Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Noduli tiroidieni

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 10 decembrie 2018
Nodulii tiroidieni sunt acele cresteri anormale aparute la nivelul tiroidei si afecteaza pana la 50% din populatie, fiind mai frecvent intalniti la femei cat si la persoanele in varsta. Nodulii tiroidieni pot fi solizi, chistici sau plini cu lichid si micsti, cu continut solid si lichidian, acestia fiind 95% benigni, adica necancerosi. In cazul nodulilor cancerosi se aplica excizarea chirurgicala.

Simptome noduli tiroidieni

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu prezinta simptome deci sunt insesizabili, ii puteti descoperi doar in cazul in care acestia sunt mai mari si pot fi simtiti prin palpare, sau  se poate observa o crestere in volum a gatului. Exista insa si cazuri in care persoanele care prezinta noduli tiroidieni resimt durere sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului, dificultate la inghitire cat si la respirat, apare nervozitatea, transpiratia, scaderea in greutate, constipatia, senzatia de frig.

Cauze noduli tiroidieni

Nu se stie cauza exacta a aparitiei nodulilor tiroidieni insa exista cativa factori de risc si anume: lipsa sau excesul de iod sau seleniu, iradierea in special la nivelul gatului, traumatismele, radioactivitatea, infectiile, cancerul tiroidian, varsta, sexul feminin.

Tratament noduli tiroidieni

In  tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. Tratamentul initial presupune observatia nodulului, in cazul in care acesta este necanceros, urmata de biopsia tiroidiana, tiroidectomia, terapia de supresie si iodul radioactiv. In cazul in care nodulii sunt cancerosi se va efectua operatia de excizie a acestora. Tratamentul chirurgical se aplica si in cazul nodulilor benigni dar care sunt suficient de mari pentru a interfera cu respiratia si deglutitia.