Pectus carinatum

Pectus carinatum este acea deformare care apare la nivelul toracelui, caracterizata prin protruzia sternului si a coastelor. Aceasta este mult mai frecvent intalnita la baieti decat la fete, fiind asociata cu malformatii precum scolioza, neurofibromatoza, cifoza, hiperlordoza, cat si cu anumite anomalii vertebrale.

Simptome Pectus carinatum

Persoanele afectate de pectus carinatum prezinta dificultati in respiratie, scaderea rezistentei la efort fizic, dispnee si rigiditatea toracelui cu scaderea progresiva a compliantei pulmonare, cresterea frecventei infectiilor tractului respirator.

Cauze Pectus carinatum

Pectus carinatum apare cel mai frecvent postchirurgical, dupa operatia deschisa pe cord, sternul ramanand uneori protruzionat. Alteori, acesta apare ca urmare a unui  defect congenital.

Tratament Pectus carinatum

In tratarea acestei afectiuni sunt folosite tehnici de compresiune a pieptului si ghipsajul. Folosirea unei tije introduse in sternul pacientului este o tehnica folosita dar si agreata de pacienti.

Atat ghipsajul cat si tijarea elimina riscurile interventiei chirurgicale si ale anesteziei.

De asemenea, puteti apela si la terapia chirurgicala, vorbim mai exact de rezectia endoscopica a cartilajului costal prin osteotomie sternala. Aceasta metoda este indicata mai ales la copiii prescolari.