Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Artropatia Charcot

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 10 decembrie 2018
Artropatia Charcot se mai numeste si osteoartropia neuropatica este o boala ce afecteaza progresiv intregul sistem musculoscheletic. Artropatia Charcot este caracterizata prin dislocatii ale articulatiilor piciorului  dar si prin fracturi pe os. Aceasta afectiune determina distrugerea progresiva a osului si tesuturilor moi si chiar si dizolvarea arhitecturii osului atunci cand aceasta este in forma severa.

Simptome Artropatia Charcot

Simptomele acestei afectiuni pot varia de la inflamarea moderata a articulatiei si se poate ajunge pana la deformare si tumefactie severa. Pot aparea cresteri ale temperaturii locale, roseata, dureri artculare si reabsorbtia osului. Durerea este resimtita de peste 75% dintre pacienti.

Cauze Artropatia Charcot

Deoarece cauza exacta a artropatiei Charcot nu este cunoscuta exista niste teorii precum teoria nontraumatica care este cauzata  de o trauma neperceputa sau leziune la un picior insensibil si teoria neurovasculara. Factori de risc:  diabetul, terapia cu steroizi, alcoolul, amiloidoza, sifilisul, spina bifida, neuropatia paraneoplazica.

Tratament Artropatia Charcot

Tratamentul acestei afectiuni are doua etape si anume una acuta si una postacuta. Faza acuta include atat imobilizarea cat si reducerea stresului mecanic. Obiectivele tratamentului sunt urmatoarele: vindecarea si consolidarea osoasa cu un minim de deformare, rezolvarea problemelor partilor moi si de a pastra mobilitatea pacientului.