Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Tromboflebita: simptomatologie, cauze si tratament

Tratament monturi. Cand este necesara operatia? Ce remedii naturiste exista?

de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 14 februarie 2025 Ultima actualizare: 17 februarie 2025

Monturile reprezinta un simptom al unei tulburari osoase progresive. Montul este, mai exact, o umflatura osoasa aparuta la baza articulatiei degetului mare.

Termenul tehnic pentru monturi este hallux valgus. Se dezvolta din cauza unei probleme structurale la nivelul osului piciorului si al degetelor de la picioare, de obicei la nivelul articulatiei metatarsofalangiene. Ca urmare, degetele nu se mai aliniaza corect.

Monturile afecteaza de obicei osul degetului mare, care se inclina spre al doilea deget in loc sa stea drept. Degetul mare impinge practic degetul vecin, facand astfel ca articulatia sa se deformeze.

Cei mai afectati de monturi sunt adultii, insa si adolescentii se pot confrunta cu aceasta problema.

Monturile pot fi cauzate de o problema inerenta la nivelul oaselor piciorului. Unii oameni au monturi, insa nu dezvolta niciodata simptome. Pantofii care provoaca inghesuirea degetelor de la picioare pot creste riscul de aparitie a simptomelor, dar nu provoaca in mod direct monturi.

Monturile pot aparea, de asemenea, la baza degetului mic al piciorului.

Ce sunt monturile?

Monturile sunt umflaturi osoase care se formeaza la nivelul articulatiei aflate la baza degetului mare de la picior. Monturile apar atunci cand unele dintre oasele aflate in partea din fata a piciorului se misca din pozitia naturala. Acest lucru face ca varful degetului mare sa fie impins spre degetele mai mici, fortand articulatia de la baza degetului mare sa iasa in afara. Pielea de deasupra montului poate fi rosie si dureroasa.

Purtarea pantofilor stramti si ingusti poate contribui la aparitia monturilor sau le poate agrava. Monturile se pot dezvolta si ca urmare a formei piciorului, a unei deformari a acestuia sau a unei afectiuni medicale, cum ar fi artrita.

Semnele si simptomele monturilor

Pe langa umflatura, monturile mai pot provoca:

  • inrosirea si inflamarea pielii pe partea laterala a degetului mare;
  • indoirea degetului mare de la picior catre celelalte degete;
  • ingrosarea pielii pe partea inferioara a degetului mare;
  • calusuri formate pe al doilea deget de la picior;
  • durere de picior care poate fi persistenta sau care poate veni si pleca;
  • dificultati in a misca degetul mare de la picior.

Durerea asociata cu monturile poate ingreuna mersul. Ia legatura cu medicul daca:

  • ai o durere persistenta de picior;
  • nu gasesti pantofi care sa ti se potriveasca;
  • degetul mare de la picior e mai putin flexibil;
  • a aparut un nodul mare pe sau langa articulatia degetului mare de la picior.

Cauze monturi

Exista multe teorii despre felul in care se dezvolta monturile, insa cauza exacta este inca necunoscuta. Printre factorii de risc se numara:

  • mostenirea genetica;
  • leziunile produse la nivelul picioarelor;
  • malformatiile prezente la nastere.

Expertii nu stiu daca purtarea unor pantofii stramti, cu toc inalt sau prea ingusti provoaca monturi sau daca incaltamintea contribuie pur si simplu la dezvoltarea acestora. Monturile pot fi asociate cu anumite tipuri de artrita, in special cu cele inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida.

Metode de tratament pentru monturi

Exista optiuni de tratament chirurgicale si nonchirurgicale pentru monturi.

Tratamentul chirurgical al monturilor de la picioare

Tratamentul chirurgical este singura solutie pentru indepartarea monturilor de la picioare. In urma unei operatii de acest gen se poate corecta deformatia degetului afectat de monturi, ceea ce inseamna ca si durerea va fi ameliorata. Tratamentul chirurgical al monturilor este cea mai buna optiune, deoarece, imediat dupa recuperare, pacientii afectati pot purta incaltamintea preferata sau pot face sport fara a resimti durere.

Pentru prevenirea complicatiilor, dar si pentru ca pacientul afectat de monturi sa duca o viata normala este recomandat ca operatia de corectare sa se realizeze timpuriu.

Tratamentul naturist al monturilor

Trebuie mentionat faptul ca nu exista tratamente naturiste pentru monturile de la picioare, deoarece aceasta afectiune reprezinta o deformare a oaselor, nu un defect superficial. Singurul tratament naturist care ar putea calma durerea provocata de monturi este aplicarea locala a vaselinei neutre. Aceasta are ca scop protejarea pielii de actiunea iritanta a incaltamintei.

Masuri de precautie pentru pacientii cu monturi

Specialistii recomanda urmatoarele masuri de precautie pentru pacientii cu monturi:

  • Acest tip de tratament se rezuma la adaptarea activitatii fizice in vederea reducerii suferintei locale. Trebuie evitate statul in picioare pe o perioada lunga si sporturile agresive;
  • Este recomandata purtarea incaltamintei lejere, in asa fel incat piciorul sa stea cat mai confortabil;
  • Sunt indicate ortezele plantare de corectie a staticii piciorului. Acestea amelioreaza durerile cauzate de monturi, dar nu modifica evolutia deformatiei;
  • Pentru calmarea durerii, medicul poate recomanda antialgicele si antiinflamatoarele nesteroidiene. Acestea pot reduce inclusiv inflamatia, dar tratamentul trebuie luat conform prescriptiei si pe termen scurt.

Posibile complicatii

Daca nu sunt tratate, monturile pot provoca iritatii la nivelul sacului plin cu lichid care amortizeaza articulatia, numita bursa. Acest lucru face ca bursa sa devina inflamata si umflata, ceea ce provoaca durere si sensibilitate si poate limita miscarea celorlalte articulatii ale degetului de la picior. Aceasta afectiune se numeste bursita.

Alte posibile complicatii ale monturilor sunt:

  • deformarea degetului sau a piciorului;
  • rigidizarea degetului;
  • cronicizarea durerilor degetelor sau piciorului.

Adreseaza-te imediat medicului daca prezenti aceste simptome si, de asemenea, daca ai diabet sau orice semne de infectie.

Referinte: