Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Convulsiile febrile la copii

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 12 noiembrie 2018
Convulsiile febrile dureaza cateva minute si desi pot fi inspaimantatoare, acestea nu provoaca alte probleme de sanatate. Tipuri de convulsii febrile : convulsiile febrile simple care sunt cele mai des intalnite, sunt de scurta durata si sunt provocate de cresterea brusca a temperaturii peste 39 grade ; convulsii febrile complexe care au o durata mai mare si sunt intalnite la copiii cu varsta pana intr-un an.

Cum se manifesta convulsiile febrile

In general, convulsiile febrile apar la temperaturi ce depasesc 38,5 – 39 grade celsius si se manifesta prin miscari necoordonate, asemanatoare unor tremuraturi, invinetirea pielii, diminuarea sau oprirea respiratiei si iritabilitate. Desi convulsiile febrile sunt extrem de traumatizante pentru parinti, este bine de stiut ca acestea nu lasa sechele copilului.

Cauzele convulsiilor febrile

Principalele cauze ale convulsiilor febrile sunt cresterea brusca a temperaturii. O alta cauza o reprezinta  factorii ereditari si varsta.  Aproximativ 25% dintre copiii ce sufera convulsii febrile provin din familii cu istoric pozitiv in privinta acestui diagnostic. Cativa factori de risc ai convulsiilor pot fi : bolile eruptive precum rubeola, rujeola, infectiile cailor respiratorii, infectiile urinare si enterocolitele.

Tratament 

In tratarea convulsiilor febrile este necesara consultarea unui medic specialist care va prescrie administrarea de anticonvulsivante si antipiretice. Sunt recomandate baile caldute si impachetarile hipotermizante in caz de febra mare. Atunci cand are o criza de convulsie febrila, asezati copilul pe spate sau intr-o parte si intoarceti-i usor capul pe-o parte pentru ca voma sa curga in afara.