Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Talonete personalizate -  beneficii si utilizari

Talonete personalizate -  beneficii si utilizari

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 13 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 11 iunie 2024

!!!!!!!!! Un sfert dintre oasele corpului uman se gasesc in picioare (52 de oase din totalul de 208 de oase din corp). Ele funcționeaza datorita unor articulatii si muschi complecși. Doar analiza totala si integrata a tuturor acestor componente poate duce la o diagnosticare corecta a problemelor medicale ce pot aparea.

Ce sunt talonetele ortopedice personalizate?

Talonetele ortopedice (talpici sau branturi ortopedici) sunt un accesoriu care te ajuta sa pasesti mai bine si sa iti protejezi nu doar picioarele ci intregul tren inferior. Acestea te pot ajuta sa obtii o postura corecta si pot completa tratamentul clasic pentru anumite probleme de sanatate din sfera ortopedie / reumatologie.

Multa lume se intreaba daca si cand este nevoie de talonete personalizate. Decizia o ia medicul in acest sens dar este bine de stiut ca personalizarea talonetelor este importanta in (aproape) orice suferinta clara, diagnosticata a gleznei, piciorului sau antepiciorului, nelimitandu-se insa doar la acestea. Talonetele personalizate sunt create pentru a se potrivi bolii de care sufera paceintul, formei piciorului, lungimii membrelor pelvine, greutatii coroporale si activitatii (de exemplu, talonetele pot fi diferite daca se poarta pantofi de alergare sau daca vorbim despre ghete/pantofi - existand talonete personalizate pentru mers dar si pentru alergare). Purtate regulat, talonetele ajuta la diminuarea durerii si reduc riscul de complicatii crescand calitatea vietii.

Cine poate purta talonete ortopedice personalizate?

Talonetele personalizate pot sprijini in mod real miscarea corecta a piciorului, pentru a ajuta recuperarea si a preveni nedoritele complicatii. Purtarea de talonete ortopedice personalizate este indicata in urmatoarele situatii:

 • Durerea de calcai;
 • Fasceita plantara (cu sau fara pinten calcanean);
 • Durerea din zona arcuirii piciorului (unilaterala sau uneori chiar bilaterala);
 • Durerea cauzata de monturi, bataturi;
 • Durerea aparuta in urma mersului pe teren accidentat, a alergarii sau chiar a mersului pe teren plat;
 • Durerea de picior aparuta in cadrul "piciorul diabetic";
 • Durerea de picioare datorata artrozelor - aparuta odata cu inaintarea in varsta;
 • Inegalitati ale membrelor pelvine (uneori nesesizate cu ochiul liber de pacient sau familia acestuia);
 • Postura incorecta de mers;
 • Postura incorecta, prelungita, repetitiva locul de munca.

O precizare suplimentara in cazul sportivilor de performanta unde exista un stres biomecanic suplimentar asupra picioarelor, iar un usor dezechilibru la un picior nu dauneaza neaparat imediat, pe termen scurt, insa creste semnificativ riscul de accidentare. Prin purtarea de talonete ortopedice personalizate, se elimina nevoia muschilor de a compensa dezechilibrele care pot exista in situatia acestor sportivi.

Cum actioneaza talonetele ortopedice personalizate?

Se va face testarea cu ajutorul unei placi digitale care detaliaza cum calca pacientul si se va lua in calcul si tipul de activitate, forma piciorului, modul de miscare al gleznei, genunchiului si soldului. Practic, aici se va vedea exact presiunea (punctele de presiune) exercitata la nivelul talpilor stanga / dreapta.

Se va face o masurare a celor doua membre pelvine (inferioare) si se va constata eventuala asimetrie (posibil existenta, congenitala sau dobandita)

Suplimentar se poate face o testare si in alergare pe o banda de alergare special dedicata.

Talonetele personalizate ortopedice actioneaza pentru normalizarea presiunii la nivelul talpilor, bilateral si egalizarea membrelor, ajutand, astfel, la corectarea tulburarilor locale, la scaderea disconfortului resimtit de pacient si la cresterea calitatii vietii acestuia.

Utilizarea de talonete personalizate pentru a trata urmatoarele afectiuni

Talonetele personalizate ortopedice, actionand pentru normalizarea presiunii la nivelul talpilor, sunt utilizate cu succes pentru urmatoarele patologii:

 • monturi;
 • bataturi persistente;
 • platfus, bolta plantara cazuta;
 • picior scobuit, cu bolta extrem de arcuita;
 • fasceita plantara cu sau fara osteofit calcanean;
 • tendinoze ahileene;
 • degete in ciocan sau degete suprapuse;
 • metatarsalgii;
 • inegalitati de membre (congenital sau dobandit).

La sportivii cu activitate fizica semnificativa, talonetele personalizate au rol de profilaxie primara - preintampinand problemele de la nivelul piciorului care pot aparea in context de suprasolicitare.

Utilizarea de talonete personalizate in scop preventiv

De obicei, in scop preventiv se folosesc talonetele ortopedice simple, nepersonalizate, dar putem opta si pentru cele personalizate daca avem o activitate fizica intensa, daca parcurgem multi kilometri pe jos zilnic, daca avem un exces ponderal, daca avem diabet chiar fara nici un simptom de picior diabetic, daca avem dureri frecvente in zona lombara sau daca vorbim despre gravide. Talonetele personalizate in mod cert cresc gradul de confort la purtare si previn mai eficient aparitia durerilor in glezna, picior sau antepicior.

Utilizarea de talonete personalizate pentru cresterea performantei sportive

Folosirea talonetelor personalizate - atat cele de mers, cat si cele de alergare - au intrat deja in obisnuinta multor sportivi profesionisti dar si amatori. Mai ales la maraton, triatlon, rugby, fotbal, baschet etc., unde talonetele personalizate sunt folosite de mai bine de un deceniu cu certe beneficii. Practic, inca de la varsta de 13-14 ani, pentru un viitor sporiv de performanta, ambele tipuri de talonete personalizare sunt utile. Acestea vor fi modificate odata cu cresterea in lungime a piciorului.

Pentru sportivul de performanta (sau pentru cel amator care are veleitati competitionale, purtarea acestor talonete confera confort, scade incidenta patologiilor (mai ales cele asociate suprasolicitarii) si contribuie in mod direct la cresterea performantei sportive.

Evaluarea pacientului care urmeaza sa poarte talonete personalizate

Evaluarea pacientului se face de catre un cadru specializat care are la dispozitie instrumentele necesare evaluarii. In primul rand vorbim de un scanner care realizeaza o harta presionala a talpii, de o banda de alergare care analizeaza aceleasi aspecte, dar in dinamica, si de posibilitatea de a masura diferenta de lungime intre membrele pelvine (care, asa cum am mai spus, poate fi congenitala - din nastere - sau dobandita dupa anumite accidente sau interventii chirugicale).

Lista de afectiuni in care se recomanda folosirea de talonete personalizate

Asa cum este mentionat mai sus, aceste afectiuni pot fi impartite in afectiuni ale antepiciorului (de tip mont, deget in ciocan, degete suprapuse, etc), ale piciorului (fasceita plantara cu sau fara prezenta de osteofit calcanean, etc., ale gleznei (tendinoza achileana, etc), dar si diverse tulburari de statica.

In mod normal, medicul specialist (recuperator, reumatolog, ortoped, geriatru, medic sportiv) ar trebui sa stabileasca necesitatea purtarii unor talonete personalizate. In mod uzual, pacientul, in lipsa unei indrumari medicale de specialitate, ramane utilizatorul unor talonete standard, nepersonalizate, care nu pot genera rezultatul dorit de acesta. Practic, personalizarea talonetului este cea care furnizeaza, pe de o parte satisfactia pacientului, iar pe de alta parte, imbunatatirea semnificativa a afectiunii (lucru care poate fi confirmat de cele mai multe ori si paraclinic, imagistic).

Talonete personalizate versus talonete clasice - avantaje si beneficii

Talonetele clasice, cele mai vandute si cele mai utilizate la nivel planetar, sunt utile daca nu exista o patologie asociata si daca se doreste o crestere a confortului in timpul deplasarilor (mai ales la mers, dar si la alergare). Sunt ieftine, pot fi achizitionate direct (fara nicio masuratoare prealabila, ele tinand cont doar de masura de la pantof).

Talonetele personalizate sunt mai scumpe, necesita masuratori specifice, exista un timp de asteptare pana cand sunt fabricate si folosite si in multe situatii, dupa cateva luni de purtare, sunt necesare anumite corectii de finete. Daca exista patologie medicala, daca exista o indicatie medicala in acest sens sau daca vorbim de un sportiv de performanata, indicatia pentru talonete personalizate este indubitabila.

Unde imi pot face amprentarea plantara/ scanarea talpii in vederea confectionarii de talonete personalizate?

Procedura de amprentare plantara computerizata se realizeaza GRATUIT  la achizitia unei perechi de sustinatori plantari/ talonete ortopedice personalizate– cu programare prealabila, la Centrele de diagnosticare a talpii Catena Pas cu Pas – Tehnica Medicala din:

BRASOV

BUCURESTI

Amprentarea este GRATUITA.

Se achita doar contravaloarea sustinatorilor plantari.

Produsele  sunt cu titlul de prezentare. NU se pot comanda online si livra prin curier deoarece implica vizita intr-una dintre locatiile de mai sus pentru procedura de amprentare.

In urma amprentarii, un tehnician ortoped va confectiona talonete 100% personalizate pentru dumneavoastra.