Glicemia la copii

Cantitatea de glucoza existenta in sange este masurata prin intermediul glicemiei, aceasta fiind o problema tot mai des intalnita din cauza cantitatii exagerate de mancaruri dulci si nesanatoase.

Valoarea normala

a glicemiei la copii oscileaza intre 70 si 100 mg/dL (miligrame pe decalitru), insa fluctuatiile acesteia sunt considerate normale la copii, deoarece, imediat dupa masa, nivelul indicelui glicemic este mai ridicat, iar dupa o activitate fizica prelungita – mai scazut.

Sunt insa situatii in care nivelul glicemiei poate fi mai mare decat in mod normal, asta se intampla cand copilul prezinta afectiuni ale rinichilor, ficatului, inflamatii ale pancreasului, are gripa, este stresat emotional sau a mancat prea mult. Cresterea glicemiei peste valorile normale se numeste hiperglicemie.

Tratament

Foarte important in tratarea si controlarea problemelor legate de glicemie la copii este un regim alimentar echilibrat, bogat in legume si fructe proaspete, mese regulate si cu cantitati stabilite, adoptarea unui program de exercitii fizice.