Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Statul indelungat pe scaun dauneaza sanatatii

Statul indelungat pe scaun dauneaza sanatatii

de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 21 aprilie 2025 Ultima actualizare: 23 aprilie 2025

Statul pe scaun pe perioade mari de timp este catastrofal pentru sanatate. Ultimele studii arata ca statul pe scaun creste riscul de dezvoltare a durerilor de spate, diabetului, bolilor cardiovasculare si chiar a cancerului.

Corpul uman a fost proiectat mai mult pentru mers si mai putin pentru statul pe scaun, care, desi e comod si-ti permite sa-ti odihnesti muschii, afecteaza sanatatea incetul cu incetul.

Statul pe scaun pentru un timp indelungat dauneaza in primul rand spatelui, deoarece se pune o presiune mare pe coloana atunci cand stai la birou sau pur si simplu pe canapea la televizor. De aici apar si durerile de spate care pot fi acute sau cronice. Dupa doar o ora de stat pe scaun coloana vertebrala devine rigida, fiindu-i astfel afectata si mobilitatea.

In al doilea rand, statul pe scaun provoaca si incetinirea metabolismului, cat si o scadere a sensibilitatii la insulina care duce la aparitia diabetului.

Statul prelungit pe scaun este asociat si cu alimentatia deficitara. Deoarece multi oameni obisnuiesc sa manance la birou, in fata calculatorului, atentia le este distrasa si au tendinta sa piarda controlul asupra cantitatii de mancare pe care o consuma. Trebuie mentionat faptul ca pentru a te mentine in forma si pentru a nu acumula kilograme in plus trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi. Stilul de viata sedentar, lipsit de miscare, poate duce la obezitate, care este unul dintre factorii majori ce favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare.

Pentru a evita toate aceste boli este necesar sa reduci din timpul petrecut pe scaun. De aceea, este recomandat ca la fiecare 60 minute petrecute pe scaun sa iei o pauza de 5-10 minute. De asemenea, incearca sa te deplasezi cu bicicleta, sau cu mijlocul de transport in comun, atunci cand ai posibilitatea.

Efectele statului indelungat pe scaun

Mai mult de jumatate dintre oameni petrec peste sase ore stand pe scaun in fiecare zi, iar o problema de spate este doar unul dintre efecte. Statul pe scaun poate avea rezultate pe termen scurt si lung asupra sanatatii si corpului, ceea ce face ca aceasta activitate aparent benigna sa fie potential mortala.

Muschi slabiti la nivelul picioarelor si feselor

Atunci cand stai toata ziua pe scaun, muschii puternici ai zonei inferioare a corpului intra in repaus. Acest lucru poate provoca atrofie musculara, care este slabirea acestor muschi. Slabirea muschilor picioarelor si fesierilor poate creste riscul de accidentari.

Acumulare in greutate

Miscarea face ca muschii sa elibereze molecule precum lipoprotein lipaza, care ajuta la procesarea grasimilor si zaharurilor pe care le consumi. Cand iti petreci cea mai mare parte a zilei stand pe scaun, eliberarea acestor molecule este redusa, iar kilogramele se pot acumula. De asemenea, creste riscul de sindrom metabolic, chiar daca faci exercitii fizice. Deloc surprinzator, un studiu a descoperit ca barbatii care au petrecut mai mult timp stand pe scaun decat de obicei, s-au ingrasat mai mult in jurul abdomenului, care este cel mai periculos loc in care se pot depozita grasimile.

Probleme la nivelul soldurilor si spatelui

Ca in cazul muschilor picioarelor si fesierilor, soldurile si spatele au de suferit din cauza statului pe scaun. De asemenea, o postura proasta in timpul unei sedinte poate pune presiune pe discurile din coloana vertebrala si poate provoca degenerarea prematura a acestora, ceea ce provoaca durere cronica.

Anxietate si depresie

Efectele asupra psihicului sunt mai putin intelese decat efectele fizice ale statului pe scaun. Dar riscul atat de depresie, cat si de anxietate este mai mare la persoanele care stau mult pe scaun. Motivul ar putea fi ca fitness-ul este benefic pentru sanatatea mintala.

Risc de cancer

Studiile emergente sugereaza ca statul prelungit pe scaun poate creste riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, uterin si de colon. Motivele nu sunt insa complet clare.

Boli de inima

Statul pe scaun poate afecta inima, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare. Un studiu a constatat ca barbatii care au petrecut mai mult de 23 de ore pe saptamana uitandu-se la televizor aveau un risc cu 64% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decat barbatii care s-au uitat la televizor doar 11 ore. Expertii spun ca oamenii care stau mai mult pe scaun au un risc cu 147% mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Risc de diabet

Persoanele care petrec mai mult timp stand pe scaun au, de asemenea, un risc cu 112% mai mare de a dezvolta diabet. Intr-un studiu care a analizat efectele a doar cinci zile de repaus la pat, cercetatorii au observat o rezistenta crescuta la insulina, un precursor al diabetului.

Varice

Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp poate provoca acumularea de sange in picioare. Acest lucru poate duce la varice sau vene paianjen, o versiune mai mica a varicelor. Cu toate ca de obicei nu sunt daunatoare, aceste vene umflate si vizibile pot fi inestetice. In cazuri rare, acest lucru poate duce la afectiuni mai grave, cum ar fi cheagurile de sange.

Tromboza venoasa profunda (TVP)

Tromboza venoasa profunda este o afectiune caracterizata de formarea unui cheag de sange cel mai frecvent la nivelul picioarelor. Cand o parte a acestui cheag se desprinde, poate intrerupe fluxul de sange catre alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii, provocand embolie pulmonara. Aceasta este o urgenta medicala care poate duce la complicatii majore sau chiar la deces. Statul prelungit pe scaun, chiar si in timpul unei calatorii lungi, poate provoca TVP.

Rigiditate la nivelul umerilor si gatului

Ca si in cazul picioarelor, feselor si zonei lombare, umerii si gatul vor avea de suferit de pe urma statului prelungit pe scaun.

Referinte: