Ce este stoma?
In anumite situatii, afectiunile de tract intestinal si urinar necesita interventii chirurgicale complexe in urma carora va ramane o deschizatura artificiala la nivelul abdomenului. In acest fel, organul implicat isi va elimina fie materiile fecale, fie urina in niste pungi colectoare special concepute. Cu alte cuvinte, aceasta stoma va face legatura dintre un capat al intestinului (sau al ureterului) cu suprafata abdomenului. Pentru multi pacienti care au trecut prin astfel de interventii chirurgicale, adaptarea psihologica la aceasta schimbare este extrem de dificila. Pentru a beneficia de cea mai buna ingrijire si de recomandari utile referitoare la schimbarile care au loc, pacientii pot sa se sfatuiasca cu medicul chirurg, dar si cu stomatoterapeutul. Acesta din urma poate elabora un plan educativ menit sa usureze viata celor care traiesc cu o astfel de stoma.
De cate feluri sunt stomele
- Ileostoma reprezinta situatia in care o portiune a ileonului este adusa la piele. De regula, deschizatura va fi amplasata in partea dreapta a abdomenului, iar materiile intestinale vor fi eliminate intr-o punga colectoare care este plasata peste stoma.
- Colostoma presupune aducerea intestinului gros la suprafata pielii, deschizatura fiind de regula pozitionata in partea stanga a abdomenului (insa localizarea depinde de segmentul de intestin gros afectat).
- Urostoma este caracterizata de devierea urinei catre exterior (la piele) si nu catre vezica urinara cum se intampla in mod normal.
Exista numeroase afectiuni care pot necesita fie temporar fie permanent o astfel de abordare chirurgicala. Tumorile de tract intestinal sau vezica urinara si bolile inflamatorii intestinale sunt situatii care pot necesita rezectii extensive, cu devierea materiilor fecale sau a urinei catre alte zone decat cele fiziologice.
Informatii utile
Pacientii care trec printr-o astfel de interventie chirurgicala sunt demoralizati, astfel incat este imperios necesara consilierea atenta a acestora de catre echipa formata din medicul chirurg si stomatoterapeut. Un climat de incredere la care participa si un membru al familiei poate sa ajute enorm in procesul de acomodare cu o astfel de schimbare.
Desi poate sa para dificila schimbarea pungii in perioada imediat urmatoare interventiei, cu atentie si rabdare aceasta tehnica va fi insusita repede. In plus, acest dispozitiv de colectare este creat astfel incat sa nu se vada si sa nu creeze inconveniente atunci cand va imbracati. Daca ne referim la o stoma cu localizare la nivelul intestinului gros sau subtire, atunci trebuie mentionate cateva recomandari alimentare.
Astfel, este indicat sa se evite alimentele care provoaca balonare (mai ales in primele saptamani dupa interventia chirurgicala), mancarurile foarte condimentate si prajelile. Totodata, este bine ca portiile sa fie mai mici si mesele mai dese. Pacientii cu stoma pot face miscare, cu mentiunea ca trebuie evitat efortul fizic intens. Si, nu in ultimul rand, daca observati aparitia modificarilor de tipul rosetii, sangerarilor sau a iritatiei in zona stomei trebuie sa anuntati imediat medicul.