Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Care este diferenta dintre un chiropractician si un kinetoterapeut?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 19 mai 2020 Ultima actualizare: 18 iunie 2021

Atat chiropractica, cat si kinetoterapia, se confrunta cu problemele osteoarticulare, dezideratul final fiind restabilirea functionalitatii normale a sistemului osteoarticular. Totusi, intre aceste doua modalitati terapeutice exista numeroase diferente in ceea ce priveste tehnica propriu-zisa de lucru cu pacientul. In plus, modalitatea de pregatire a chiropracticianului si a kinetoterapeutului pentru a deveni un specialist in breasla difera. Desi indicatiile pentru cele doua tipuri de tratament pot sa difere, vom regasi totusi o serie de afectiuni la care ambele forme de terapie se preteaza.

Care este diferenta dintre un chiropractician si un kinetoterapeut?

Chiropractica-generalitati si indicatii

Chiropractica este o tehnica non-invaziva cu ajutorul careia se manipuleaza articulatiile, scopul fiind restabilirea pozitiei si mobilitatii normale a sistemului articular. Cei care practica aceasta disciplina isi folosesc mainile realizand diverse miscari atent alese pentru a detensiona zona afectata. Dezideratul acestei tehnici este atat ameliorarea simptomelor suparatoare (de exemplu durerea de spate), cat si tratarea problemei de fond.

Cele mai comune indicatii pentru chiropractica sunt: durerile articulare (articulatii mari si mici), cefaleea, intinderile musculare, durerile de spate si tulburarile de mecanica osoasa cu diverse localizari. Daca va confruntati cu dureri articulare, va recomandam o vizita la medic pentru a evalua cauza exacta si beneficiul real al unei astfel de practici. Daca afectiunea care cauzeaza durerea este severa, manevrele de chiropraxie pot sa agraveze boala de fond, acesta fiind motivul pentru care evaluarea medicala este imperios necesara anterior prezentarii la chiropractor!

Kinetoterapia

Kinetoterapia este o stiinta care se ocupa de studierea mecanismelor articulare si neuromusculare. Cu alte cuvinte, aceasta forma de tratament are la baza miscarea cu ajutorul careia se doreste recuperarea functionala si restabilirea integritatii osteoarticulare. Kinetoterapeutul, dupa o atenta evaluare a pacientului, va intocmi un plan de recuperare ce cuprinde sedinte de kinetoterapie la intervale regulate, dar si incurajarea pacientului de a invata diverse tehnici si miscari pe care acesta le va face singur la domiciliu. Obiectivele principale ale kinetoterapiei sunt relaxarea musculaturii, corectarea posturii, cresterea mobilitatii articulare, dar si a fortei si a rezistentei musculare, la care se adauga cresterea tolerantei la efort si recuperarea sensibilitatii. Cele mai frecvente indicatii pentru aceasta forma de tratament sunt:

  • recuperarea dupa afectiuni neurologice de tipul accidentelor vasculare cerebrale
  • fracturile si bolile degenerative osoase
  • bolile inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondilita)
  • corectarea posturilor vicioase
  • bolile congenitale (distrofia neuromusculara, luxatia congenitala de sold, tetraplegia)

Pentru a fi sigur ca alegeti cea mai corecta forma de tratament trebuie sa stiti care este diagnosticul exact al problemei cu care va confruntati si daca afectiunea subiacenta se preteaza la una sau la cealalta forma de terapie. 

In acest sens, daca va confruntati cu dureri osteoarticulare si musculare sau daca ati suferit un accident va recomandam sa consultati mai intai un medic ortoped, de recuperare medicala sau reumatolog. In acest fel veti beneficia de o evaluare completa care va oferi informatii cu privire la severitatea afectiunii si tipul de tratament de care aveti nevoie.