Tromboflebita – cauze, simptome si tratament

Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabet

Tromboflebita poate fi superficiala (cand vasele sunt la suprafata si se pot observa sub piele) sau poate fi localizata in profunzime. Totodata, aceasta afectiune este mai frecvent intalnita in randul femeilor.

Tromboflebita varicoasa, in forma superficiala, este caracterizata de aparitia varicelor sau a pachetelor varicoase si poate fi tratata cu succes atat prin metode noninvazive cat si cu ajutorul chirurgiei vasculare. Spre deosebire de forma superficiala, tromboflebita profunda poate fi periculoasa, deoarece cheagul de sange din profunzime poate migra in alte zone, punand viata in pericol.

CUPRINS:

Cauzele tromboflebitei
Tabloul clinic al tromboflebitei
Tratament si recomandari

Cauzele tromboflebitei

Tromboflebita este o afectiune care apare ca urmare a afectarii integritatii peretelui venos si este insotita de inflamatie si tromboza locala. Printre cauzele ei se numara:

  • Traumatismele cu localizare la nivelul membrelor inferioare ce pot deteriora peretele vascular
  • Imobilizarea prelungita (dupa traumatism sau dupa o interventie chirurgicala) predispune catre aparitia cheagurilor de sange, de aceea se si recomanda un ciorap pentru prevenirea si tratarea trombozei, pre si postoperator, terapii post-traumatice
  • Calatoriile lungi cu avionul sau masina, caz in care puteti opta pentru o pereche de ciorapi compresivi pentru calatorie
  • Insuficienta cardiaca
  • Sarcina
  • Obezitatea
  • Afectiuni genetice ce presupun hipercoagulabilitate
  • Cancerul
  • Malformatiile venoase

Totodata, printre factorii de risc pentru tromboflebita se numara fumatul si anticonceptionalele.

Tabloul clinic al tromboflebitei

Tromboflebita poate avea numeroase localizari, insa cea mai frecventa este la nivelul membrelor inferioare. Aparitia unui cordon rosu, cald, dureros, sub piele  este apanajul tromboflebitei superficiale in faza acuta.

Cu timpul, durerea si inflamatia pot ceda, lasand loc insa cordonului venos care poate fi palpat sub piele. Tromboflebita profunda poate asocia marirea de volum a zonei implicate, cat si durere spontana sau la palparea zonei. In cazul in care va confruntati cu aceste semne si simptome mergeti cat mai repede la medic pentru a beneficia de consult de specialitate, ecografie Doppler (venoasa) si tratament tintit.

Tratament si recomandari

Tratamentul tromboflebitei este complex si implica o abordare unitara care presupune atat schimbarea stilului de viata cat si tratament medicamentos sau chirurgical. Tratamentul tromboflebitei depinde de forma acesteia. In cazul formei superficiale se urmareste combaterea stazei venoase si scaderea inflamatiei locale. Pachetele venoase superficiale pot beneficia de pe urma purtarii ciorapilor elastici de compresie, care ajuta la ameliorarea simptomatologiei. Totodata, tratamentul medicamentos al formei superficiale presupune administrarea antiinflamatoarelor, antialgicelor si utilizarea unguentelor ce contin heparina. Tratamentul chirurgical este recomandat in cazurile severe sau din ratiuni estetice.

Tromboflebita profunda este o afectiune ce poate avea repercusiuni negative asupra starii de sanatate, motiv pentru care necesita tratament anticoagulant pentru o perioada mai lunga de timp.

Tromboflebita profunda poate avea ca simptome durerile spontane sau provocate prin palparea membrului afectat precum si o senzatie de caldura la nivel local. Aceste simptome se pot asocia eventual cu febra sau cu o crestere a ritmului cardiac.

Tromboflebita profunda

Ca masuri generale, pacientilor care sufera de tromboflebita varicoasa li se recomanda scaderea in greutate prin abordarea unei diete ce protejeaza aparatul cardiovascular. Aceasta dieta trebuie sa fie bogata in legume, fructe si fibre, cu evitarea grasimilor de origine animala. Se vor evita obiectele de vestimentatie stramte. De asemenea, este important ca pacientii cu tromboflebita sa renunte la fumat, deoarece acest obicei este un factor agravant al acestei afectiuni.