Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Hernia hiatala: cauze, remedii si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 14 august 2020 Ultima actualizare: 14 august 2020

Hernia hiatala reprezinta protruzia stomacului printr-un orificiu ce penetreaza diafragmul (hiatusul esofagian) catre cavitatea toracica. In mod normal hiatusul esofagian face legatura intre cavitatea abdominala si cea toracica iar largirea acestui orificiu duce la hernierea stomacului. In unele cazuri hernia hiatala poate sa fie trecuta cu vederea necauzand niciun simptom. Nu acelasi lucru poate fi spus despre herniile mari care permit sucului gastric acid sa ajunga in esofag. In aceste situatii pacientii se pot plange de arsuri gastroesofagiene, tulburari la inghitire, tuse, raguseala, eructatii, durere restrosternala sau epigastrica si senzatie de preaplin dupa masa.

 Hernia hiatala remedii si tratament
Care sunt cauzele herniei hiatale?

Cauzele herniei hiatale

 Presiunea care apare la nivelul abdomenului si modificarile ce tin de integritatea diafragmului joaca un rol important in aparitia herniei hiatale. Astfel intinderea jonctiunii fasciale existente intre esofag si diafragm in zona hiatusului concura la aparitia acestei tulburari. Pentru a intelege mai bine aceste fenomene trebuie inteles faptul ca diagragmul este un muschi ce separa cavitatea toracica de cea abdominala. La acest nivel exista o deschizatura numita hiatus prin care esofagul ajunge la stomac. Slabirea acestui orificiu poate duce la patrunderea stomacului spre cavitatea toracica cu aparitia tabloului clinic amintit anterior. Orice leziune in aceasta zona (secundara traumatismelor sau interventiilor chirurgicale), modificarea hiatusului din nastere sau presiunea intensa asupra muschilor diafragmatici (in contextul varsaturilor, tusei sau chiar ridicarea greutatilor) pot cauza aparitia herniei hiatale. In plus obezitatea este si ea citata ca fiind o posibila cauza a acestei afectiuni.

Remedii si tratament

Cum prevenim refluxul gastroesofagian?

Daca va confruntati cu semnele si simptomele prezentate anterior va recomandam sa mergeti la medicul gastroenterolog. In urma confirmarii diagnosticului si pentru a preveni refluxul gastroesofagian va recomandam urmatoarele:

  • Evitarea fumatului si a consumului de alcool
  • Evitarea antiinflamatoarelor nesteroidiene si steroidiene
  • Evitarea meselor copioase; se prefera mesele mici si dese
  • Evitarea meselor tarzii (nu mai tarziu de ora 18.30)
  • Exista o serie de alimente care pot provoca arsurile la stomac. In acest sens se recomanda evitarea grasimilor si a prajelilor. In plus, daca suferiti de hernie hiatala ar fi bine sa nu consumati cafea, ciocolata sau mancaruri condimentate

Alaturi de regimul igienodietetic si de mentinerea unei greutati corporale in limite normale, medicul va poate recomanda o serie de medicamente care au drept scop tinerea sub control a aciditatii gastrice. Este bine sa va sfatuiti cu medicul cu privire la perioada de tratament. Abuzul de medicamente sau urmarea unor tratamente o perioada prea lunga pot duce la aparitia altor probleme de sanatate.

In cazurile unei hernii hiatale masive sau in contextul in care tratamentul medicamentos nu amelioreaza simptomatologia se poate pune problema rezolvarii chirurgicale. Hernia hiatala poate fi operata prin abord clasic sau prin intermediul interventiei laparoscopice.