Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce alimente le sunt interzise persoanelor diagnosticate cu guta

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 13 iunie 2023 Ultima actualizare: 13 iunie 2023

Guta este o boala care ajunge sa afecteze negativ viata de zi cu zi a pacientilor, insa o dieta potrivita poate sa fie de ajutor. Specialistii au constatat ca aceasta afectiune poate sa fie tinuta eficient sub control printr-o alimentatie adecvata, de aceea este important sa cunoasteti ce anume trebuie sa evitati pentru a va pastra o stare de sanatate cat mai buna.

Guta este o afectiune care apare pe fondul excesului de acid uric din sange, acidul uric fiind o substanta care se acumuleaza si formeaza cristale. Durerile provocate de aceasta conditie medicala sunt intense, iar disconfortul resimtit de persoanele afectate este unul major.

Exista posibilitatea ca guta sa afecteze una sau mai multe articulatii simultan, insa de cele mai multe ori este vorba despre articulatia degetului mare de la picior. Cristalele care se formeaza din cauza excesului de acid uric din sange si care provoaca dureri ajung atat in articulatii, cat si fluidele si tesuturile organismului.

Alimente nerecomandate pacientilor cu guta

Este foarte important sa respectati indicatiile specialistilor in legatura cu alimentele interzise in guta, pentru ca, in caz contrar, va puteti confrunta cu situatii critice si pot sa apara si complicatii pe termen lung. Planul alimentar pentru persoanele care sufera de guta trebuie sa includa alimente care contin o cantitate mica de purine, pentru a reduce, pe cat posibil, riscul de formare a cristalelor, in vederea prevenirii durerilor. Purinele sunt niste compusi care se afla in unele alimente. Atunci cand consumam alimentele respective, organismul descompune purinele in acid uric si din aceasta cauza pot sa apara atacurile de guta.

Carne rosie

Atunci cand discutam despre alimente interzise in guta, carnea rosie se numara printre primele pe care ar trebui sa le evitati. Atunci cand este consumata in exces, poate sa provoace aparitia gutei si anumite complicatii pentru pacientii care au fost deja diagnosticate cu aceasta boala. Carnea rosie contine mai multe substante care cresc valorile colesterolului, printre care si purine, fiind un aliment care poate creste riscul de aparitie a obezitatii. Este un aliment care amplifica procesul inflamator din organism, care favorizeaza retentia in corp a acidului uric si declansarea durerilor.

Fructe de mare

Alte alimente interzise in guta sunt fructele de mare, cunoscute si sub denumirea de crustacee. Chiar daca avem de-a face cu niste alimente care contin multe substante sanatoase, fructele de mare contin si o cantitate semnificativa de purine. Asa cum am mentionat anterior, acestea sunt descompuse in acid uric, iar acidul uric favorizeaza intensificarea durerilor si a inflamatiilor.

Berea si alcoolul in general

Tot la categoria alimente interzise in guta trebuie mentionata si berea, precum si alcoolul in general. Ca si in cazul fructelor de mare, berea contine mai multe ingrediente sanatoase; cu toate acestea, ingredientele respective nu sunt utile si in situatia persoanelor care sufera de guta pentru ca ridica nivelul acidului uric si afecteaza negativ eliminarea eficienta a acestuia. De asemenea, procesele inflamatoare care afecteaza articulatiile sunt influentate de ingredientele continute de bere, ajungandu-se la ingreunarea miscarilor si la rigiditate.

Bauturi racoritoare cu zahar si indulcitori

Atat zaharul, cat si indulcitorii artificiali sau fructoza (in cazul sucurilor naturale), au un efect negativ asupra organismului la pacientii cu guta. Bauturile racoritoare au in compozitie si sirop de porumb, o alta substanta care creste valorile acidului uric din corp, motiv pentru care sunt incluse pe lista alimentelor interzise in guta. Pe langa un risc mai mare de aparitie a unor boli inflamatorii, asa cum sunt guta sau artrita, persoanele care consuma zilnic astfel de bauturi favorizeaza si aparitia afectiunilor metabolice.

Peste alb

Probabil aveti cunostinta despre anumite tipuri de peste al caror consum favorizeaza diminuarea durerilor si a inflamatiilor, insa pestele alb se numara printre alimentele interzise in guta, mai exact cele interzise persoanelor care au in organism un nivel crescut de acid uric. Pestele alb, precum dorada, merluciul sau codul, contine aproximativ 50 – 100 de miligrame de purine, motiv pentru care nu este recomandat in timpul tratamentului pentru guta. De asemenea, nu este indicat nici consumul de sardine, ton, pastrav, hering si macrou.

Ciuperci

Tot in categoria „alimente interzise in guta” intra si ciupercile. Dincolo de gustul foarte bun si de cantitatea mica de calorii pe care o contin, ciupercile nu sunt recomandate pacientilor care sufera de guta. Este adevarat, reprezinta o excelenta sursa de nutrienti si sunt preferate de foarte multe persoane, insa ciupercile cresc semnificativ concentratia de cristale de acid uric la nivelul articulatiilor.

Ficat sau alte organe de animale

Printre alimentele interzise in guta se numara si ficatul, un aliment indicat de regula pentru persoanele cu anemie. Ca si in cazul altor alimente de origine animala, ficatul are o concentratie mare de purine. Pacientilor cu guta li se recomanda sa evite consumul oricaror organe de animale, ca de exemplu creier, pipote sau rinichi.

Alimente care contin multi carbohidrati

Painea, de exemplu, este unul dintre alimentele interzise in guta – si ne referim in special la painea alba. Tot pe lista alimentelor nerecomandate persoanelor care sufera de aceasta afectiune se numara si pizza sau pastele. Motivul il constituie faptul ca nivelul de insulina este crescut de catre carbohidrati, consecinta fiind aceea ca rinichii nu mai trimit acidul uric in urina si il reabsorb in sange. Persoanelor cu guta li se recomanda sa evite si produsele de patiserie, biscuitii, chipsurile sau inghetata, pentru ca acestea pot favoriza evolutia gutei si pot creste gradul de severitate al simptomelor.

Cafea

In mod normal, cafeaua nu se afla pe lista alimentelor interzise in guta. In ciuda acestui fapt, specialistii au remarcat ca nivelul de acid uric este mai mare in situatia femeilor care consuma cafea. Pe de alta parte, in situatia barbatilor nu a fost observata o crestere a valorilor acidului uric din organism pe fondul consumului de cafea.