Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

7 avantaje ale sedintelor de kinetoterapie la domiciliu

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 13 mai 2022 Ultima actualizare: 13 mai 2022

Termenul de kinetoterapie provine din limba greaca („kinesis” inseamna miscare), asadar kinetoterapia inseamna „terapia prin miscare”.

Kinetoterapia este o tehnica de recuperare medicala care presupune efectuarea unor exercitii speciale, cu scopul de a reface functia normala a capacitatii motrice (de miscare) a unei persoane, capacitate afectata in urma unui traumatism sau accident, sau in urma adoptarii unor posturi incorecte, vicioase. Exercitiile de recuperare se fac sub indrumarea unui kinetoterapeut, care va concepe un program special, individualizat, pentru fiecare persoana in parte.

Indicatiile clasice ale kinetoterapiei sunt reprezentate de afectiuni precum:

  • Fracturi osoase, entorse si luxatii articulare
  • Boli degenerative (coxartroza, gonartroza, spondiloza)
  • Afectiuni neurologice: pareze, deficite motorii dupa un accident vascular cerebral, distrofii musculare, boala Parkinson, scleroza multipla
  • Afectiuni reumatologice (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta)
  • Deformari ale coloanei vertebrale (scolioza, cifoscolioza)

De ce sa apelezi la sedintele de kinetoterapie la domiciliu?

Kinetoterapia la domiciliu, bineinteles sub indrumarea unui kinetoterapeut, are multe avantaje, pe care vi le vom prezenta in continuare.

Economisirea timpului (si posibil si a banilor)

Daca alegeti sa apelati la serviciile unui kinetoterapeut care sa se deplaseze la domiciliul dumneavoastra, veti economisi timpul petrecut pe drum pana la cabinetul de kinetoterapie pe care trebuie sa il efectuati periodic, ca si timpul de asteptare in cadrul clinicii. In plus, majoritatea kinetoterapeutilor au inclus in serviciile pe care le ofera deplasarea sau percep de regula un pret mic pentru a veni la domiciliu.

Siguranta

In cazul in care va deplasati cu dificultate (accidente vasculare cerebrale, acutizari ale discopatiilor lombare, dupa traumatisme) sau chiar daca nu aveti deficite motorii sau alte probleme care va afecteaza mobilitatea, kinetoterapia la domiciliu va poate ajuta sa evitati obstacolele pe care le puteti intalni zilnic atunci cand va miscati. Pe masura ce inaintam in varsta, puterea fizica si echilibrul tind sa scada, asa ca este foarte important sa evitam situatiile periculoase. Nu in ultimul rand, exista destule persoane care, desi au nevoie de indrumarea unui kinetoterapeut, amana inceperea sedintelor de kinetoterapie pentru ca le este greu sa ajunga la clinica sau cabinetul specializat. In toate aceste cazuri kinetoterapia la domiciliu este cea mai buna solutie.

Evitarea infectiilor

Chiar daca numarul de cazuri de infectie cu COVID-19 a scazut, deplasarea catre cabinetul unui kinetoterapeut presupune de cele mai multe ori mersul prin zone aglomerate, care poate fi evitat, iar in cazul unor persoane, riscul de infectie trebuie redus la minimum, in contextul bolilor asociate de care acestea sufera. Kinetoterapia la domiciliu este ideala in aceste situatii.

Avantajul de a fi tratat in propria casa

Siguranta data de confortul propriei case nu trebuie subestimat. Kinetoterapeutul va poate ajuta in recapatarea mobilitatii in timp ce dumneavoastra sunteti intr-un mediu familiar, relaxat si confortabil. Kinetoterapia la domiciliu poate sa fie chiar mai eficienta in acest mediu, iar progresul dumneavoastra mai rapid.

Ingrijire personalizata

Atunci cand un kinetoterapeut vine la domiciliul dumneavoastra, recomandarile lui in ceea ce priveste exercitiile de recuperare vor lua in calcul mediul in care programul de kinetoterapie este efectuat. Va sfatuim sa ii aratati kinetoterapeutului activitatile care va pun probleme, pentru ca acesta sa conceapa un program de exercitii potrivit. Astfel, programul de kinetoterapie va fi personalizat in functie de spatiul liber si de obstacolele din casa dumneavoastra, si, in multe cazuri, va fi mai eficace. Nu in ultimul rand, timpul petrecut de kinetoterapeut la domiciliul dumneavoastra poate fi mai lung decat la cabinet, dumneavoastra putand sa solicitati o sedinta cu durata mai lunga.

Implicarea familiei

Familia ofera adeseori sprijin in cazul in care unul din membrii familiei are o problema de mobilitate (de exemplu dupa un accident vascular cerebral), asa ca un alt avantaj al kinetoterapiei la domiciliu este de a invata membrii familiei programe simple de recuperare. Stabiliti cu kinetoterapeutul dumneavoastra o ora pentru programare la care sa fiti si dumneavoastra acasa ca sa asistati la programul de exercitii. Rezultatele vor fi mult mai bune daca sunt efectuate cateva exercitii simple in afara sedintelor de kinetoterapie. In plus, daca aveti copii mici care nu pot fi lasati nesupravegheati, kinetoterapia la domiciliu este solutia ideala.

Supraveghere

In multe cazuri, in cadrul unei clinici se efectueaza sedinte de kinetoterapie cu multi pacienti, iar kinetoterapeutul nu poate sa dedice timp suficient fiecaruia. Alegeti kinetoterapia la domiciliu pentru rezultate optime.