Tratamentul herniei inghinale

Operatia este singurul tratament pentru hernia inghinala, iar in situatia in care hernia este asimptomatica, interventia chirurgicala nu este necesara. Atentie! Hernia inghinala nu poate fi tratata cu medicamente. Uneori, postchirurgical, se indica medicamente pentru combaterea durerii.

Operatia reparatorie pentru hernia inghinala este recomandata de majoritatea medicilor, deoarece astfel este prevenita aparitia strangularii, mai ales in cazul herniilor asimptomatice, care nu determina atentie sporita din partea pacientilor.

Pentru hernia inghinala exista doua tipuri de operatii:
a) Operatia deschisa. Aici se efectueaza o singura incizie la nivelul zonei inghinale. Operatiile deschise au rata de reaparitie a herniei intre 1% si 7% pentru herniile indirecte si intre 4% si 10% pentru cele directe.
b) Operatia laparoscopica. Printr-o mica incizie chirurgul introduce in abdomen un instrument subtire, iluminat, numit laparoscop. Instrumentele cu care se va efectua corectarea herniei vor fi inserate prin alte mici incizii efectuate la nivelul abdomenului. In acest caz riscul de recidiva a herniei inghinale este de 10%.

Avantajele acestui tip de interventie sunt reprezentate de faptul ca pacientii au mai putine dureri si recupereaza intr-un timp mult mai scurt.

De retinut!

Purtarea unui corset sau a unui brau nu reprezinta un tratament pentru hernia inghinala. Ortezele pentru zona inghinala sunt recomandate tratamentului conservator al herniilor inghinale si pentru prevenirea incarcerarilor si a recidivelor dupa interventia chirurgicala, cat si pacientilor in cazul carora nu este  obligatorie operatia.