Semnele de deshidratare la bebelusi
Bebelusii au o alimentatie exclusiv lichida in primele luni de viata, indiferent daca sunt alaptati la san sau cu biberonul. Insa, chiar si dupa aceea, bebelusul pare ca este mereu atasat de paharul sau! Asadar, poate fi surprinzator faptul ca bebelusii se pot deshidrata uneori, la fel ca adultii.
Semnele de deshidratare la bebelusi apar de regula atunci organismul nu are suficienta apa pentru a functiona corect. Printre semnele de deshidratare la bebelusi se numara ochii infundati in orbite, frecventa urinara redusa, sete excesiva, piele si gura uscata, plans fara lacrimi si adancirea fontanelei bebelusului.
Semnele de deshidratare la bebelusi sunt cauzate de obicei de episoadele de diaree, varsaturi sau caldura si febra excesive si poate fi, de asemenea, legata de infectiile virale sau bacteriene.
Bebelusii si copiii se pot deshidrata mult mai usor decat adolescentii si adultii, deoarece elimina fluidele corporale mai repede. Prin urmare, copiii si bebelusii care prezinta semne de deshidratare ar trebui evaluati de un pediatru sau medic generalist, astfel incat sa poata fi stabilit diagnosticul si sa se poata initia cel mai potrivit tratament.
Semne de deshidratare la bebelusi
Semnele si simptomele deshidratarii pot varia in functie de cantitatea de apa pierduta de bebelus. De asemenea, semnele de deshidratare pot fi diferite la nou-nascuti, bebelusi si copii mici.
Semnele frecvente ale deshidratarii la nou-nascuti sunt:
- o zona moale si adancita in partea de sus a capului
- perioade indelungate de somn (mai mult decat in mod normal, chiar si pentru un bebelus!)
- ochi adanciti
- plans cu putine lacrimi sau fara
- agitatie
- maini si picioare reci sau decolorate
- piele ridata
Semnele comune ale deshidratarii la bebelusi si copii mici sunt:
- lipsa poftei de joaca
- oboseala
- reducerea frecventei schimbarii scutecelor la 6 ore sau mai mult
- ochi adanciti
- plans cu putine lacrimi sau fara
- gura uscata
- constipatie (daca deshidratarea este cauzata de lipsa consumului de apa)
- maini reci
- respiratie rapida
- ritm cardiac rapid
Cauzele deshidratarii la bebelusi
Daca bebelusul este deshidratat, cantitatea de lichide din corp este redusa. Bebelusii si copiii sunt mai predispusi la deshidratare decat adultii.
Cauzele deshidratarii la nou-nascuti
Nou-nascutii pot avea dificultati in a inghiti si digera laptele. De multe ori, cei mici sunt atasati cu greutate la san in prima perioada de alaptare si din acest motiv, bebelusii ajung sa piarda in greutate in prima saptamana de viata.
Deshidratarea la nou-nascuti apare din cauza faptului ca:
- bebelusul nu se ataseaza corect de mamelon
- productia de lapte matern initial este scazuta
- bebelusul nu poate suge laptele din mamelon sau din biberon in mod adecvat
- bebelusul varsa prea mult
- laptele matern nu are un continut echilibrat si potrivit de apa si saruri (o cauza foarte rara de deshidratare la nou-nascuti)
Cauzele deshidratarii la bebelusi si copii mici
In cazul bebelusilor mai mari si al copiilor mici, cauzele deshidratarii sunt destul de similare. Semnele de deshidratare apar atunci cand acestia nu se simt bine. Gripa, enteroviroza si intoleranta sau alergiile alimentare pot provoca deshidratare temporara. Cauzele deshidratarii la bebelusi si copii mici sunt:
- diareea
- varsaturile
- transpiratiile
- febra
- supraincalzirea
Remedii si tratamente pentru deshidratarea la bebelusi
Tratamentele si remediile pentru deshidratare depind de cauza si de varsta bebelusului.
Alapteaza-l in mod regulat
Daca nou-nascutul nu se ataseaza corect la san, continua sa incerci sa-l alaptezi la intervale regulate. Lasa bebelusul sa incerce sa se ataseze si apoi ia o pauza cand oboseste. Incearca sa-l alaptezi din nou dupa aproximativ 15 minute. Se va obisnui curand!
Incearca sa-l hranesti cu biberonul sau cu pipeta
Daca bebelusul nu poate fi alaptat sau daca nu produci inca suficient lapte, incearca diferite modalitati de a-l administra. De exemplu, foloseste lapte praf pentru a-l hrani pe cel mic.
Incearca mai multe tipuri de formula de lapte
Regurgitarea si chiar varsaturile sunt normale la bebelusi, pe masura ce organismul se obisnuieste sa digere laptele. Daca il hranesti cu lapte praf, incearca o formula diferita pentru a vedea daca bebelusului ii place mai mult. Acest lucru ar putea reduce regurgitarile in timp.
Imbraca bebelusul in haine usoare daca transpira noaptea
Daca bebelusul sau copilul mic transpira noaptea sau cand doarme, imbraca-l in haine care ii permit pielii sa respire, alege lenjerie de pat mai usoara si scade temperatura din camera.
Daca bebelusul are febra, spala-l cu ajutorul buretelui
Daca bebelusul sau copilul mic are febra, poti incerca sa-l stergi cu un burete in apa calduta. Acest lucru poate ajuta la reducerea febrei.
Prepara dulciuri din fructe si gheata
Delicatesele din fructe si gheata il pot pacali pe cel mic sa bea mai multe lichide. Prepara propria varianta fara zahar congeland fructe pasate.
Ofera-i alimente suculente
Daca bebelusul este mofturos in ceea ce priveste apa sau laptele, ii poti oferi fructe si legume suculente, cum ar fi pepenele verde, prunele sau castravetii.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/baby/dehydration-in-babies
https://www.babycenter.com/health/medicine-and-first-aid/dehydration-in-babies_11527