Cefaleea
Cefaleele sunt durerile care se manifesta la nivelul capului si al gatului si sunt de trei feluri. Cefalee psihogene sunt cele care apar din cauza oboselii, anxietatii sau stresului. Migrenele genereaza o durere intensa, pulsatila, care este asociata cu senzatia de greata si voma. Cefaleele simptomatice sunt cele care sunt declansate de hipertensiunea arteriala, de intoxicatia cu carbon, de febra sau de intoxicatia cu unele medicamente. Durerile de cap sunt considerate a fi printre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta majoritatea oamenilor, cel putin o data in viata. Sunt dureri care nu tin cont de sex, varsta sau rasa.
De cele mai multe ori, cefaleea este consecinta stresului sau a suferintelor emotionale. Poate fi de asemenea si rezultat al unei posibile tulburari medicale si poate sa creeze probleme mai serioase de sanatate. Pacientii in cazul carora durerile de cap sunt cronice isi pot desfasura cu greu rutina de zi cu zi, intampinand dificultati daca trebuie sa mearga la scoala sau la serviciu. Cefaleea de tensiune poate genera dureri ale intregului cap, insa durerile sinusale sunt resimtite de cele mai multe ori doar in zona specifica.
Simptome cefalee
In momentul in care se produce o criza de cefalee, pot exista sensibilitati musculare la nivelul capului, disconfort si durere. Durerea de cap ar putea fi resimtita ca si cum ar radia dintr-un punct anume catre restul capului, dar poate produce si senzatia de strangere intr-o menghina. Durerea poate fi pulsanta sau ascutita, poate sa apara gradual dar si dintr-odata. Din punct de vedere al duratei, aceasta poate sa varieze intre o ora si cateva zile. Simptomele pe care o persoana le resimte atunci cand se instaleaza durerea de cap au legatura si cu tipul de cefalee.
De exemplu, in cazul pacientilor cu cefalee de tensiune, durerea poate fi generala, dar si usoara sau moderata. In cazul acestui tip de cefalee, disconfortul poate fi asemanat cu cel produs de o banda stransa in jurul capului. Daca avem de-a face cu o migrena, de cele mai multe ori durerea este severa si pulseaza in partea stanga sau dreapta a capului, dar si in zona frontala. Exista posibilitatea ca aceste simptome sa fie insotite de greata si varsaturi, precum si de sensibilitate la zgomot si la lumina. Cefaleea in ciorchine poate sa genereze dureri in jurul ochilor, dureri care se manifesta uneori chiar si pana la doua luni.
Diagnosticare cefalee
Atunci cand descrieti medicului tipul de durere de cap care va supara si ce stare aveti din cauza ei, acesta poate de cele mai multe ori sa afle natura durerii. In situatia in care durerea nu dispare in urma tratamentului, medicul poate sa recomande efectuarea mai multor teste pentru a determina cauzele exacte ale acesteia. Testarea suplimentara poate presupune analize de sange, scanarea creierului (RMN si CT) si radiografii.
Scanarea CT – tomografia computerizata – este utila in depistarea sangerarii, a umflaturilor sau a unor tumori prezente la nivelul craniului si al creierului. Aceasta modalitate de scanare permite medicului sa observe daca exista dovezi de accient vascular cerebral pe care pacientul sa il fi suferit anterior. In situatia in care exista suspiciunea ca persoana cu cefalee abuzeaza de alcool, medicamente sau substante psihoactive, testele de toxicologie se pot dovedi folositoare pentru stabilirea diagnosticului corect.
Cauze cefalee
Cefaleele au ca si cauze frecvente tensiunea muschilor la nivelul capului, al gatului si al umerilor. Stresul, depresia, postura gresita, nerespectarea meselor principale, pot de asemenea sa genereze cefalee. Aceasta afectiune are si cauze rare, precum tumora cerebrala, infarctul cerebral sau febra. Specialistii nu pot fi siguri ce anume se intampla in interiorul craniului uman atunci cand se declanseaza durerile de cap. Explicatia pe care o accepta cei mai multi dintre ei este aceea ca vasele de sange se umfla si intind nervii din zonele respective, provocand durere.
Cefaleea de tensiune poate sa fie consecinta multor factori. Poate fi vorba despre o boala autoimuna, despre diabet care nu a fost diagnosticat, despre stres sau despre deshidratare. Cefaleea de tensiune se manifesta de multe ori in a doua parte a zilei, pentru ca tensiunea creste treptat de-a lungul programului. Exista posibilitatea ca durerea de cap sa fie provocata si de consumul unor alimente anume, ca de exemplu carnea procesata care are in compozitie nitrati.
Migrenele
Migrenele apar atunci cand structurile care inconjoara creierul ajung sa fie inflamate sau iritate. Creierul nu poate sa doara, insa durerile se pot manifesta atat la nivelul gatului, al craniului si al fetei. In situatia pacientilor cu afectiuni sistemice, a celor cu infectii sau a celor deshidratati, se poate ajunge la cefalee asociata.
Cefaleea asociata se mai numeste si „durere de cap toxica”. Durerile de cap mai pot fi provocate, de asemenea, de schimbarile care intervin in circulatia si in fluxul sanguin sau de anumite traumatisme.
Cefaleea secundara
Acest tip de cefalee se manifesta in situatia in care nervii capului sensibili la durere sunt stimulati de catre o alta afectiune. Cauzele care determina simptomele de cefalee pot fi influentate de mai multi factori. Poate fi vorba despre o simpla mahmureala indusa de consumul exagerat de alcool, dar poate fi si o tumoare pe creier, cheaguri de sange sau anumite sangerari in jurul creierului.
De asemenea, cefaleea secundara poate fi o consecinta a intoxicarii cu monoxid de carbon, a glaucomului, a unei comotii sau a gripei. Atacurile de panica pot provoca si ele cefalee.
Tratament cefalee
Primul pas in ameliorarea cefaleei este sa ne intindem pe pat si sa inchidem ochii. Pentru a intelege exact ce afectiune genereaza durerea de cap, este necesar sa identificati cat mai exact locul unde se manifesta. Astfel, medicul specialist va putea sa prescrie tratamentul corect sau sa sugereze o alta cale de rezolvare a problemei. Desigur, in general se ajunge la medic in situatia in care durerea de cap este una neobisnuita, pentru ca de cele mai multe ori avem de-a face cu dureri de cap de tensiune. Cel putin in faza initiala, aceste dureri se pot trata la domiciliu prin hidratare si odihna suficienta.
In tratarea cefaleei de tensiune, medicamentele care s-au dovedit eficiente pentru cei mai multi dintre pacienti sunt aspirina si ibuprofenul. Este important totusi sa fie administrate corect pentru ca, daca de exemplu luati mai multe decat este recomandat, durerile de cap se vor amplifica si vor fi mult mai greu de ameliorat ulterior. In situatia in care credeti ca este nevoie sa mariti doza de medicament, cereti parerea medicului inainte de a proceda la intensificarea tratamentului. Administrarea aspirinei persoanelor care nu au implinit inca 19 ani nu este indicata, pentru ca poate sa creasca riscul de imbolnavire cu sindromul Reye - o afectiune foarte grava.
Preventie cefalee
In situatia persoanelor cu cefalee este important ca acestea sa determine care sunt factorii declansatori ai durerii. De exemplu, unele persoane ar putea avea dureri de cap din cauza consumului de vin rosu sau de bauturi care contin cofeina. Chiar daca pare imposibil uneori, incercati sa evitati situatiile stresante si nu uitati sa mancati sau sa va hidratati corespunzator. Puteti sa notati simptomele si ce ati mancat sau ati baut inainte de durerea de cap, cat de mult v-ati odihnit sau care a fost activitatea care v-a stresat. In cazul in care remarcati un tipar de-a lungul timpului, veti putea evita factorii care declanseaza cefaleea.