Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Ce sunt pintenii calcaneeni si cum pot fi tratati acestia?

Ce sunt pintenii calcaneeni si cum pot fi tratati acestia?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 17 aprilie 2024

Pintenii calcaneeni reprezinta depunerile osoase care ajung sa se formeze la nivelul calcaneului, putand sa fie confundati de foarte multe ori cu fasciita plantara. Pacientii cabinetelor de ortopedie se prezinta adesea cu dureri acute la nivelul piciorului. Pe langa numeroasele cauze care determina aparitia piciorului dureros, precum platfus, talpa scobita sau alte malformatii congenitale ale piciorului, fasciita plantara si pintenii calcaneeni – cunoscuti si sub denumirea de “ciocuri la calcaie” – reprezinta o afectiune comuna si extrem de deranjanta.

Pintenii calcaneeni sunt niste proeminente osoase care iau nastere la nivelul marginii plantare anterioare a calcaneului. Durerea incepe sa fie resimtita atunci cand se ajunge la inflamarea tesutului care formeaza arcul piciorului, denumit si „fascie plantara”.

Simptome ale pintenilor calcaneeni

In situatia pacientilor cu fasciita plantara, durerile sunt resimtite in zona marginii interne a piciorului. Aceste dureri se manifesta dimineata, atunci cand faceti primii pasi din zi. Durerile incep sa se mai domoleasca odata ce ati mers putin si v-ati „incalzit”, dar este esential sa tratati durerile pentru a nu deveni greu de suportat. In situatia pacientilor cu pinteni calcaneeni, durerea este resimtita in special atunci cand sprijinul se muta exclusiv pe piciorul respectiv. Nu pintenul este cel care genereaza durere, aceasta fiind rezultatul compresiei pe care pintenul o exercita asupra unui nerv situat sub el.

Durerile pot sa apara si in situatia in care pacientul cu pinteni calcaneeni reia deplasarea dupa o perioada mai lunga de repaus, atunci cand efortul este prea mare si prea brusc. Durerea este mai intensa dupa ce pacientul inceteaza activitatea sau mersul, nu in timpul acestora. Atunci cand organismul este „incalzit”, durerea se amelioreaza sau poate chiar sa dispara; insa revine odata cu reluarea repausului. Exista si posibilitatea ca foarte multi dintre pacientii cu pinteni ososi sa nu aiba niciodata dureri din cauza acestei afectiuni, dar se poate si sa se ajunga la deteriorarea tesuturilor si dureri severe. In unele cazuri, foarte rare, se poate ajunge chiar si la ruperea piciorului.

Pintenii calcaneeni – cauze si factori de risc

In situatia in care organismul este supus unei agresiuni sau unei tensiuni de natura fizica, ca masura de precautie, corpul tinde sa reactioneze. Este valabil si in cazul in care calcaiul este afectat de tensiunea de la nivelul ligamentelor. Concomitent cu reparatia osoasa care este in desfasurare, exista posibilitatea aparitiei unui osteofit pe fata plantara a calcaiului. Atunci cand se repeta de-a lungul timpului, agresiunea asupra calcaiului devine din ce in ce mai problematica si atrage din ce in ce mai multe neplaceri. Este o situatie des intalnita in cazul persoanelor supraponderale, dar si al atletilor si al dansatorilor.

De asemenea, pintenii calcaneeni pot sa apara si la persoanele care poarta incaltaminte nepotrivita – incaltaminte prea stramta, pantofi cu toc sau un numar prea mic. Artrita, care se manifesta prin inflamatia articulatiilor, este o afectiune deseori asociata cu pintenii calcaneeni. In afara de fasciita plantara si artrita, spondilita anchilozanta poate, de asemenea, sa fie asociata pintenilor calcaneeni. Printre factorii de risc ai aparitiei pintenilor calcaneeni se numara si orientarea catre interior sau catre exterior a piciorului in timpul mersului, alergarea efectuata fara incaltaminte speciala, existenta unui traumatism local, dar si factori ereditari.

Pintenii calcaneeni – diagnostic

Atunci cand este efectuat un examen radiologic, la aproape sapte din zece pacienti cu fasciita plantara se poate observa pintenul osos. Pentru ca exista posibilitatea ca pintenii calcaneeni sa nu genereze simptome, se poate ca afectiunea sa iasa la iveala absolut intamplator, in timp ce este executata o radiografie de rutina.

Pentru ca medicul sa poata stabili corect diagnosticul, este nevoie atat de examinarea fizica a pacientului, cat si de un examen radiologic. Este bine sa va asigurati ca medicul care va examineaza este reumatolog sau ortoped, kinetoterapeut sau specialist in medicina sportiva.

Pintenii calcaneeni – tratament

Metodele de tratament pe care medicul le poate sugera dupa stabilirea diagnosticului, pot fi clasice sau moderne. Altrnativele clasice de tratament presupun in special ameliorarea simptomelor. Una dintre posibilitati este repausul pe termen lung, o alta consta in efectuarea exercitiilor de stretching. Aplicarea de gheata, schimbarea tipului de incaltaminte si administrarea medicamentelor antiinflamatoare, sunt si acestea metode clasice de tratament pentru pintenii calcaneeni. De asemenea, pacientii pot folosi talonete fabricate din silicon, care ajuta la sustinerea calcaiului.

Este important de avut in vedere faptul ca mai mult de 90% dintre pacienti raspund bine la tratamentul clasic. In situatia in care metodele de tratament amintite anterior nu dau rezultate dupa cel putin un an de incercari, exista si alternativa de tratament chirurgical. Pacientilor cu pinteni calcaneeni li se recomanda sa scada in greutate in cazul in care au aceasta problema. Se poate apela si la tratamente pe baza de ultrasunete, magnetoterapie sau laserterapie.

Alte metode de tratament pentru pintenii calcaneeni

O metoda moderna de tratament presupune folosirea unei unde de soc, insa este vorba despre o interventie neinvaziva, eficienta, si mai comoda decat pare. Ecografia ajuta la vizualizarea exacta a zonei care este afectata, iar undele de soc pe care aparatul le produce la nivelul pielii pacientului sunt orientate catre aceasta zona afectata. Este o alternativa de tratament recomandata de multi medici, interventia fiind satisfacatoare pentru noua din zece pacienti.