Ruptura musculara diagnostic si tratament

Ambele situatii pot sa apara dupa o contractie brusca, la o persoana cu teren favorabil pentru asa ceva (persoane care nu sunt obisnuite cu efortul fizic sau cu un antrenament sportiv), dar sunt si sportivi de performanta care se confrunta cu astfel de probleme.

CUPRINS:

Cauzele rupturii musculare
Diagnosticul rupturii musculare
Tratament – ruptura musculara

Cauzele rupturii musculare

Ruptura musculara apare de regula in cazul celor care nu sunt obisnuiti cu sportul. Desi exista si sportivi care se pot confrunta cu rupturi musculare, de regula acestia prezinta mai frecvent intinderi musculare. Orice efort brusc care suprasolicita un muschi poate sa duca la o astfel de situatie neplacuta. Cu cat este vorba despre o persoana sedentara sau o persoana care prezinta afectiuni de fond musculare cu atat sansele de a dezvolta o astfel de patologie sunt mai mari. Traumatismele sunt si ele responsabile de aparitita rupturilor musculare.

Sporturile care presupun contact direct ca boxul, fotbalul American sau rugby-ul sunt primele pe lista activitatilor fizice cu risc crescut de rupere musculara.

Diagnosticul rupturii musculare

Tabloul clinic al unei rupturi musculare poate sa varieze in functie de severitatea acesteia. Sunt descrise 3 grade de severitate de la leziune usoara cu o afectare a mai putin de 5 % din fibrele musculare si pana la gradul 3 care semnifica o leziune severa cu ruptura musculara completa.
Astfel, cei care se confrunta cu o ruptura musculara pot prezenta:
• durere severa cu caracter de arsura;
• spontana si agravata la miscare;
• tumefiere;
• inrosirea zonei implicate cu echimoza sau chiar formarea unui hematom.
In cazul in care este vorba de o leziune severa atunci poate sa apara si impotenta functionala.

Diagnosticul rupturii musculare nu este dificil, bazandu-se pe anamneza pacientului si pe examinarea atenta a acestuia. Pentru evaluarea extensiei leziunii se poate practica si ecografie tintita pe zona afectata.

Tratament – ruptura musculara

Prima recomandare in cazul diagnosticului de ruptura musculara este repausul. In aceasta situatie trebuie sistat orice efort fizic care ar putea sa duca la agravarea leziunii.
Al doilea lucru care trebuie sa fie facut este aplicarea locala de gheata. Vasoconstrictia locala va duce la scaderea edemului. Nu este indicata aplicarea locala de gheata direct pe leziune. Se va pune gheata pe o bucata de panza aplicata pe locul unde se afla ruptura musculara.
De asemenea mentinerea zonei afectate deasupra nivelului inimii pentru a favoriza retragerea edemului este o alta componenta ce face parte din conduita terapeutica a rupturii musculare. Si nu in ultimul rand se pot aplica antiinflamatoare locale sub forma de unguente acestea fiind de real ajutor in diminuarea edemului si pentru calmarea durerii si disconfortului.