ghemuita in timpul cititului sau al urmaririi programelor tv. Pentru corectarea posturii puteti executa anumite exercitii indicate de catre specialistii in domeniu, evitand, astfel, posibile disfunctii si dureri cronice semnificative.

Exercitii pentru corectarea posturii: Mersul cu o carte pe cap

Iata o alternativa care nu costa absolut nimic si pe care o aveti la indemana oricand – si cu care copiii s-ar putea sa rezoneze usor, privind-o ca pe o joaca. Este un exercitiu pentru corectarea posturii care ajuta extrem de mult la prevenirea aparitiei curburii si a bolilor la nivelul coloanei vertebrale.

Exercitii fizice pentru abdomen si spate

Persoanele care isi antreneaza constant abdomenul si spatele au sanse mult mai mari sa isi mentina buna sanatatea coloanei vertebrale. Este esential ca aceste exercitii simple sa fie efectuate in mod regulat, pentru ca musculatura sa se intareasca.

Aveti grija sa va incalziti suficient

Pentru corectarea posturii, este important sa va asigurati ca v-ati incalzit suficient organismul inainte de efectuarea anumitor exercitii fizice. Specialistii recomanda sa luati pauze scurte pentru intinderea muschilor chiar si in timpul executarii acestor exercitii.

Exercitii pentru corectarea posturii: Extensiile de spate

Aceste exercitii sunt foarte utile pentru a intari muschiul sacrospinal, dar si alti muschi situati in partea de jos a spatelui. Pentru a efectua corect exercitiile, trebuie sa stati pe burta si sa tineti palmele pe podea – mai sus de nivelul soldurilor. Trebuie sa expirati si sa trageti abdomenul catre interior, sa ridicati incet capul si piepul de la podea, exclusiv cu ajutorul muschilor spatelui. Este important sa nu impingeti in brate si sa tineti soldurile pe podea, privind in jos si relaxandu-va muschii gatului.

Exercitii pentru corectarea posturii: Incrucisarile

Acest tip de exercitii ajuta la tonifierea muschilor din zona de mijloc a corpului. Trebuie sa va intindeti pe spate, sa tineti mainile la cap si pieptul ridicat de la podea, iar genunchii trebuie sa fie tinuti la piept. Partea inferioara a spatelui trebuie sa ramana lipita pe podea, sa expirati si sa trageti abdomenul catre interior, in sus, pe directia coloanei vertebrale. Dupa aceea, intindeti unul dintre picioare si rotiti-va trunchiul catre genunchiul care este indoit. Schimbati incet picioarele si repetati exercitiul, iar pentru cresterea intensitatii puteti sa apropiati mai mult de podea piciorul care este intins.