Glicemia la copii. Valori normale si controlul greutatii

Nivelul de zahar din organismul unui copil este extrem de important. Dezvoltarea normala si bunul mers al sistemului nervos depind de nivelul glucozei. Organismul celor mici prezinta mecanisme fine de reglare a glicemiei, acestea pastrandu-se de-a lungul vietii adulte. Daca aceste mecanisme sufera modificari, nivelul de zahar din sange se poate acumula, rezultand in aparitia diabetului zaharat.

In cazul copiilor sanatosi, nivelul glicemiei este similar cu cel intalnit in cazul adultului sanatos. Astfel, o alimentatie echilibrata la care se adauga efectuarea unei activitati fizice saptamanale vor fi de real ajutor in mentinerea unei glicemii normale.

CUPRINS:

Valori normale ale glicemiei la copii
Controlul greutatii la copii

Valori normale ale glicemiei la copii

Nou nascutii sanatosi (la termen) prezinta in primele 3 zile de viata valori ale glicemiei ce variaza in intervalul 45-150 mg/dl. La sfarsitul primei saptamani de viata, un copil sanatos, hranit prin alaptare, detine toti hormonii si toate mecanismele biologice de reglare a valorii glicemiei. Atat la copil, cat si la adult, valoarea glucozei din sange reflecta timpul care a trecut de la ultima masa sau gustare. Valoarea normala a glicemiei a jeun (dupa un post de minim 8 ore) variaza intre 70 si 99 mg/dl. O valoare a glucozei recoltata random (inclusiv dupa aportul de alimente) se incadreaza in intervalul 70-140mg/dl. Cea mai inalta valoare a glicemiei va fi inregistrata la 1-2 ore dupa masa.

In mica copilarie se pot inregistra valori scazute ale glicemiei (hipoglicemie). Acest lucru este mai frecvent la copiii sub 6 ani si se datoreaza de regula unei perioade mai lungi de post alimentar. O alta explicatie a acestui fenomen este faptul ca cei mici utilizeaza mai multa glucoza pe kilogram corp decat adolescentii sau adultii. Din fericire, in cazul unei hipoglicemii (care se poate manifesta prin iritabilitate si transpiratii) se poate interveni rapid prin administrarea unui aliment dulce care restabileste prompt nivelul glucozei.

Daca insa copilul scade in greutate, urineaza des si bea multe lichide, iar la analize se constata valori crescute ale glicemiei, trebuie sa luati de urgenta legatura cu un medic diabetolog.

Controlul greutatii la copii

In copilarie, supraponderalitatea, obezitatea si stilul de viata nesanatos sunt factori de risc in aparitia tulburarilor metabolice si, implicit, a diabetului zaharat. Controlul greutatii este unul din cei mai importanti parametri atunci cand vine vorba despre preventia afectiunilor metabolice.

Copiii trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata in principii nutritive. Pentru acestia este de preferat carnea alba (peste, pui, curcan), evitarea mezelurilor si a afumaturilor. Nu este incurajata mancarea de tip fast-food, dulciurile concentrate si bauturile carbogazoase care au adaos de zahar. Astfel, in cazul celor mici, respectarea celor 3 mese pe zi cu 2 posibile gustari (de preferat fructe) va avea un impact pozitiv asupra greutatii si a starii de sanatate.

In plus, nutritionistii recomanda incorporarea in programul celor mici a unei activitati sportive care ii va ajuta sa isi pastreze o greutate in limite normale.