Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Durerea de cot: cauze, simptome, tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 6 decembrie 2022 Ultima actualizare: 6 decembrie 2022

Articulatia cotului este formata din trei oase: humerusul si cele doua oase ale antebratului – radiusul si ulna. Ea este inconjurata de capsula articulara, care contine lichid sinovial cu rol de lubrifiere.

In componenta articulatiei cotului intra de fapt trei articulatii separate: articulatia humero-ulnara, articulatia humero-radiala si cea radio-ulnara. In plus, cotul contine diverse tesuturi moi, cartilaj, tendoane, ligamente, muschi, nervi si vase de sange. Durerea de cot poate aparea atunci cand una din aceste structuri este lezata.

Afectiunile cotului, pe scurt

Exista numeroase afectiuni care pot cauza dureri de cot.

O cauza des intalnita este epicondilita laterala sau „cotul tenismenului”. Aceasta afectiune reprezinta inflamatia tendoanelor care unesc muschii antebratului din portiunea laterala a cotului, cauzata de suprasolicitarea articulatiei cotului si a muschilor antebratului si bratului din cadrul miscarilor repetitive efectuate de catre tenismeni sau jucatorii de squash.

Desi mai putin frecventa decat „cotul tenismenului”, o alta cauza pentru durerea de cot este epicondilita mediala, care reprezinta intre 10 si 20% din totalul cazurilor de tendinite. Denumita si „cotul jucatorului de golf”, aceasta poate sa apara si la persoanele care practica bowling sau aruncarea sulitei. Insa aproximativ 90% din cazurile de epicondilita mediala nu apar la sportivi, ci la persoane care efectueaza activitati repetitive solicitante in cadrul profesiei, cum sunt tamplarii sau muncitorii in constructii.

Durerea de cot poate fi cauzata si de alte afectiuni, precum:

  • Bursita – inflamatia bursei, un sac plin de lichid care ajuta la protectia articulatiei cotului. Bursita olecraniana poate aparea din cauza unei lovituri pe cot sau din cauza unei infectii, dar si in urma rezemarii repetate a cotului pe o suprafata tare (de exemplu lucratul pe calculator la birou).
  • Artrita cotului – exista mai multe tipuri de artrita care determina dureri de cot: artrita reumatoida, psoriazica, lupica sau post-traumatica, dar cea mai frecventa forma de artrita este cea datorata uzurii cartilajului articular din cauza imbatranirii. In cazul copiilor, durerea de cot poate aparea din cauza artritei idiopatice juvenile, cea mai intalnita forma de artrita care afecteaza copiii.
  • Fracturi sau entorse.
  • Intinderile de ligamente pot cauza si ele dureri de cot.
  • Rupturi de tendoane, mai ales tendonul bicepsului (care conecteaza muschiul biceps de radius).
  •  Sindromul de tunel cubital – daca v-ati lovit vreodata la nivelul cotului, probabil ca ati simtit o senzatie de „soc electric” sau furnicaturi care au iradiat catre degetele mainii. Nervul ulnar este responsabil pentru acest lucru. Acesta trece prin canalul cubital, iar compresia sau lezarea acestuia poate cauza dureri de cot, amorteli si furnicaturi la nivelul degetului mic si inelar si slabiciune musculara.

Durere de cot – cauze frecvente

Dupa cum am mentionat, durerea de cot poate fi cauzata de numeroase afectiuni. Cele mai frecvente cauze sunt tendinitele si traumatismele. Artrita nu reprezinta o cauza principala pentru durerile de cot, iar sindromul de tunel cubital este relativ rar.  

Tipuri de dureri de cot si simptomatologie specifica

In functie de caracter, localizare, durata si conditiile in care a aparut, durerea de cot poate indica afectiunea cauzatoare.

  • Durerile de cot aparute la bratul dominant si localizate lateral, cu posibile furnicaturi ale antebratului sunt caracteristice epicondilitei laterale. „Cotul tenismenului” apare la aproximativ 20-40% din jucatorii de tenis.
  • Durerea de cot care este localizata medial (spre interiorul articulatiei cotului) si care se agraveaza atunci cand incercam sa apucam ceva poate indica epicondilita mediala.
  • Durerile de cot aparute progresiv si care limiteaza miscarile (in special cea de extensie a articulatiei), insotite uneori de cracmente sau blocare a cotului pot sugera artrita.
  • Bursita olecraniana provoaca umflarea in jurul articulatiei si durere de cot atunci cand incercam sa ne sprijinim in el.
  • Atunci cand ne confruntam cu dureri de cot bilaterale, insotite de rigiditate, umflare si afectarea altor articulatii se ridica suspiciunea de artrita reumatoida.

Simptomele durerii de cot in epicondilita laterala (cotul tenismenului)

Dupa cum am precizat, epicondilita laterala apare in urma suprasolicitarii sau in urma miscarilor repetitive a muschilor antebratului, iar durerea de cot este situata pe partea exterioara a articulatiei, si poate afecta si antebratul atunci cand efectuati miscari de indoire sau rasucire a cotului sau cand apucati obiecte mici (de exemplu un pix, o moneda).

In plus, extensia completa a bratului poate provoca si dureri de cot.

Simptomele durerii de cot in cazul unei fracturi

Fractura de cot este destul de frecventa, mai ales in randul copiilor. Exista trei tipuri de fractura de cot:

  • Fractura de olecran. Varful cotului (olecranul) face parte din ulna, iar aceasta portiune este deosebit de vulnerabila la leziuni, pentru ca nu este protejata de muschi. Fractura este cauzata de obicei de o lovitura directa in cot sau de cadere pe cot. Simptomele cuprind durere de cot, sensibilitate, umflarea zonei si incapacitatea de a intinde bratul.
  • Fractura de cap radial. Humerusul se articuleaza cu capul radiusului in cadrul articulatiei cotului. Acest tip de fractura apare cand cadem pe mana cu cotul intins. Durerea de cot este localizata pe partea laterala, si este insotita de umflare si dificultate in indoirea cotului si incapacitatea de a intoarce antebratul.
  • Fractura de humerus distal. Acest tip de fractura nu este foarte intalnit, dar pot aparea in urma caderii pe cotul indoit sau in urma unui traumatism. Pe langa durerea intensa de cot, umflarea zonei si sensibilitate la atingere, poate aparea senzatia de instabilitate a articulatiei.

Simptomele durerii de cot in bursita

Bursita apare cand sacii umpluti cu lichid din articulatia cotului devin inflamati. Durerile de cot din bursita sunt surde, iar zona este sensibila si de regula mai calda.

Simptomele durerii de cot in pseudoartroza

Pseudoartroza este o afectiune care apare cand un os fracturat nu se vindeca. Este foarte rara si apare in majoritatea cazurilor in urma greselilor in tratamentul initial. Simptomele cuprind dureri de cot persistente, crepitatii si mobilizare dificila.  

Tratament durere de cot

Tratamentul depinde de cauza durerii de cot. Daca repausul si antiinflamatoarele nu au efectul scontat, medicul va poate recomanda fizioterapie pentru intarirea musculaturii, iar in cazuri severe poate fi indicata interventia chirurgicala.

Durerea de cot – intrebari si raspunsuri

Cum puteti ameliora durerea de cot pana ajungeti la medic?

De obicei, durerile de cot se amelioreaza in cateva zile daca va menajati articulatia si daca aplicati gheata si eventual luati antiinflamatoare, dar daca problema persista va sfatuim sa mergeti la medic.

Este indicat masajul in cazul unei dureri de cot?

Masajul este o metoda eficienta pentru a usura durerile de cot cauzate de „cotul tenismenului”, dar daca ati suferit un traumatism sau durerea este cronica va sfatuim sa efectuati un consult medical.

Este psoriazisul o cauza a durerilor de cot?

Psoriazisul este o boala care poate afecta articulatiile, inclusiv cotul, iar durerea de cot in acest caz seamana cu durerea din „cotul tenismenului”.

Cum pot fi prevenite durerile de cot?

Daca obisnuiti sa faceti sport in care solicitati articulatia cotului, este indicat sa luati urmatoarele masuri pentru a preveni durerea de cot:

  • Intariti-va muschii antebratului si bratului.
  • Faceti incalzirea inainte de a va apuca de sport.
  • Adoptati o postura corecta (si in repaus, si atunci cand practicati sport).
  • Daca la serviciu sunteti nevoit sa efectuati aceleasi miscari, faceti pauze.