Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Intelegerea rezultatelor glucometrului - cum sa interpretezi corect datele

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 18 septembrie 2023 Ultima actualizare: 18 septembrie 2023

Daca frecvent ai probleme cu glicemia (te simti slabit, ametit, ai greturi sau ai furnicaturi in maini si picioare) este recomandat sa ai in trusa medicala un glucometru - aparat care masoara nivelul glicemiei. Glicemia se traduce prin concentratia de glucoza din sange, glucoza fiind rezultatul digerarii alimentelor bogate in carbohidrati.

In cazul pacientilor cu diabet, glucometrul este de nelipsit, acestia fiind nevoiti sa isi masoare glicemia in fiecare zi si sa tina un jurnal de valori.

Glicemia poate oscila:

  • Hiperglicemie - valorile glicemiei sunt crescute peste limitele maxim admise - cazul pacientilor cu diabet. Principalele simptome ale hiperglicemiei sunt: senzatie intensa de sete, urinare frecventa, vedere neclara, oboseala accentuata, rani care se vindeca mai greu;
  • Hipoglicemie - scaderea valorilor glicemiei sub limita inferioara (atentie in cazul dietelor!). Simptomele care indica hipoglicemie sunt: anxietate, transpiratii, tremur, pofta de mancare crescuta, confuzie.

Pentru masurarea glicemiei se va folosi glucometrul. Nivelul prea mare al glicemiei este principalul semn al diabetului (de tip I, II sau gestational). Tineti-va glicemia sub control, deoarece diabetul odata instalat vine la pachet cu alte complicatii la nivelul inimii, rinichilor, ochilor si vaselor de sange.

Glucometrul se recomanda a fi folosit in primul rand dimineata pe stomacul gol, testul a jeun, pentru a vedea care este glicemia inainte de a manca si totodata mai ales in cazul pacientilor cu diabet se recomanda folosirea glucometrului dupa masa (la 1–2 ore de la momentul inceperii unei mese), testul postprandial - ajuta in evaluarea si identificarea fluctuatiilor glicemiei in functie de alimentele consumate.

Utilizarea corecta a glucometrului se face astfel:

  • asigurati-va ca aveti la indemana glucometrul, benzile de testare, acele si dispozitivul de intepare;
  • spalati-va mainile cu apa calda si sapun (frecati mainile cu sapun minim 20 de secunde inainte de clatire) si uscati-le;
  • deschideti glucometrul si asigurati-va ca pe ecran nu apare nicio eroare si ca este setat pe modul testare;
  • atasati un ac la dispozitivul de intepare;
  • tineti pielea intinsa pe lateralul degetului (nu in pernita) si apasati dispozitivul de intepare la o adancime cat se poate de mica astfel incat intepatura sa genereze o picatura de sange;
  • puneti picatura de sange pe banda de testarea (care o va absorbi) scoasa in prealabil din cutie;
  • introduceti banda cu picatura de sange in glucometru, iar in aproximativ cinci secunde pe ecranul glucometrului va aparea valoare glicemiei.

Se recomanda folosirea degetului mijlociu sau inelar pentru recoltarea sangelui. Se vor alterna degetele de la o masurare la alta.

Glucometrul va afisa rezultatele in miligrame per decilitru- mg/dl sau milimoli per litru- mmol/l. De exemplu daca in urma utilizarii glucometrului aveti glicemia 104 aceasta valoare se ”traduce”- 104 miligrame de glucoza intr-un decilitru de sange (104mg/dl), echivalent cu 5,5 mmol/l.

Valorile normale care ar trebui inregistrate de glucometru in functie de momentul zilei in care se fac recoltarile si masuratorile sunt:

Adulti sanatosi:

  • dimineata pe stomacul gol <100 mg/dl (70–99 mg/dL)
  • inainte de masa <100 mg/dL (70–99 mg/dL)
  • la 1- 2 h dupa masa< 140 mg/dL.

Femei gravide:

Sanatoase:

  • inainte de masa: 69-75 mg/ dL
  • la 1- 2 h dupa masa: 105-108 mg/ dL

Cu diabet:

  • inainte de masa: 60-99 mg/ dL
  • la 1- 2 h dupa masa: < 140mg/ dL

Cu diabet gestational:

  • inainte de masa: 95 mg/ dL
  • la 1- 2 h dupa masa: 120mg/ dL.

Pentru pacientii adulti diagnosticati cu diabet, glucometrul trebuie sa inregistreze in conditiile ideale urmatoarele valori pentru glucoza serica:

  • pe nemancate (ultima masa a fost cu 8 ore inaintea testarii) - sub 100 mg/ dL;
  • inainte de a manca - 70- 130 mg/dL;
  • la un interval de 1- 2 ore de la servirea mesei- sub 180 mg/ dL;
  • inainte de somn-100-140 mg/dL.

In cazul copiilor cu diabet, valorile normale ale glucozei serice sunt raportate la trei categorii de varsta:

Copiii mai mici de 6 ani, glucometrul trebuie sa inregistreze urmatoarele valori:

  • 80-100mg/dl pe nemancate (min 8 ore de la ultima masa);
  • 100-180 mg/dl inainte de masa.

Copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, glucometrul trebuie sa inregistreze:

  • 80-180 mg/dl pe nemancate;
  • 90-180 mg/dl inainte de masa;
  • Aproximativ 150 mg/dl la un interval de 1- 2 ore de la servirea mesei.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 13-19 ani:

  • 70-150 mg/dl pe nemancate;
  • 90-130 mg/dl inainte de masa;
  • Aproximativ 150 mg/dl la un interval de 1- 2 ore de la servirea mesei.

Pentru a putea medicul sa aiba o imagine completa a variatiilor glicemiei asigurati-va ca notati fiecare inregistrare a glucometrului intr-un jurnal de valori si acolo unde este cazul puteti trece observatii din categoria alimentelor consumate care au dus la cresterea glicemiei sau din categoria mometelor la care ati folosit glucometrul pentru verificarea glicemiei.

Pentru alegerea unui glucometru, apelati la recomandarile specialistilor (medici, farmacisti, asistenti) si asigurati-va ca alegeti modele de glucometre validate si pentru care se gasesc usor consumabilele (ace si benzi de testare).