Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Hernia de disc: cauze, simptome si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 10 august 2020 Ultima actualizare: 10 august 2020

Hernia de disc a ajuns sa fie una dintre afectiunile din ce in ce mai des intalnite, pentru ca principalii factori de risc ce pot declansa boala sunt foarte prezenti in societatea actuala: obezitatea, fumatul si sedentarismul.

Majoritatea oamenilor au avut cel putin o singura data dureri de spate, motiv pentru care multi nici nu constientizeaza in prima faza faptul ca sufera din cauza herniei de disc, crezand ca au stat intr-o pozitie inconfortabila sau ca au avut o zi mai grea.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc este o afectiune neurologica, consecinta a depalasarii unor discuri vertebrale ale coloanei. Vertebrele sunt conectate de un disc intervertebral, alcatuit dintr-o membrana fibroasa la exterior, rezistenta, si o parte elastica si moale in centru. Atunci cand acest disc este sanatos are rol de amortizor, functionand ca o protectie impotriva socurilor din timpul alergarii sau al celor generate de ridicarea unor greutati, mentinand coloana dreapta, intr-o pozitie corecta. In situatia in care discurile se deterioreaza ca efect al unor accidentari sau al inaintarii in varsta, acea membrana fibroasa ajunge sa se rupa iar presiunea exercitata asupra zonei centrala este in crestere, determinand aparitia herniei de disc.

Tipuri de hernie de disc

Desi poate sa se manifeste in orice zona a coloanei vertebrale, formele de hernie cel mai des intalnite apar in zona lombara (partea de jos a spatelui) si in zona cervicala (la nivelul gatului). Acestea sunt parti ale corpului extrem de folosite constant, de la legatul la sireturi, de exemplu, pana la pozitia pe care o avem in timpul somnului. Durerea se resimte diferit in functie de zona care este afectata.

Hernie de disc lombara

Acest tip de hernie este urmarea deplasarii discului intervertebral in zona lombara. Simptomele acestei afectiuni constau in dureri care se manifesta la nivelul feselor, al coapselor si in zona de sub genunchi. Nervul sciatic (cel mai lung al organismului uman) si nervul femural sunt cei mai afectati, iar odata cu durerile pot sa apara si furnicaturi, amorteala sau o anumita sensibilitate in zonele care sunt afectate.

Hernie de disc cervicala

In situatia in care discul herniat este unul din partea superioara a coloanei, afectiunea poarta numele de hernie de disc cervicala. In acest caz, durerile sunt resimtite in zona bratelor si a umerilor; este vorba despre dureri care devin din ce in ce mai intense si care sunt insotite uneori de amorteala sau furnicaturi.

Care sunt simptomele herniei de disc?

Simptomele acestei afectiuni difera de la o persoana la alta si sunt dictate de zona in care apare hernia. Este posibil ca durerea sa creasca gradual, de la una moderata pana la una de mare intensitate. In cazul in care diagnosticul nu este pus in timp util, exista riscul ca hernia sa se agraveze cu rapiditate. In unele situatii pacientii amana consultul medical pentru ca nu au simptome specifice, insa exista si posibilitatea ca acestia sa nu aiba deloc simptome.

In cazul pacientilor cu hernie cervicala, la nivelul membrelor superioare se instaleaza astenia musculara, insotita de dureri intense in zona scapulelor si a umerilor. Persoanele afectate de hernia cervicala resimt dureri inclusiv la nivelul gatului, fiindu-le uneori imposibil sa efectueze miscari bruste sau sa poata intoarce capul. Durerile se resimt si in brat si antebrat, uneori chiar si in palma sau in degete; apar spasme ale muschilor vertebrali superiori, iar atunci cand pacientul rade, tuseste sau stranuta, durerile se accentueaza.

Durerea pe care o resimt persoanele cu hernie de disc este  una pulsatila, nu continua. Medicul va putea pune diagnosticul de hernie de disc in urma efectuarii unui examen clinic si a investigatiilor paraclinice (in general imagistice), ca de exemplu tomografie computerizata, radiografie, RMN sau mielografie.

Cauzele herniei de disc

Majoritatea factorilor de risc ce pot duce la declansarea herniei de disc depind in foarte mare masura de stilul de viata si de alegereile pe care le facem, insa specialistii sunt de acord ca in cazul pacientilor cu aceasta afectiune exista si o componenta genetica destul de importanta.

In afara de inaintarea in varsta sau de posibile traumatisme ale coloanei vertebrale, hernia de disc poate fi de asemenea o consecinta a ridicarii incorecte a greutatilor, a efortului fizic prea mare dupa o perioada lunga de repaus si chiar a fumatului. Persoanele sedentare, care stau foarte mult timp la birou de exemplu, risca si ele sa fie afectate de hernia de disc.

Toate cauzele enumerate anterior sunt amplificate de eventuale malformatii congenitale, de obezitate sau de expunerea la vibratii a coloanei vertebrale. Neglijarea posturii corecte in timpul efectuarii exercitiilor de antrenament si o activitate sportiva prea intensa pot duce la aparitia herniei de disc, la fel fiind si in cazul persoanelor care nu fac deloc miscare.

 

Tratament pentru hernia de disc

Pentru taratarea herniei de disc, in functie de gravitatea afectiunii, medicul poate sa recomande mai multe solutii.

Tratamentul conservator este folositor in majoritatea cazurilor, ameliorand simptomele intr-o perioada de cateva zile pana la cateva saptamani. Acest tratament presupune evitarea pozitiilor in care pacientul resimte durere si administrarea unor medicamente impotriva durerii.

Pentru tratamentul medicamentos, in functie de tipul afectiunii, exista mai multe posibilitati. Se poate apela la antiinflamatorii, ca de exemplu ibuprofenul, acestea putand fi cumparate si fara reteta. Sunt medicamente recomandate de medic pacientilor cu dureri moderate. Daca durerea nu dispare ca urmare a tratamentului cu antiinflamatorii, urmatoarele alternative pe care medicul le va sugera sunt analgezicele narcotice, ca de exemplu oxicodona sau codeina.

Pentru a controla convulsiile si pentru ameliorarea durerii medicul va prescrie anticonvulsiviante, iar pentru spasmele musculare se vor administra relaxante musculare. Tratamentul medicamentos include si injectii cu cortizon, care se pot administra chiar in zona afectata.

Fizioterapia este alternativa la care se va apela in cazul in care durerea persista inclusiv dupa cateva saptamani. Aceasta metoda presupune ca pacientul sa aplice recomandarile specialistului in ceea ce priveste pozitiile si exercitiile care au rolul de a reduce durerea din discul herniat.

Interventia chirurgicala se impune in cazul unui numar redus de persoane care sufera de hernie de disc si poate fi recomnadata de medic atunci cand rezultatele celorlalte forme de tratament nu pot fi observate dupa sase saptamani. Acest tip de procedura este recomandat mai ales in cazul pacientilor care resimt amorteala si slabiciune, dificultati in timpul deplasarii sau al statului in picioare, incontinenta urinara sau fecala. In foarte multe dintre situatii, este suficient ca medicul chirurg sa elimine doar partea proeminenta a discului.

Metodele minim invazive, care se realizeaza de catre medicul neurochirurg folosind un instrumentar special si un microscop operator, sunt indicate in cazul pacientilor cu hernie de disc lombara sau cervicala. Pot fi intalnite si situatii speciale, in care trebuie eliminat intregul disc. In astfel de cazuri, recomandarea medicului poate sa fie implantarea unui disc artificial.