Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Infiltratiile in coloana - beneficii si contraindicatii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 16 iulie 2023 Ultima actualizare: 16 iulie 2023

Medicul poate sa recomande infiltratii in coloana pentru a trata durerile care apar in aceasta zona a corpului. Procedura implica injectarea de medicamente antiinflamatoare acolo unde este localizata durerea, fiind de multe ori o alternativa preferata de pacientii care nu vor sa treaca printr-o interventie chirurgicala. Prin infiltratii la coloana se poate reduce inflamatia nervului spinal care este afectat, ceea ce face ca durerea sa se estompeze in timp si sa dispara. De asemenea, in afara de durere, prin infiltratii in coloana se diminueaza si senzatia de amorteala sau alte eventuale simptome.

La cei mai multi dintre pacienti, efectele acestei proceduri pot sa fie observate la o distanta de doua pana la cinci zile de la momentul efectuarii ei. Exista si persoane la care efectele pot fi remarcate mai devreme, dar aceasta alternativa de tratament produce efecte maxime la aproximativ doua saptamani de realizarea infiltratiilor. Avand in vedere faptul ca nu este vorba despre o operatie, nu se impune internarea. De asemenea, dupa efectuarea procedurii nu este nevoie de mult timp pentru refacere si va puteti intoarce destul de repede la activitatile de zi cu zi.

Cand se recomanda infiltratii in coloana

Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu dureri de spate, dureri care le afecteaza negativ vietile – in special atunci cand devin acute. In majoritatea cazurilor, medicii recomanda alternativa tratamentului conservator si nu pe cea a intervenirii pe cale chirurgicala. Operatia este luata in calcul doar in situatia persoanelor la care tratamentul conservator se dovedeste ineficient sau daca este vorba despre probleme neurologice cu caracter progresiv. Medicii recomanda infiltratii in coloana pentru tratamentul persoanelor cu radiculopatie, procedura fiind efectuata folosindu-se controlul imagistic – ceea ce asigura un plus de siguranta si de precizie.

Specialistii recomanda infiltratii in coloana pentru persoanele care au dureri provocate de hernia de disc, pentru cele cu spondiloza, cu stenoza, sciatica sau artroza vertebrala. In afara de faptul ca procedura este utila pacientilor care sufera de afectiunile enumerate anterior, poate fi unul dintre factorii prin care medicul intelege daca se impune sau nu o interventie chirurgicala in anumite cazuri. Infiltratii in coloana se recomanda si in situatia pacientilor care se afla in perioada de recuperare si care nu pot efectua sendintele de fizioterapie din cauza durerilor, pentru ca astfel durerile se calmeaza si sedintele pot fi reluate.

Ce efecte adverse pot sa apara din cauza infiltratiilor in coloana

Exista posibilitatea ca, la unele persoane, sa apara anumite efecte secundare ale corticosteroizilor - acestea insa dispar, de regula, dupa doar cateva zile. Poate sa mai fie vorba si despre alte reactii adverse, ca de exemplu inrosirea zonei respective, insomnii, palpitatii de intensitate scazuta sau bufeuri. Pot sa mai apara si dureri de cap, pot aparea stari de naxietate si retentie de apa. In unele cazuri, foarte rar, ca efect advers poate sa apara si o infectie. Asa cum am mentionat anterior, efectul benefic al acestor infiltratii in coloana poate sa fie observat dupa mai multe zile de la efectuarea procedurii. Inainte de trecerea celor cateva zile, pacientul poate sa simta dureri. 

Din punct de vedere al durerilor pe care le provoaca procedura in sine, pacientii care fac infiltratii in coloana pot sa simta o usturime de mica intensitate sau o senzatie asemanatoare unei arsuri la momentul respectiv. Folosindu-se de ghidaj imagistic, medicul specialist va introduce un ac mic in spatiul epidural. Pacientii vor simti cel mai adesea o senzatie de presiune; in situatia in care ajung sa resimta un oarecare disconfort, specialistul va folosi o cantitate mai mare de anestezic local. O complicatie care apare foarte rar consta in afectarea nervilor. Atunci cand se intampla, de cele mai multe ori este afectat un singur nerv iar efectul este acela ca poate fi resimtita o oarecare slabiciune musculara sau o amorteala pe o suprafata mica a pielii.

De ce trebuie sa tineti cont dupa efectuarea de infiltratii in coloana

Dupa efectuarea de infiltratii in coloana este esential sa tineti cont de anumite indicatii ale specialistilor, pentru a evita astfel anumite efecte nedorite. De exemplu, una dintre recomandari este aceea de a nu conduce in primele 12 ore de la momentul efectuarii procedurii. Avand in vedere ca pentru o zi sau doua va veti confrunta cu o durere de mica intensitate, este indicat sa folositi gheata pentru ameliorarea simptomelor. Gheata trebuie mentinuta in locul respectiv pentru aproximativ 20 de minute, operatiunea putand fi repetata de cate ori este necesar pe parcursul unei zile.

Este ideal ca persoanele care au facut infiltratii in coloana sa evite caldura pentru aproximativ trei zile de la momentul procedurii. Pansamentul steril trebuie sa fie indepartat in seara aceleiasi zile in care s-au realizat infiltratiile, pacientul putand sa isi faca apoi un dus. Pacientul va putea imediat dupa efectuarea procedurii sa inceapa sa ia din nou medicamente care i-au fost prescrise, si aici ne referim atat la anticoagulante si antiinflamatoare, cat si la medicamentele pentru calmarea durerilor.

Cum se desfasoara procedura de infiltratii in coloana

In prima parte a acestei proceduri minim invazive, pacientul trebuie sa fie pozitionat cu fata in jos si sa fie efectuata anestezie locala pentru ca pielea sa fie amortita inainte de injectii. Pe toata durata desfasurarii procesului, pacientul este mentinut constient. In functie de sursa durerii si de localizarea acesteia, medicul va stabili daca este nevoie de infiltratie epidurala, infiltratie transforaminala, sacroiliaca, interfatetara sau interlaminara. Pentru a reduce lordoza lombara pe parcursul duratei efectuarii infiltratiilor, sub abdomenul pacientului va fi asezata o perna.

De regula, timpul necesar pentru aceasta procedura este de aproximativ un sfert de ora – pana la 20 de minute. Pacientul va incepe sa simta imediat efectele, iar acestea vor avea caracter progresiv de-a lungul urmatoarelor saptamani. Exista si pacienti la care, in functie de anumite particularitati, efectele pot sa progreseze pe parcursul mai multor ani.