Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Durere de coloana intre omoplati

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 27 iunie 2022

Durerea de coloana intre omoplati afecteaza foarte multe persoane, iar cauza durerii poate fi greu de identificat in unele situatii. In general, se poate ca de vina sa fie o simpla tensiune musculara. Este important insa de avut in vedere faptul ca durerea de coloana intre omoplati ar putea sa fie consecinta unei afectiuni foarte serioase, de aceea specialistii recomanda sa nu o ignorati. Omoplatii sunt acele doua oase de forma triunghiulara, care sunt atasate de brate si de clavicula. Sunt foarte multe oase, muschi si articulatii, nervi si ligamente care alcatuiesc spatele si coloana vertebrala, ceea ce ingreuneaza descoperirea adevaratei cauze a durerilor.

Durerea care apare intre omoplati poate sa fie atat un simptom al unei boli a coloanei vrertebrale, insa poate sa semnaleze si o afectiune la nivelul organelor interne. Durerea care apare intre omoplati se mai numeste si „durere interscapulara” si poate sa afecteze pielea, muschii de la nivelul omoplatilor (romboizii, trapezul inferior si trapezul mijlociu), coloana toracica, aorta toracica, o parte a esofagului, o parte a inimii sau o parte a plamanilor.

Tipuri durere de coloana

Exista mai multe tipuri de durere de coloana, care au diverse cauze si care pot fi localizate in zona cervicala, in zona toracica, in zona lombara sau in zona coccisului.

Durere de coloana intre omoplati

Cand apar dureri la nivelul coloanei vertebrale intre omoplati, asa cum am mentionat anterior, poate fi vorba despre o afectiune a coloanei sau a unor organe interne. Poate sa fie vorba si despre o boala la nivelul centurii umerilor, despre boli somatice sau despre patologii ale nervilor. Pentru ca diagnosticarea sa fie una precisa, medicul va analiza cu atentie istoricul medical al pacientului si se va interesa de simptomele resimtite de acesta. Atunci cand apare durere de coloana intre omoplati, in general este vorba despre un prim semn ca au loc modificari patologice in organism. Se poate ca durerea sa fie resimtita pe o parte sau pe ambele parti, existand mai multe feluri de dureri asociate cu zona umerilor sau a partii superioare a spatelui.

Durere de coloana la mijlocul spatelui

Durerea de coloana la mijlocul spatelui (in zona toracica) poate sa fie provocata de afectiuni precum osteoporoza sau artrita, dar si de o inflamatie sau de intinderi musculare. De asemenea, durerile de coloana in zona toracica pot fi si un semn al fracturii prin compresie a coloanei vertebrale, al unei afectiuni la nivelul rinichilor sau al scoliozei. Obezitatea si postura incorecta se numara si ele printre factorii de risc ce pot sa provoace dureri de coloana la mijlocul spatelui, la fel si cifoza sau boala Scheuermann.

Durere de coloana in partea de jos a spatelui

Durerile in partea de jos a spatelui pot sa apara in zona lombara sau in zona coccisului. Durerile de coloana in zona lombara pot sa fie provocate de hernia de disc lombara sau de intinderi musculare, de osteoartrita lombara sau de litiaza renala. De asemenea, pe fondul inaintarii in varsta, durerile in aceasta zona a coloanei pot sa apara din cauza bolii degenerative a discului intervertebral. Printre alti factori care pot genera dureri in partea de jos a spatelui se numara si traumele, stenoza lombara sau spondiloza lombara.

Durerile de coloana care apar in zona coccisului pot sa fie provocate de sarcina, de anumite traumatisme sau de procesul de degenerare a discurilor intervertebrale. De asemenea, printre factorii de risc ce pot sa provoace aceste dureri se numara si obezitatea, menopauza, spondilita sau postura incorecta a corpului.

Durere de spate intre omoplati: cauze

Daca excludem posibilele afectiuni, principala cauza a durerii intre omoplati este adoptarea unei pozitii incorecte a coloanei vertebrale. De multe ori, un efort fizic exagerat sau ridicarea greutatilor pot cauza aceste dureri. Daca durerea intre omoplati persista, trebuie sa va adresati medicului pentru a stabili un diagnostic. Prezentarea la consult medical devine obligatorie in situatia in care durerile sunt severe, daca sunt insotite de dificultati de respiratie sau daca apar si dureri in piept.

Printre problemele care pot sa provoace durere de spate intre omoplati se numara incordarea musculara, eventualele traumatisme sau discurile herniate. De asemenea, poate sa fie vorba despre artrita, atac de inima, boala vezicii biliare, blocarea nervilor sau chiar cancerul. In unele situatii, aceste dureri pot sa apara si din cauza disectiei aortice (ruptura toracica aortica) sau din cauza scoliozei.

Refluxul acid, zona Zoster, embolia pulmonara, ulcerele gastrice, congestia hepatica sau angina pectorala sunt alte afectiuni care pot sa provoace duree de coloana intre omoplati; la fel si litiaza biliara sau fibromialgia.

Tratament pentru durerea de coloana intre omoplati

Vom vorbi despre tratament in cazul in care coloana este afectata, deoarece in cazul unor afectiuni ale organelor interne doar medicul poate prescrie un tratament, in functie de diagnostic. Evitati pe cat posibil sa stati in aceeasi pozitie timp indelungat si, de asemenea, incercati sa va mentineti coloana dreapta atunci cand mergeti sau cand stati jos. Asigurati-va si de confortul saltelei de dormit, deoarece va petreceti peste sapte ore in pat si o saltea cu probleme va va cauza in timp dureri de spate cronice.
Un masaj de relaxare este intotdeauna bine-venit cu atat mai mult cu cat este insotit de o crema cu efect antiinflamator. Daca durerile sunt insuportabile la atingere, incercati masajul terapeutic combinat cu reflexoterapie si acupunctura.

Tratamentele homeopate si cele naturiste au dat rezultate foarte bune in cazul durerilor de coloana. In situatia in care tratamentul aplicat in prima faza pentru durere de coloana intre omoplati nu da rezultate, medicul poate sa recomande antiinflamatoare, unguente si antialgice. In afara de tratamentul medicamentos sau de kinetoterapie, este foarte important ca pacientul sa isi schimbe stilul de viata intr-unul mult mai sanatos si echilibrat. Alternativa de tratament care presupune interventie chirurgicala este folosita doar daca durerile de coloana intre omoplati au un caracter sever de manifestare.