Regimul alimentar al pacientului cu guta

Guta este o afectiune metabolica datorata nivelului ridicat de acid uric din sange. Conduita alimentara incorecta este principala cauza de aparitie a acestei afectiuni. Datorita acumularii acidului uric in organism are loc depunerea acestuia, sub forma cristalelor de urati, la nivelul articulatiilor mici.

CUPRINS:

Cum se manifesta guta
Recomandari nutritionale pentru pacientul cu guta
Guta – alimente permise

Pentru pacientul diagnosticat cu guta schimbarea obiceiurilor alimentare este esentiala pentru a evita complicatiile acestei afectiuni. In cazurile severe, regimul specific acestei boli poate sa nu fie suficient, motiv pentru care se recomanda si tratament medicamentos.

Cum se manifesta guta

Din punct de vedere clinic guta are o evolutie trifazica. Hiperuricemia asimptomatica este prima etapa a acestei afectiuni, caracterizata de un nivel crescut al acidului uric in sange, insa in lipsa semnelor si simptomelor. Atacurile de guta reprezinta urmatoarea faza a acestei boli. In acest stadiu are loc inflamatia articulara cu roseata si caldura locala, cu localizare frecventa la nivelul halucelui (degetul mare de la picior). Atacurile de guta sunt de regula declansate de excesele alimentare (consumul de carne rosie, abuzul de alcool) si de perioadele de deshidratare. Cronicizarea bolii este caracterizata de tumefiere articulara persistenta acompaniata de durere.

Recomandari nutritionale pentru pacientul cu guta

Obiectivele in cazul pacientului cu guta sunt urmatoarele:

•  eliminarea din dieta a alimentelor care cresc nivelul de acid uric;

•  scaderea in greutate;

•  hidratarea corecta si fortarea diurezei.

Limitarea ratiei calorice zilnice este esentiala pentru pacientul cu guta. Regimul alimentar in acest caz va fi sarac in proteine si grasimi. Pentru cei supraponderali si obezi se va calcula necesarul caloric zilnic in functie de indicele de masa corporala, dar si de alti factori (rata metabolismului bazal, etc). Exista o serie de alimente care sunt interzise pacientilor care sufera de guta. Printre acestea amintim: organele (inima, ficat, creier), carnea de animal tanar (pui, vitel, miel), sardinele, icrele si pestele gras (somon, macrou). Produsele din cacao si ciocolata ar trebui sa nu faca parte din regimul alimentar al celor care se confrunta cu hiperuricemia.

De asemenea, printre legume si fructe exista cateva care ar trebui evitate datorita continutului de acid oxalic. Astfel, consumul de rosii (mai ales sucul de rosii), spanacul, sfecla rosie, fasolea alba si smochinele poate sa agraveze starea pacientului cu guta. Si, nu in ultimul rand, consumul de alcool este interzis, deoarece acesta impiedica excretia acidului uric.

Guta – alimente permise

Pacientilor cu guta li se recomanda o alimentatie echilibrata, bazata pe: cereale, legume, fructe si lactate.

Carnea slaba (fara grasime) poate fi consumata de 2-3 ori pe saptamana (preparata in abur sau pe gratar).

Pentru zilele in care nu se consuma carne, pacientii cu guta isi pot lua necesarul de proteine din produsele lactate si din oua. Nu se vor consuma insa mai mult de 3 oua intr-o saptamana. Hidratarea cu minimum 2.5 l de apa pe zi este esentiala pentru a ajuta organismul sa elimine excesul de acid uric.