Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Operatia pentru monturi – cand este recomandata?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 17 februarie 2021 Ultima actualizare: 17 februarie 2021

Ce sunt monturile?

Monturile reprezinta o afectiune a articulatiei metatarsofalangiene 1 a piciorului care consta in devierea varfului halucelui (degetul mare al piciorului) spre celelalte degete, impreuna cu devierea mediala a metatarsului spre interiorul piciorului. Astfel, in timp se va forma o proeminenta osoasa inestetica si dureroasa.

Tabloul clinic

In afara de aspectul neplacut, monturile pot determina mai multe simptome:

  • Durere – la contactul cu incaltamintea, accentuata la efort si la statul in picioare prelungit
  • Amorteli sau furnicaturi la nivelul piciorului
  • Semne inflamatorii locale (durere, tumefactie, roseata) la nivelul proeminentei osoase
  • Dificultate la mers

De ce apar monturile?

Cauzele aparitiei acestei afectiuni nu sunt in totalitate cunoscute, insa au fost identificati o serie de factori favorizanti:

  • istoricul familial (fiicele „mostenesc” piciorul mamei)
  • conformatia anatomica particulara a piciorului
  • obezitatea poate favoriza aparitia monturilor prin cresterea presiunii exercitate la nivelul piciorului
  • unele activitati sportive solicitante sau mersul pe distante lungi
  • laxitatea ligamentara specifica femeilor (monturile apar mai frecvent la femei, mai ales la femeile care poarta tocuri sau incaltaminte stramta).

In plus, mai exista situatii particulare care cresc riscul deformarii piciorului: malformatii congenitale, afectiuni neuro-musculare (precum miastenia gravis) sau inflamatorii (poliartrita reumatoida), boli ale tesutului conjunctiv (sclerodermia) sau traumatisme ale piciorului.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se pune in urma examenului clinic efectuat de catre medicul specialist, care va inspecta piciorul in clino si ortostatism. Radiografia este utila pentru cazurile in care interventia chirurgicala este necesara.

Diagnosticul diferential se face cu artrita gutoasa sau cu infectia piciorului.

Monturile se pot agrava in timp, putand aparea deformari ale celorlalte degete („degete in ciocan”) si, implicit, deformarea intregului picior. Va sfatuim sa nu neglijati aceasta problema, intrucat daca este lasat netratat montul poate determina de asemenea bursita halucelui (inflamatia sacului sinovial plin cu lichid care amortizeaza tendoanele si muschii din jurul articulatiilor).

Tratamentul nechirurgical nu va vindeca montul, dar poate ameliora simptomele dureroase. Acesta consta in:

  • purtarea pantofilor ortopedici sau a unor pantofi elastici, comozi
  • folosirea benzilor kinesiologice pentru a conferi o mai buna stabilitate boltei plantare si pentru pozitionarea corecta a degetelor
  • aplicarea pe mont a unui plasture special cu gaura in mijloc pentru a reduce frecarea de incaltaminte
  • fizioterapia – de exemplu prin terapia cu unde de soc sau TECAR-terapia (Transfer Energetic Capacitiv si Rezistiv)
  • evitarea activitatilor care provoaca durere
  • aplicarea de comprese cu gheata pentru reducerea inflamatiei si durerii
  • administrarea de antiinflamatoare la nevoie

Cand se recomanda operatia pentru monturi?

Dupa cum am mentionat, tratamentul nechirurgical nu rezolva problema montului, singura modalitate de a va vindeca fiind interventia chirugicala.

Reconstructia chirurgicala este indicata cand durerea este cvasiconstanta si celelalte optiuni de tratament sunt ineficiente, iar scopul acesteia este de a obtine un picior nedureros si fara deformari.

Exista peste 100 de tehnici chirurgicale pentru operatia de monturi, dar indiferent de procedura aleasa de catre medicul ortoped, aceasta se face cu rahianestezie, mai rar cu anestezie generala. Interventia dureaza aproximativ o ora, si puteti pleca acasa a doua zi daca nu apar probleme. Trebuie precizat ca procedura va corecta numai deformatia prezenta la momentul operatiei, si nu va preveni o deplasare viitoare a metatarsianului, aceasta informatie fiind importanta pentru pacientele tinere, intrucat dupa menopauza incidenta monturilor creste.

Procedura propriu-zisa consta in osteotomie (taierea osului) si mutarea capului metatarsianului in linie cu celelalte degete.

Complicatiile postoperatorii posibile sunt reprezentate de infectie, durere persistenta sau reaparitia montului, insa acestea sunt tratabile si sunt rar intalnite. Totusi va recomandam sa contactati medicul ortoped in cazul in care pansamentul devine umed, daca zona operata devine rosie sau calda, daca piciorul se umfla sau daca faceti febra sau frisoane.

Perioada de recuperare dupa operatia de monturi este esentiala pentru succesul interventiei chirurgicale. Aceasta cuprinde mai multe etape:

  • In primele zile dupa operatie va trebui sa tineti piciorul in sus si sa aplicati comprese cu gheata pentru a reduce inflamatia si durerea. De asemenea, mersul se va face doar cu carjele.
  • Va trebui sa purtati un pansament special care va tine degetul mare in pozitia corecta, apoi incaltaminte speciala pentru a proteja piciorul.
  • Scoaterea firelor de sutura se face de obicei la doua saptamani, iar apoi vi se va recomanda sa purtati o orteza speciala pentru degetul mare timp de aproximativ doua luni dupa operatie.
  • Este important ca dupa indepartarea firelor si eliminarea pansamentului sa purtati numai incaltaminte lejera care sa nu va stranga pana la vindecarea completa.
  • Este recomandata efectuarea de exercitii fizice pentru recapatarea mobilitatii si pentru intarirea musculaturii sub atenta indrumare a unui kinetoterapeut. Acestea vor trebui facute incepand cu prima saptamana postoperator, gradul de dificultate fiind crescut progresiv.

Dupa sase luni, maxim un an de la operatie, vindecarea ar trebui sa fie completa.