Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Incaltamintea ortopedica - metoda de preventie a monturilor

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 21 aprilie 2020 Ultima actualizare: 21 aprilie 2020

Monturile sau Hallux Valgus, reprezinta o deformare inestetica la nivelul piciorului (in zona degetului mare) care poate provoca durere, cu afectarea irecuperabila a articulatiei.

Acest tip de deformare articulara apare in timp, primul semn fiind inclinarea degetului mare si aparitia unei proeminente la acest nivel. De regula, monturile apar mai frecvent la femei. Printre factorii de risc care contribuie la aparitia acestei deformari amintim:

  • influenta hormonala asupra ligamentelor
  • traumatismele
  • inflamatia
  • anatomia piciorului si mostenirea genetica.

In plus, exista o serie de profesii care suprasolicita articulatia degetului mare. Astfel, balerinele si dansatoarele prezinta un risc mai mare de a suferi modificari ale acestei articulatii, cu aparitia deformarilor caracteristice monturilor.

Cum se manifesta si care sunt complicatiile monturilor

Alaturi de componenta inestetica a monturilor, cei care se confrunta cu aceasta problema mai pot prezenta:

  • Disconfort sau chiar durere moderata / severa
  • Roseata si umflarea (tumefactia) zonei
  • Amorteala, furnicaturi si senzatie de arsura
  • Dificultati la mers cu aparitia schiopatatului

Neglijarea terapeutica a monturilor poate avea drept consecinta aparitia artrozei si pierderea mobilitatii articulatiei. In timp, datorita acestor complicatii, persoanele afectate pot sa se planga de dureri de spate (prin afectarea mersului) sau chiar aparitia ulceratiilor plantare.

Incaltamintea si aparitia monturilor

O posibila explicatie pentru aparitia monturilor la femei este purtarea pantofilor cu varf stramt (care nu permit o pozitie normala a degetelor), la care se adauga prezenta tocurilor. In timp, acest tip de incaltaminte va favoriza aparitia monturilor.

Chiar daca femeile prezinta o frecventa mai mare a acestei probleme de sanatate, exista si barbati care se confrunta cu aparitia deformarilor tipice acestei afectiuni. Astfel, orice pantof stramt, care nu permite o pozitie comoda a labei piciorului si care favorizeaza aparitia bataturilor poate sa determine in timp aparitia deformarii dureroase caracteristice monturilor.

Incaltamintea ortopedica - o reala solutie

O posibila solutie pentru cei care prezinta monturi (dar mai pentru a preveni agravarea acestora) sunt pantofii ortopedici, care au o forma special conceputa pentru a mentine piciorul intr-o pozitie corecta.

In plus, acesti pantofi prezinta branturi confortabile si un sistem de inchidere care se poate regla in functie de forma piciorului. Materialul de calitate din care sunt confectionati acesti pantofi, talpa care prezinta capacitatea de atenuare a socurilor si varful rotunjit sunt doar cateva din caracteristicile pantofilor ortopedici, acestia fiind creati special pentru persoanele care prezinta monturi.

In plus, pantofii ortopedici destinati celor care se confrunta cu deformari ale piciorului sunt extrem de usori, ceea ce confera o senzatie extrem de placuta la purtare. Si, nu in ultimul rand, pantofii ortopedici pot fi facuti pe comanda, dupa ce au fost luate masuratori, realizandu-se astfel intr-o maniera personalizata tratarea deformarii inestetice a piciorului.