Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Hernie de disc cervicala - cauze, simptome, tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 19 ianuarie 2023 Ultima actualizare: 19 ianuarie 2023

Persoanele care resimt dureri in zona gatului, dureri care iradiaza si catre brate, se poate sa sufere de hernie de disc cervicala. In situatia in care unul dintre discurile intervertebrale din zona cervicala este rupt (sau herniat), persoana respectiva ar putea sa se vindece fara sa fie nevoie de intervenirea pe cale chirurgicala. In cazul in care orice alta alternativa de tratament se dovedeste a fi ineficienta, pentru a calma durerile si pentru a restabili functiile zonei cervicale, medicul va recomanda totusi operatia. Discurile si articulatiile aflate in zona cervicala au rolul de a favoriza miscarea gatului si de a asigura stabilitatea capului, actionand asemeni unor tampoane care ajuta la protejarea vertebrelor cervicale.

Hernie de disc cervicala – generalitati

In mijlocul tuturor vertebrelor se afla o deschidere, parte a canalului spinal, prin care trec nervii spinali si maduva spinarii. Mesajele dintre creier si corp sunt transmise prin acesti nervi spinali si prin maduva spinarii, iar in cazul aparitiei herniei de disc se ajunge la ruperea stratului exterior si la iesirea in afara a continutului. Odata extins pana la canalul spinal, se poate ca acesta sa exercite presiune asupra nervilor spinali. Hernia de disc poate sa fie si cauza unor dureri de cap, a unor furnicaturi resimtite in zona gatului, a bratelor si a umerilor, precum si a unor stari de slabiciune sau de amorteala.

Hernie de disc cervicala - cauze, factori de risc

Odata cu evolutia procesului natural de imbatranire, discurile intervertebrale ajung sa isi piarda continutul de apa si flexibilitatea. Din acest motiv, nu mai pot sa functioneze ca niste tampoane intre vertebre. Atunci cand discul este deteriorat, stratul exterior poate sa se rupa si sa declanseze hernia daca nucleul ajunge sa iasa in afara discului. Varsta este unul din factorii de risc in declansarea herniei de disc cervicale, insa si fumatul sau greutatea corporala excesiva pot sa contribuie la aparitia acestei afectiuni. De asemenea, poate sa fie vorba si despre activitate fizica excesiva, despre o postura incorecta a corpului, precum si despre traumatisme provocate de accidentari sportive sau de alta natura.

Hernie de disc cervicala - manifestari, simptome

In afara de presiunea pe care o poate exercita la nivelul nervilor spinali, continutul interior al discului herniat provoaca o reactie chimica la contactul cu acesti nervi. Ca urmare a reactiei, nervii spinali ajung sa se umfle si sa se irite, provocand durere persoanei afectate. In caz de hernie de disc cervicala, se poate ca presiune sa fie exercitata si la nivelul maduvei spinarii. La pacientii cu hernie de disc cervicala, simptomele pot sa varieze foarte mult – in functie de localizarea acesteia si de felul in care pacientul face fata durerii. Durere poate sa apara si la nivelul omoplatului, iar in unele cazuri pot fi resimtite spasme musculare.

Exista pacienti la care hernia de disc cervicala poate sa provoace si ameteli, dar si slabiciune musculara la nivelul tricepsului sau al bicepsului. Chiar daca nu au suferit niciun traumatism, persoanele afectate vor resimti dureri imediat ce se trezesc.

Hernie de disc cervicala – diagnostic

Pentru a reusi sa stabileasca diagnosticul de hernie de disc cervicala, medicul va efectua in prima faza o examinare fizica a pacientului. Se va interesa despre istoricul medical si simptomele resimtite, va evalua capacitatea de miscare si gradul de stabilitate al articulatiilor, precum si forta musculara a pacientului. Pentru a observa functionalitatea nervilor, medicul va executa si un examen fizic neurologic. Radiografia si mielografia sunt recomandate pentru evaluarea starii vertebrelor de la nivelul coloanei cervicale, rezonanta magnetica (RMN) si tomografia computerizata (CT) fiind utile pentru obtinerea unor imagini bune ale structurilor vertebrale. In unele cazuri, se poate ca medicul sa solicite si efectuarea testului vitezei de conducere nervoasa si a unei electromiografii.

Hernie de disc cervicala - posibile complicatii

Complicatiile care pot sa apara cel mai adesea la persoanele care se opereaza de hernie de disc cervicala includ infectarea plagii, aparitia raguselii si a durerilor in gat, amorteala la nivelul membrelor superioare si inferioare, precum si lezarea vaselor de sange care se afla in zona gatului. Complicatiile apar destul de rar la pacientii care trec printr-o astfel de interventie chirurgicala, insa este important ca persoanele operate pentru hernie de disc cervicala sa stie ca fumatul, diabetul zaharat si kilogramele in plus pot sa favorizeze aparitia complicatiilor.

Tratament hernie de disc cervicala

Tratamentul pentru hernie de disc cervicala poate sa fie atat chirurgical cat si non – chirurgical, de cele mai multe ori nefiind nevoie de operatie. Exista anumite masuri simple care trebuie incercate inaintea tratamentului chirurgical, masuri pe care medicul va poate sugera sa le combinati sau sa le luati pe rand, in functie de gradul de afectare al fiecarui pacient in parte. Tratamentul are ca scop limitarea iritatiei nervului si diminuarea durerii. Pentru ca tratamentul non - chirurgical sa fie eficient, acesta trebuie sa includa sedinte de fiziokineoterapie, administrarea de miorelaxante si injectii cu corticosteroizi. De asemenea, este nevoie si de purtarea unui guler gervical, de limitarea activitatilor, precum si de aplicarea locala de gheata sau comprese.

Interventia chirurgicala si recuperarea

Se poate sa fie nevoie de interventie chirurgicala si daca se ajunge ca hernia de disc cervicala sa apese direct pe maduva spinarii sau pe un nerv, pentru a evita pierderea functiei. Procedura folosita cel mai adesea pentru tratarea herniei de disc cervicale este discectomia cervicala cu fuziune. In timpul interventiei, chirurgul va indeparta partial sau total hernia de disc sau discurile intervertebrale.

Pentru a stopa miscarea si pentru ca durerile sa se diminueze, medicul va fuziona doua vertebre - sau mai multe, in functie de situatie. Operatia este realizata printr-o incizie foarte mica in partea din fata sau in partea din spate a gatului, incizie care masoara aproximativ doi centimetri. Chirurgul va evita caile respiratorii si traheea, miscand cu mare atentie arterele si muschii pentru a putea ajunge la vertebre.

Dupa operatie, pacientul ramane internat o noapte. Va avea nevoie de ajutor in perioada imediat urmatoare, cateva zile pana la cateva saptamani, si va evita treburile casnice sau ridicarea de obiecte. Odata hernia vindecata, va putea incepe sedintele cu kinetoterapeutul. Timpul pentru recuperare difera de la pacient la pacient, dar in general este e cateva saptamani.