Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Care sunt exercitiile de recuperare recomandate dupa operatia de proteza de sold?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 11 martie 2022 Ultima actualizare: 11 martie 2022

Operatia de proteza de sold sau artroplastia a devenit si in Romania o interventie din ce in ce mai comuna, insa trebuie sa stiti ca succesul ei va depinde, printre altele, si de exercitiile de recuperare pe care trebuie neaparat sa le efectuati.

Recuperarea dupa operatia de proteza de sold – informatii importante

Recuperarea dupa operatia de proteza de sold trebuie inceputa imediat dupa interventia chirurgicala (cu exercitii usoare) si continuata pentru aproximativ 1 an, iar complianta la programul de exercitii de recuperare este foarte importanta pentru o vindecare completa si pentru ca dumneavoastra sa va puteti relua activitatile normale.

In cazul in care sunteti supraponderal sau obez, va sfatuim sa incercati sa slabiti pentru a scadea din stresul asupra protezei de sold.

Sub supravegherea unui kinetoterapeut va trebui sa faceti exercitii de recuperare care vor accelera procesul de vindecare, vor intari musculatura din jurul articulatiei soldului si vor scadea riscul de rigiditate. Trebuie sa stiti ca exercitiile de recuperare dupa operatia de proteza de sold pot provoca durere, care de obicei este suportabila, insa, in cazul in care aveti durere intensa sau care se agraveaza va sfatuim sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Ce miscari trebuie sa evitati dupa operatia de proteza de sold?

Dupa operatia de proteza de sold trebuie sa fiti atent la ce miscari faceti pentru a minimiza riscul de luxatie. Astfel, in primele 3 luni postoperator se recomanda urmatoarele:

  • In primele 5-6 saptamani sofatul este interzis.
  • Trebuie sa aveti grija la urcatul si coboratul scarilor, precum si la urcatul si la coboratul din pat.
  • Nu ridicati genunchiul mai sus de sold.
  • Nu va aplecati prea mult in fata.
  • Nu incrucisati genunchii si nu stati picior peste picior.
  • Nu va rasuciti.

Exercitii de recuperare dupa operatia de proteza de sold

Exercitiile de recuperare sunt esentiale pentru recapatarea mobilitatii articulatiei dupa operatia de proteza de sold. Kinetoterapeutul va va recomanda sa efectuati exercitii de 2-3 ori pe zi, iar durata acestora va fi intre 20 si 30 de minute. In continuare va vom prezenta cateva exemple de exercitii de recuperare, dar va recomandam sa va sfatuiti cu medicul ortoped sau cu kinetoterapeutul inainte de a efectua oricare dintre exercitiile descrise.

Exercitii de recuperare cu gleznele

Aceste exercitii stimuleaza circulatia sangelui si ajuta la prevenirea trombozelor la nivelul membrelor inferioare. Ele trebuie incepute imediat dupa operatia de proteza de sold si continuate pana va recuperati complet.

In timp ce stati intins pe spate pe pat, trageti usor piciorul in sus, apoi miscati-l in jos. Repetati de 10 ori. In plus, rotiti piciorul in sensul acelor de ceasornic si in sens invers. In mod ideal, acest exercitiu de recuperare dupa operatia de proteza de sold ar trebui efectuat din ora in ora.

Exercitii de recuperare cu muschiul cvadriceps

In timp ce stati intins pe spate cu picioarele drepte, contractati muschiul coapsei la piciorul operat (cvadricepsul) impingand usor genunchiul spre pat. Tineti muschiul contractat timp de 5 secunde. Repetati de 10 ori. Acest exercitiu de recuperare trebuie efectuat de 3-4 ori pe zi.

Un alt exercitiu de recuperare care antreneaza cvadricepsul este urmatorul: stand in aceeasi pozitie, indoiti genunchiul piciorului care nu a fost operat si ridicati incet piciorul operat 5-10 centimetri. Acesta trebuie sa fie perfect intins. Tineti-l ridicat timp de 5 secunde. Repetati de 10 ori.

Exercitii de recuperare cu muschii fesieri

In timp ce stati intins pe spate cu picioarele drepte, contractati muschii feselor si tineti-i contractati timp de 5 secunde. Repetati de 10 ori. Va sfatuim sa efectuati acest exercitiu de 4 ori pe zi.

Exercitii de abductie si adductie

Puneti o punga de plastic sau o folie sub calcaiul piciorului operat si apoi intindeti-va pe spate pe pat. Glisati piciorul in lateral, apoi aduceti-l in pozitia initiala. Repetati de 10 ori, de 4 ori pe zi.

Exercitii de flexie

In timp ce stati intins pe spate cu picioarele drepte si eventual cu o folie sub calcai, indoiti usor genunchiul piciorului operat in timp ce mentineti calcaiul pe pat. Glisati apoi piciorul in pozitia initiala. In timpul acestui exercitiu de recuperare dupa operatia de proteza de sold trebuie sa tineti genunchiul drept si sa nu il scapati intr-o parte.

Exercitii de recuperare cu sprijin

Aceste exercitii se vor efectua dupa cateva zile de la operatia de proteza de sold (de regula 3-4 zile) si trebuie facute cu ajutorul unui scaun stabil sau unui cadru.

In timp ce va sprijiniti de scaun, ridicati incet genunchiul spre piept, dar in niciun caz mai sus de sold. Mentineti pozitia timp de cateva secunde, apoi coborati piciorul. Repetati de 10 ori.

Alte variante de exercitii de recuperare dupa operatia de proteza de sold in timp ce va sprijiniti sunt:

  • Miscati-va piciorul in lateral fara sa il rasuciti, mentineti pozitia timp de cateva secunde, apoi coborati lent piciorul. Repetati de 10 ori.
  • Duceti piciorul in spate, tinand genunchiul intins. Mentineti pozitia timp de 2-3 secunde, apoi coborati piciorul. Repetati de 10 ori.

Mentionam ca trunchiul trebuie mentinut drept in cadrul ultimelor doua exercitii.