Polimiozita – cauze si remedii

Polimiozita este o miopatie inflamatorie idiopatica care are ca rezultat o slabire generalizata a muschilor. Cei care sufera de aceasta afectiune se plang de slabiciune musculara care are drept consecinta imposibilitatea indeplinirii activitatilor obisnuite de peste zi. Pentru acestia urcatul scarilor, ridicarea de pe scaun, statul in picioare si ridicarea unei greutati pot deveni niste corvoade. 
 
De regula, aceasta suferinta este mai frecvent intalnita la sexul feminin, in intervalul de varsta cuprins intre 30 si 50 de ani. In ceea ce priveste gradul de extindere a bolii, este cunoscut faptul ca polimiozita poate prinde majoritatea muschilor.
polimiozita-cauze-si-remedii

Simptomatologie

Polimiozita este o boala care afecteaza in mod treptat toti muschii, ceea ce va duce la slabirea acestora. In cazurile avansate, pana si inghititul si respiratia (la care participa diverse grupe musculare) se vor face cu dificultate. Cele mai frecvente zone prinse sunt zona coapselor, umerii, bratele, fesele si gatul. 
 
Slabiciunea musculaturii de la nivelul cefei poate sa duca la imposibilitatea mentinerii capului in pozitia verticala.  Alaturi de slabiciunea musculara, pacientii mai acuza oboseala cronica, febra, scadere in greutate si dureri articulare.

Cauzele polimiozitei

Cauza exacta a acestei afectiuni nu este pe deplin elucidata, dar studiile au aratat ca polimiozita prezinta caracteristicile unei afectiuni autoimune in cadrul careia sistemul imunitar va ataca propriile tesuturi, in acest caz musculatura.

In plus, factorii genetici au o puternica influenta in declansarea polimiozitei. Se pare ca exista si anumiti agenti infectiosi care pot declansa aparitia acestei afectiuni. Printre acestia amintim infectia cu HIV, adenovirus, virusul hepatitic B si HTLV-1. Totodata, s-a observat ca polimiozita se poate asocia si cu alte boli, precum poliartrita reumatoida, lupusul eritematos si sclerodemia.

polimiozita-cauze-si-remedii

Remedii

Majoritatea semnelor si simptomelor intalnite in polimiozita pot sa apara si in cadrul altor afectiuni, ceea ce poate intarzia diagnosticul si initierea tratamentului corect. Daca va confruntati cu oboseala cronica si slabiciune musculara care nu se amelioreaza, atunci trebuie sa mergeti la medic. In urma anamnezei, a analizelor de laborator si a investigatiilor (electromiografie, RMN, biopsie musculara), medicul va putea infirma sau pune diagnosticul pozitiv de polimiozita, urmand ca ulterior sa se inceapa tratamentul. Cu cat se intarzie diagnosticul, cu atat cresc sansele de aparitie a complicatiilor acestei boli.

Tratamentul polimiozitei consta in administrarea de corticosteroizi (medicamente pe baza de cortizon) pentru a diminua inflamatia existenta la nivelul fibrelor musculare. Totodata, imunosupresoarele sunt o alta clasa de medicamente eficiente, ce actioneaza prin suprimarea raspunsului imun. Si, nu in ultimul rand, fizioterapia (pentru intarirea musculaturii si imbunatatirea mobilitatii) si-a dovedit utilitatea in tratamentul pacientilor cu polimiozita.

Daca boala este neglijata pot sa apara complicatii precum: dificultate la inghitire (prin afectarea muschilor esofagieni), pierdere in greutate, malnutritie, si probleme respiratorii.