Picioare umflate – cauze, prevenire si tratamente

Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetUmflarea picioarelor, senzatia de greutate si durere la acest nivel sunt acuze frecvent intalnite in randul populatiei. De regula, edemele cu localizare la nivelul membrelor inferioare apar la cei care prezinta o problema de ordin vascular.

Cresterea in volum a picioarelor poate sa apara dupa perioade de solicitare indelungata cuprinzand talpa, glezna sau chiar zona pretibiala. Gradul de severitate al acestei probleme de sanatate este dat de intinderea edemului, de persistenta acestuia si de aparitia altor semne precum roseata, caldura sau durere.

In functie de cauza edemului, aceasta problema poate fi remediata prin masuri simple igieno-dietetice, insa exista si situatii in care poate fi nevoie de tratament medicamentos sau chiar chirurgical (pentru cei la care exista insuficienta venoasa severa cu prezenta varicelor).

Cauzele picioarelor umflate

Cu totii ne-am confruntat cel putin o data in viata cu neplacuta senzatie de picioare umflate sau grele. Uneori aceasta acuza dispare de la sine, dar exista si situatii in care edemul este persistent, ceea ce indica o problema subiacenta. In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai frecvente cauze care pot duce la aparitia picioarelor umflate.  Astfel, dintre acestea enumeram:

• obezitatea
• sedentarismul
• sarcina
• abuzul de sare
• zborurile lungi sau drumurile cu masina

Totodata, pacientii care prezinta insuficienta cardiaca, boala renala cronica sau insuficienta hepatica pot prezenta aceasta acuza neplacuta. Si nu in ultimul rand, insuficienta venoasa, bolile de coagulare, infectiile cu localizare la nivelul membrelor inferioare, reactiile alergice, interventiile chirurgicale si afectiunile neuromusculare pot fi si ele raspunzatoare de aparitia picioarelor umflate.

In unele situatii edemul poate sa fie cauzat de diverse medicamente printre care enumeram: tratamentele hormonale, antihipertensivele (blocante de canale de calciu), steroizi si antidepresive triciclice.

Remedii impotriva picioarelor umflate

De cele mai multe ori aparitiae demului la nivelul picioarelor poate fi prevenit prin masuri simple,igieno-dietetice. Astfel, reducerea consumului de sare va duce la ameliorarea sau chiar disparitia edemelor la nivelul picioarelor.

Un alt remediu important si extrem de eficient este consumul de apa. Alaturi de aceastea se mai recomanda odihna cu picioarele intr-o pozitie mai inalta (punerea unei perne sub acestea) pentru a imbunatati intoarcerea venoasa. In plus, scaderea in greutate, evitarea statului prelungit in picioare si efectuarea unei activitati fizice in mod regulat pentru imbunatatirea circulatiei sunt modalitati eficiente de a evita aparitia neplacutelor picioare umflate.

In cazul in care edemul nu cedeaza la remediile mai sus mentionate, sau daca apare roseata, durere si caldura locala, atunci este obligatoriu sa va adresati unui medic pentru a depista si trata cauza

Daca vizita la medic este temporizata, senzatia de picior umflat poate sa persiste, iar boala de fond care a dus la aparitia acesteia poate sa se agraveze.