Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Spondiloza cervicala, o boala moderna raspandita

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 11 mai 2022

Desi in majoritatea cazurilor spondiloza cervicala apare ca urmare a varstei inaintate, aceasta poate fi cauzata si de alti factori. In prezent, mai mult de 85% dintre persoanele cu varsta peste 60 de ani se confrunta cu spondiloza cervicala, cu toate ca unele pot sa nu prezinte simptome specifice. Spondiloza cervicala este acea afectiune localizata la nivelul vertebrelor si a discurilor intervertebrale cervicale, care deterioreaza coloana vertebrala. Atunci cand apar durerile de cap, de brate si umeri (cu sau fara amorteli) iar forta musculara a mainilor si picioarelor scade, e semn ca discurile intervertebrale incep sa se miscoreze. Spondiloza este cea mai frecvent intalnita afectiune a coloanei vertebrale la adulti si apare in general dupa varsta de 35 - 40 de ani.

Spondiloza cervicala – simptome

Principalele simptome ale spondilozei cervicale constau in durere localizata la nivelul cefei, al umerilor, bratelor si mainilor, rigiditate la nivelul gatului, dureri de cap, etc. Totodata pot sa apara ameteli, pierderea echilibrului si scaderea fortei musculare. Slabiciunea musculara poate sa faca dificila ridicarea bratelor, precum si sustinerea ferma a obiectelor. Trebuie mentionat totusi faptul ca majoritatea persoanelor cu spondiloza cervicala nu prezinta simptome semnificative. Alte simptome care pot sa apara in situatia pacientilor cu spondiloza cervicala sunt furnicaturile sau amorteala la nivelul bratelor, al umerilor si al picioarelor. Atunci cand spondiloza cervicala se accentueaza si apare lipsa coordonarii si ingreunarea mersului, pierderea reflexelor dar si incontinenta urinara, este important sa va adresati unui specialist pentru a stabili care este tratamentul necesar.

Spondiloza cervicala – metode de diagnostic

Pentru a diagnostica spondiloza cervicala este nevoie de examinare fizica si de examinare neurologica. Examinarea fizica detaliata a coloanei vertebrale va determina daca aceasta este sau nu deformata, precum si daca exista zone unde durerea este resimtita mai accentuat sau daca exista umflaturi, medicul descoperind, astfel, care este zona inflamata. Pentru a evidentia prezenta osteofitelor sau eventuala subtiere a discului intravertebral, medicul va recomanda efectuarea unei radiografii.

Se poate ca in urma examinarii fizice, medicul sa recomande si efectuarea unei tomografii computerizate sau a unui RMN. Aceste investigatii sunt utile pentru ca medicul sa identifice anumite modificari sau anomalii prezente la nivelul tesuturilor moi din zona coloanei vertebrale. In functie de simptomele resimtite de pacient, exista posibilitatea ca medicul sa recomande si alte investigatii suplimentare.

Spondiloza cervicala – cauze si factori de risc

Principala cauza a spondilozei cervicale o reprezinta inaintarea in varsta. Alte cauze ale declansarii acestei afectiuni au legatura cu eventuale accidentari sau traumatisme de la nivelul coloanei vertebrale, cu pozitia incorecta a coloanei cervicale, cu statul excesiv la birou sau in fata calculatorului, cu sedentarismul sau cu dormitul pe o perna prea mare. Este important de mentionat faptul ca si predispozitia genetica are un rol important in aparitia spondilozei. Persoanele care ridica frecvent greutati, sportivii de performanta sau halterolifii, prezinta un risc crescut de a face spondiloza. Spondiloza cervicala poate sa fie favorizata si de anumiti factori de risc, precum obezitatea si fumatul.

Spondiloza cervicala – posibile complicatii

In situatia in care spondiloza cervicala nu este diagnosticata la timp si nu se intervine cu niciun fel de tratament corespunzator, exista posibilitatea ca aceasta afectiune sa favorizeze declansarea unor probleme destul de grave de sanatate. Astfel, se poate ca pacientul sa devina limitat din punct de vedere al mobilitatii, sa isi piarda densitatea osoasa, precum si forta musculara sau flexibilitatea. Din cauza durerilor, pacientul tinde sa faca si mai putina miscare, ceea ce face ca greutatea lui corporala sa creasca.

In afara de slabiciunea fizica resimtita, pot sa apara si durerile cu caracter cronic. Din cauza tulburarilor de somn care pot sa apara la persoanele cu spondiloza cervicala, durerile sunt amplificate pe fondul lipsei de odihna suficienta. De asemenea, pacientii afectati pot sa resimta stari de anxietate si de depresie.

Tratament pentru spondiloza cervicala

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. Este foarte important sa va intariti musculatura si sa mariti elasticitatea muschilor umerilor si ai gatului prin efectuarea unor exercitii fizice, prescrise de catre un kinetoterapeut. Puteti apela si la masajul in zona musculaturii posterioare a gatului, deoarece acesta are rol benefic asupra coloanei vertebrale precum si asupra starii generale de bine. Foarte benefice sunt si sedintele de fizioterapie, asta in cazul in care nu suferiti de anumite boli de inima sau de unele boli respiratorii. Fizioterapia are rolul de a va intinde muschii de la nivelul gatului si umerilor, ceea ce diminueaza durerea si amelioreaza mobilitatea coloanei.

Foarte importante in ameliorarea simptomelor spondilozei sunt si odihna, purtarea unui guler cervical si adoptarea unei posturi corecte. In cazul in care spondiloza este severa si nu raspunde la alte forme de tratament, s-ar putea sa fie nevoie de o interventie chirurgicala. Cereti sfatul unui medic atunci cand alegeti sa folositi anumite remedii naturiste, ca de exemplu ceaiuri sau suplimente, pentru ca pot sa interfereze cu actiunea unor alte medicamente si pot provoca efecte nedorite.

Sfaturi utile pentru a preveni spondiloza cervicala

Miscarea este foarte importanta, iar 10 - 15 minute de gimnastica medicala in fiecare zi fac minuni. Incercati sa va corectati pozitia coloanei, sa nu dormiti cu capul pe perne inalte si sa evitati pozitiile indelungate cu capul aplecat. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere si faptul ca spondiloza cervicala este o afectiune care evolueaza in timp (degenerativa) si ca nu poate sa fie prevenita in situatia in care a fost mostenita genetic. Sfaturile de preventie a spondilozei cervicale au ca obiect scaderea tensiunii resimtite la nivelul coloanei vertebrale si relaxarea muschilor, ceea ce diminueaza semnificativ durerile sau chiar le elimina.