Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Monturile – de ce apar si cum le prevenim

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 19 februarie 2021 Ultima actualizare: 19 februarie 2021

Monturile sunt niste diformitati ale degetelor mari ale picioarelor si este important sa le prevenim pe cat posibil. In termeni medicali, afectiunea este cunoscuta sub denumirea de „hallux valgus”. Monturile incep sa se formeze in cazul in care degetul mare impinge inspre urmatorul deget. Din acest motiv, articulatia degetului mare incepe sa creasca si iese catre in afara. De foarte multe ori, pielea de deasupra monturilor se inflameaza si se inroseste. Monturi pot sa apara si pe degetele mici ale picioarelor, insa de mai mici dimensiuni. Monturile apar progresiv, la inceput prin inclinarea degetului mare. In timp, unghiul oaselor se schimba treptat si se formeaza acea proeminenta care deranjeaza atat din cauza aspectului cat si din cauza durerilor.

In majoritatea cazurilor, simptomele incep sa se manifeste in etapele urmatoare ale dezvoltarii monturilor. Pe de alta parte, se poate ca unele persoane sa nu aiba niciodata simptome asociate hallux valgus. Se poate ca proeminentele de la nivelul articulatiei piciorului sa devina dureroase si sa capete culoarea rosie. De cele mai multe ori, durerea este resimtita si din cauza inflamatiei de la degetul mare al piciorului. Sunt si pacienti in cazul carora, in partea superioara a respectivei proemeinete se manifesta bursita.

Despre monturi (hallux valgus), pe scurt

De multe ori monturile sunt comune si sunt insotite de simptome normale, dar exista si situatii in care monturile au manifestari severe iar simptomele pot fi multiple. Monturile de mici dimensiuni apar din cauza afectiunii „hallux limitus” si limiteaza foarte mult posibilitatile de miscare ale articulatiei degetului mare. Aceasta mobilitate scazuta evolueaza, blocand in timp articulatia degetelor si crescand astfel riscul ca in partea de sus a articulatiei degetului mare sa apara un mont. Atunci cand monturile incep sa apara in timpul adolescentei, ele poarta denumirea de „congenitale” sau „juvenile”. Aceste monturi evolueza lent, provocand primele dureri abia undeva in jurul varstei de 40 de ani.

Tratamentul pentru monturi, de cele mai multe ori, urmareste ameliorarea simptomelor. Exista riscul ca articulatia sa fie afectata, motiv pentru care specialistii recomanda sa mergeti la medic pentru a evalua periodic situatia. Hallux valgus face parte dintre bolile sistemului locomotor si, asemeni celor mai multe dintre aceste boli, pacientul poate resimti dureri iar calitatea vietii poate fi afectata serios din cauza mobilitatii reduse. Odata cu evolutia bolii, intensitatea durerii se modifica. Se poate ca aceasta sa para ca se amelioreaza, insa migreaza la nivelul metatarsienelor centrale si pot aparea simptome de iritare la nivelul nervilor inter-digitali. Aceste sezatii sunt asemanatoare celei de mic soc electric si poarta denumirea de metatarsalgie.

Cauzele aparitiei monturilor, la femei si la barbati

Monturile apar mai des in cazul femeilor decat in cel al barbatilor, in special atunci cand femeile respective au obiceiul de a purta incaltaminte ingusta si cu toc. Specialistii nu se pot pune de acord in privinta unei cauze specifice care declanseaza aparitia monturilor, insa admit ca exista anumiti factori care le pot influenta. Au fost efectuate studii prin care s-a demonstrat ca monturile apar cu precadere in situatia persoanelor cu acest fel de probleme in istoricul familial. De asemenea, monturile apar si in cazul pacientilor care sufera de artrita reumatoida, obezitate sau care au piciorul plat.

In partea laterala a degetului mic al piciorului poate sa apara o proeminenta, aceasta purtand denumirea de  „montul croitorului”. La fel ca in situatia monturilor care apar la degetele mari, proeminentele de la nivelul degetelor mici pot fi consecinta unei structuri anormale a picioarelor. Din cauza dezvoltarii montului, degetul mic incepe sa fie impins spre al patrulea deget. In foarte multe cazuri, monturile de acest fel sunt ereditare.

Metode de preventie pentru monturile de la picioare

Din cauza faptului ca procesul de dezvoltare a monturilor este unul lent, este bine ca ingrijirea picioarelor sa fie o ocupatie constanta inca din perioada copilariei. Este important sa faceti radiografii care sa permita medicului sa inteleaga exact cum stau lucrurile in prezent si sa poata prescrie tratamentul necesar in functie de caz. Forma picioarelor trebuie urmarita in procesul de crestere, in special daca in familie exista persoane care au monturi. Este ideal sa purtati pantofi corespunzatori, care sa vi se potriveasca fara sa va stranga degetele.

Pentru femei, recomandarea este de a evita pantofii cu varf ascutit si cu toc, pentru ca genereaza suficienta presiune incat sa poata duce la deformarea piciorului. Puteti apela la anumite insertii care sa amortizeze suplimentar si care sa asigure o mai buna mobilitate a degetelor picioarelor. Aceste insertii ofera suport si reduc stresul resimtit la nivelul picioarelor, fiind utile in prevenirea pronatiei excesive si a formarii monturilor. De asemenea, pentru a reduce riscul de formare a monturilor si pentru a controla eventualele miscari anormale ale picioarelor, puteti apela la ajutorul ortezelor special destinate acestei afectiuni. Masurile de preventie pot fi utile pentru a diminua evolutia monturilor, dar nu au capacitatea de a inversa deformarea.

Tratamentul monturilor de la picioare cu ajutorul ortezelor

Persoanele cu monturi pot folosi mai multe tipuri de orteze ca metoda non-chirurgicala de tratament. Este esential ca aceste orteze sa fie achizitionate in urma unei examinari efectuate de catre un medic specialist si in functie de recomandarile pe care le face. De exemplu, pentru reducerea presiunii in zona deformata sau proeminenta, pacientii pot opta pentru „protectori” sau „distantieri”. Sunt orteze realizate din materiale capabile sa reduca presiunea si se pot executa la comanda, respectand specificatiile si dimensiunile necesare pentru fiecare pacient. Dispozitivele corectoare pot intarzia evolutia hallux valgus si pot diminua simptomele care ii corespund.

Durerile resimtite din cauza monturilor pot fi calmate eficient in perioada de repaus din timpul noptii, cu ajutorul unui dispozitiv asemanator unei atele. Acesta impinge inapoi degetul mare al piciorului catre pozitia sa normala. Pentru timpul zilei, branturile se pot dovedi extrem de utile persoanelor cu monturi pentru ca au rolul de a corecta dezechilibrul in cazul in care pacientul nu are sursa de sprijin. De asemenea, branturile atenueaza durerile care apar in timpul mersului pe jos insa nu pot imbunatati situatia degetului mare. Daca sunt folosite conform indicatiilor medicului, ortezele pot chiar sa realinieze muschii piciorului, degetul mare si tendonul.