Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit de Black Friday la comenzile peste 200 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Entorsa de glezna – ghid complet al pacientului

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 12 decembrie 2019 Ultima actualizare: 3 noiembrie 2022

Entorsa este definita ca fiind leziunea traumatica a unei articulatii, determinate de miscarea brusca si cu putere a acesteia. In urma acestei leziuni se poate produce intinderea sau ruperea ligamentelor situate la nivelul articulatiei. Entorsa de glezna este o afectiune frecventa, insa leziunile nu sunt minore de fiecare data. Din studiile de specialitate reiese faptul ca in jur de 25 % dintre persoanele afectate de o entorsa de glezna ajung sa resimta durere in articulatie pe termen lung, insotita si de o oarecare sensibilitate.

Entorsa de glezna – ghid complet al pacientului

Cuprins:

Severitatea entorselor de glezna

Simptomele entorsei de glezna

Diagnosticarea entorsei de glezna

Cum se trateaza entorsa de glezna

Cat dureaza vindecarea

Preventie

Severitatea entorselor de glezna

Entorsa de glezna apare in situatia in care ligamentele de legatura dintre oasele piciorului si cele ale gambei se intind sau se rup.  Cauza cel mai des intalnita a entorsei de glezna este o leziune prin inversiune, care are loc atunci cand glezna este rotita catre exterior iar talpa piciorului vine catre interior, ligamentele din exteriorul gambei ajungand astfel sa se intinda sau sa se rupa. Un tip mai rar si mai sever de entorsa, cu o perioada mai lunga de vindecare, este entorsa de glezna inalta, situatie in care ligamentele superioare si din exteriorul gambei sunt si ele rasucite. In cazul unei leziuni prin eversiune, glezna se roteste catre interior iar talpa piciorului catre exterior, provocand leziuni ligamentelor aflate in partea interioara a articulatiei.

Leziunile ligamentelor sunt de mai multe feluri, medicul specialist fiind cel in masura sa constate daca este vorba despre o banala intindere, o rasucire minora sau una severa a ligamentelor.

  • Gradul I – intindere sau mica ruptura de ligament, insotita de sensibilitate usoara, rigiditate si umflarea gleznei (edem); se poate ca in timpul mersului sa apara mici dureri;
  • Gradul II – ruperea (nu totala) a ligamentelor, insotita de durere, edem si invinetire (echimoza) de nivel moderat; durerea este mai puternica in timpul mersului iar zona lezata este sensibila la atingere;
  • Gradul III – ruperea ligamentului este completa, edemul si echimoza sunt severe; este o situatie in care mersul se dovedeste imposibil, din cauza faptului ca glezna se poate deplasa catre interior insotita de o durere intensa; se poate ca durerea initiala sa scada brusc in intensitate.

Simptomele entorsei de glezna

In prima faza va fi resimtita durerea pe partea unde a avut loc entorsa. In majoritatea situatiilor, glezna incepe sa se umfle imediat si se poate sa apara si echimoza, zona respectiva devenind sensibila la atingere. In cazul entorselor usoare, edemul incepe sa se amelioreze in cateva zile. Gradul de severitate al simptomelor depinde de cat de majora este ruperea ligamentului care a fost afectat.

In cazul entorselor mai grave, mersul ajunge sa fie imposibil si nici nu se mai poate pune greutate in piciorul afectat, glezna devenind instabila. In prima faza, de cele mai multe ori, detectam o durere externa care se domoleste in aproximativ o ora. In unele cazuri, persoanele afectate pot chiar sa auda o pocnitura sau sa simta acea senzatie de rupere a ligamentelor.

Pentru ca articulatia gleznei sa nu fie instabila si predispusa unei noi leziuni, entorsa trebuie vindecata corespunzator. Trebuie avut in vedere ca se poate intampla chiar si in urma unui traumatism minor iar in unele cazuri durerea si edemul pot persista.

Diagnosticarea entorsei de glezna

Atunci cand articulatia nu functioneaza, poate fi vorba inclusiv despre o fractura sau despre o luxatie. In cazul in care banuiti ca s-a produs o leziune grava a unui ligament sau o fractura, daca intampinati dicultati in a misca articulatia si aveti dureri chiar si dupa doua – trei zile dupa accidentare, consultati un medic specialist. Acesta poate solicita efectuarea unei radiografii pentru a depista o eventuala fractura. Exista posibilitatea ca un os rupt sa genereze simptome asemanatoare celor intalnite in cazul entorselor, cu inflamare si durere.

Cum se trateaza entorsa de glezna

In cazul unei entorse minore, cel mai important este sa ca zona respectiva sa fie protejata prin repaus, compresie si ridicare (bratul sau piciorul umflat trebuie ridicat deasupra nivelului inimii, reducand astfel edemul). Pentru a diminua durerile, umflaturile sau spasmele musculare, puteti folosi gheata.

Tratamentul medicamentos este bazat pe folosirea analgezicelor si a unguentelor antiinflamatoare, care au rolul de a ameliora durerea si tumefierea.

Tratamentul chirurgical este necesar atunci cand entorsa este grava si se impune repararea ligamentelor care s-au rupt si s-au detasat de os. Se poate ca medicul sa recomande imobilizarea zonei respective cu atele sau aparat gipsat.

Cat dureaza vindecarea

Cele mai multe entorse de glezna se vindeca de la sine cu ajutorul exercitiilor de refacere insotite de un tratament corespunzator. In cazul in care a fost nevoie de o interventie chirurgicala, perioada necesara recuperarii este mai indelungata pentru a redobandi functiile gleznei de dinainte de accidentare. Timpul necesar pentru vindecare depinde de severitatea entorsei, de gravitatea distrugerii ligamentului si variaza de la cateva saptamani la cateva luni.

Preventie

Pentru e evita entorsele de glezna, cea mai buna solutie este sa ne mentinem forta si tonusul muscular, acordand atentie si flexibilitatii gleznei. Este recomandat sa va incalziti inainte de efectuarea exercitiilor fizice si a activitatilor care presupun efort fizic sustinut. Incercati sa aveti grija cum si pe ce suprafata mergeti, cum alergati sau cum lucrati; incaltamintea pe care o purtati trebuie sa fie adecvata si confortabila.

Este foarte important sa ascultam si sa interpretam corect semnalele pe care ni le transmite propriul organism si sa incetinim ritmul sau sa ne oprim pur si simplu in cazul in care simtim oboseala sau durere. Efectuati constant exercitii fizice de stabilitate, esentiale cresterii fortei muschilor slabiti in urma accidentarilor repetate si pentru a stabiliza articulatia, ceea ce ajuta inclusiv in a preveni eventuale accidentari recurente.