Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Fractura de bazin – informatii complete

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 10 noiembrie 2021 Ultima actualizare: 10 noiembrie 2021

Bazinul sau pelvisul este o structura osoasa inelara localizata la baza coloanei vertebrale. El este alcatuit din patru oase (pubisul, ilionul, ischionul si coccisul) legate prin ligamente puternice, formand astfel o centura osoasa sub forma de palnie. Prin acest inel pelvin trec multi nervi importanti, vase de sange si portiuni ale intestinului, vezicii urinare si organelor de reproducere, iar bazinul are rolul de a proteja toate aceste structuri importante. De asemenea, pe bazin se insera muschi puternici cu rol esential in mentinerea pozitiei de ortostatism si in diferite miscari ale corpului.

CUPRINS:
Fractura de bazin - informatii generale, caracteristici
Diagnosticul de fractura de bazin
Tratament pentru fractura de bazin
Recuperare dupa fractura de bazin

Fractura de bazin – informatii generale, caracteristici

Fractura de bazin sau de pelvis implica de obicei fracturi in mai multe portiuni ale acestei structuri. Pelvisul este o structura foarte stabila, asadar fractura de bazin nu este intalnita foarte des, reprezentand numai 3% din totalul fracturilor, insa acest tip de fractura este adesea insotita de leziuni ale organelor, nervilor sau vaselor de sange pe care pelvisul le protejeaza si reprezinta o urgenta medico-chirurgicala care, netratata, poate sa duca la deces.

Fractura de bazin apare cel mai frecvent in urma unui traumatism puternic precum accidentele de masina, traumatismele prin strivire sau caderile de la inaltime, si, mai rar, in randul tinerilor care practica un sport (ski, hochei).

Fractura de bazin poate sa survina si in urma unui traumatism minor (ca de exemplu cadere de la propria inaltime) in cazul varstnicilor care sufera de osteoporoza.

Diagnosticul de fractura de bazin

Fractura de bazin trebuie sa fie intotdeauna suspicionata atunci cand pacientul a suferit un traumatism puternic in zona pelvisului.

Principalul simptom al fracturii de bazin este durerea in zona soldului, in zona inghinala sau in partea inferioara a spatelui, care se poate agrava la mers sau la miscarea picioarelor. Alte simptome sunt reprezentate de:

  • Durere abdominala
  • Amorteli sau furnicaturi in picioare sau in zona inginala
  • Lipsa pulsului periferic
  • Extremitati reci
  • Sangerari din vagin, uretra sau rect
  • Dificultate la urinare
  • Imposibilitatea de a sta in picioare
  • Stare de soc

Mai rar, fractura de bazin care apare in timpul alergarii (in special la pacientii cu factori de risc precum osteoporoza) poate determina dureri la nivelul feselor sau coapselor.

Dupa cum am amintit mai sus, fractura de bazin reprezinta o urgenta, prin urmare o examinare amanuntita este necesara. Pot exista leziuni ale organelor (intestinele, rinichii, vezica urinara sau organele genitale), si sangerarile intraabdominale sunt prezente la mai mult de o treime din pacientii care au suferit o fractura de bazin.

Diagnosticul se face obligatoriu la spital, si, pe langa examenul clinic, medicul va recomanda efectuarea de radiografii de bazin (in incidenta antero-posterioara si de profil), care vor depista in jur de 90% din leziunile pelvine. In plus, efectuarea tomografiei computerizate (CT) de abdomen si pelvis ofera cea mai buna vizualizare a zonei bazinului si permite depistarea hemoragiilor din zona pelvina, retroperitoneala sau intraperitoneala ce pot aparea dupa o fractura de bazin.

Alte examinari ce pot fi utile in cazul fracturii de bazin sunt: uretrografia (la pacientii cu suspiciune de ruptura uretrala) sau cistografia (la pacientii cu suspiciune de leziuni ale vezicii urinare).

Tratamentul pentru fractura de bazin

Tratamentul pentru fractura de bazin depinde de cat de grava este leziunea, precum si de existenta posibilelor complicatii.

In cazul unei fracturi minore, stabile, in care oasele nu sunt deplasate, de obicei se recomanda repausul la pat si antiinflamatoare sau analgezice. Insa, dupa cum am amintit mai sus, forta necesara pentru a cauza o fractura de bazin va provoca in cele mai multe cazuri si alte leziuni ce pot pune viata in pericol, fiind necesara interventia chirurgicala. Primul scop va fi stoparea eventualelor hemoragii si stabilizarea fracturii de bazin. Medicul ortoped poate stabiliza fractura prin aplicarea unei orteze pelvine sau cu ajutorul placilor sau suruburilor.

Imbunatatirile in domeniul tehnicilor anestezice, imagisticii intraoperatorii, precum si in domeniul implanturilor pelvine au dus la cresterea numarului de fracturi de bazin tratate chirurgical, la care in trecut se recomanda tratament conservator. Este important de retinut ca asta a dus la rezultate mai bune si la mobilizarea mai rapida a pacientilor dupa fractura.

Recuperarea dupa fractura de bazin

Recuperarea dupa fractura de bazin este esentiala in recapatarea mobilitatii. Obiectivele principale sunt managementul durerii, imbunatatirea fortei si flexibilitatii bazinului si scurtarea timpului de vindecare.

Intensitatea programului de recuperare depinde de tipul fracturii (stabila sau instabila).

In cazul persoanelor care au suferit o fractura de bazin care a necesitat interventia chirurgicala, kinetoterapia ar trebui sa inceapa dupa 1 sau 2 zile de repaus la pat. In continuare va vom prezenta cateva tipuri de exercitii care trebuie efectuate de cel putin patru ori pe zi (daca medicul nu va recomanda altfel):

  1. Contractia muschiului cvadriceps: Tineti-va picioarele intinse pe pat. Impingeti genunchiul in jos, astfel incat piciorul sa fie drept, apoi contractati coapsa si mentineti pozitia cateva secunde (in functie de toleranta). Repetati de 10 ori.
  2. Flexia plantara si flexia dorsala a gleznei: In timp ce stati pe pat cu picioarele intinse, miscati picioarele din glezna, astfel incat degetele sa indice inainte. Apoi trageti degetele spre corp (flexia dorsala). Repetati de 10-15 ori.
  3. Abductia soldului: Asezat pe pat, miscati-va piciorul in lateral (spre exterior) si apoi reveniti la pozitia initiala. Repetati cu ambele picioare de 10 ori.
  4. Extensia genunchiului: stati pe spate si pozitionati un prosop rulat sub genunchi. Incordati muschii coapsei si intindeti piciorul, ridicand calcaiul de pe pat, asa incat genunchiul sa fie in extensie. Mentineti aceasta pozitie cinci secunde, apoi coborati incet piciorul. Repetati cu ambele picioare de 10 ori.

Programul de recuperare dupa fractura de bazin trebuie efectuat sub indrumarea unui kinetoterapeut si necesita multa vointa si rabdare.

Ultimele studii efectuate au aratat ca la un an dupa inceperea acestui program majoritatea pacientilor nu s-au considerat pe deplin recuperati.