Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit de Black Friday la comenzile peste 200 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce inseamna puls normal, in functie de varsta?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 11 decembrie 2020 Ultima actualizare: 10 noiembrie 2021

In  mod normal, in stare de repaus, pulsul unei persoane este undeva intre 60 si 80 de batai intr-un minut. Desigur, sunt numere care pot sa difere de la un om la altul, fara ca acesta sa fie semn al prezentei vreunei afectiuni. Spre exemplu, unele diferente pot sa apara datorita faptului ca sistemul nervos parasimpatic este mai dezvoltat in cazul barbatilor, in special in cazul acelora care practica sportul sau fac efort la serviciu.

CUPRINS:

Ce este pulsul
Care sunt valorile normale ale pulsului, in functie de varsta?
Informatii despre valorile normale ale pulsului la copii
Informatii despre valorile normale ale pulsului la adulti
Care sunt factorii care pot influenta valorile normale ale pulsului?

Exista cazuri in care pulsul unui barbat este putin mai mare de 50 de batai intr-un minut, aceasta neinsemnand ca barbatul respectiv are vreo problema de sanatate. In situatia femeilor, pulsul normal in repaus poate fi in jurul a 90 – 100 de batai intr-un minut, de asemenea fara ca acest fapt sa anunte prezenta vreunei afectiuni.

Ce este pulsul

Pulsul, sau frecventa cardiaca, este reprezentat de frecventa batailor inimii. Pulsul se poate simti in mai multe zone ale organismului, ca de exemplu la nivelul incheieturilor mainii, la nivelul gatului sau la nivelul zonei inghinale. In situatia in care o persoana sufera din cauza unei afectiuni sau a unui traumatism, poate fi dificil de stabilit care este pulsul acesteia doar prin atingere. 

Practic, pulsul indica numarul batailor inimii de-a lungul unui minut. Inima este acel organ datorita caruia sangele este pompat catre toate tesuturile, asigurand astfel oxigenul si nutrientii necesari.

Care sunt valorile normale ale pulsului, in functie de varsta?

Cea mai mare parte a cercetatorilor considera ca frecventa cardiaca normala pentru perioada de repaos este de aproximativ 100 de batai intr-un minut pentru copiii care au varsta cuprinsa intre 6 si 15 ani, iar in cazul adultilor care au implinit si au trecut de 18 ani pulsul este de aproximativ 60 – 100 de batai intr-un minut.

Informatii despre valorile normale ale pulsului la copii

De cele mai multe ori, ritmul batailor inimii in cazul copiilor este mai mare decat in cazul persoanelor adulte. Exista insa mai multi vectori care pot modifica pulsul in perioada de repaus, ca de exemplu forma fizica, greutatea sau schimbarea pozitiei. Atunci cand vorbim despre un adolescent care face sport de performanta, frecventa cardiaca in cazul lui poate fi si de 40 de batai intr-un minut atunci cand se odihneste, fara ca acesta sa fie semn al vreunei probleme de sanatate.

In cazul copiilor, valoarea frecventei cardiace difera in functie de varsta, inca din primele luni de viata.

Valorile normale ale pulsului la nou nascuti

Pentru copiii nou-nascuti, un ritmul cardiac normal este de cuprins intre 100 si 170 de batai intr-un minut.

Valorile normale ale pulsului la bebelusi (6 luni – 1 an)

Penru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si un an, pulsul normal este de aproximativ 90 – 130 de batai intr-un minut.

Valorile normale ale pulsului la copii cu varsta intre 2 si 3 ani

La categoria de varsta 2 – 3 ani, ritmul cardiac normal are valori cuprinse intre 80 si 120 de batai intr-un minut.

Valorile normale ale pulsului la copii cu varsta intre 4 si 5 ani

Copiii cu varsta de 4 sau 5 ani au un puls normal de aproximativ 70 – 110 batai intr-un minut.

Valorile normale ale pulsului la copii de 10 ani si mai mari de 10 ani

Pentru copiii care au implinit si depasit varsta de 10 ani, pulsul normal ajunge sa aiba valori cuprinse intre 60 si 100 de batai ale inimii intr-un minut.

ce-inseamna-puls-normal-in-functie-de-varsta

Informatii despre valorile normale ale pulsului la adulti

In mod normal, in timpul efortului fizic se ajunge la frecvanta maxima a batailor inimii. De exemplu, in cazul unui barbat cu varsta de 30 de ani care face sport, pulsul ar putea ajunge la 190 in timpul exercitiilor si nu ar fi o valoare care sa ingrijoreze. In schimb, daca pulsul trece de 150 de batai pe minut in perioada de repaus, avem motive sa ne punem intrebari.

O alta situatie in care ar trebui sa ne alarmam este aceea in care pulsul scade sub 50 de batai pe minut. Este un puls normal pentru orele in care dormim, pentru ca atunci functiile organismului sunt reduse, insa pentru perioada din zi in care suntem activi aceasta frecventa cardiaca este foarte mica.

Care sunt factorii care pot influenta valorile normale ale pulsului?

In afara de activitatile fizice care determina un puls crescut, indiferent daca vorbim despre mersul la sala sau despre un serviciu care presupune mult efort fizic, sunt si alte motive pentru care frecventa cardiaca este influentata in perioada de repaus.

Odata cu inaintarea in varsta vom remarca, de exemeplu, faptul ca frecventa cardica descreste. Un alt factor care pote determina schimbari ale pulsului este obiceiul de a fuma. In situatia persoanelor care fumeaza, frecventa cardiaca este mai ridicata. Pentru ca pulsul sa revina in limite normale, renuntarea la fumat este foarte importanta.

De asemenea, pulsul poate fi mai mare si in cazul persoanelor care sunt expuse unor temperaturi ridicate. Exista posibilitatea ca pulsul sa scada ca efect al administrarii unor medicamente betablocante. Atunci cand o persoana simte emotii puternice, indiferent daca acestea sunt pozitive sau negative, inima ii bate mai repede, asa ca pulsul creste.

In situatia persoanelor supraponderale pulsul este unul mai mare in perioada de repaus, din cauza faptului ca inima trebuie sa popmeze mai mult pentru ca sangele sa poata iriga tot organismul.  O alta situatie in care pulsul poate sa creasca, insa doar temporar, este aceea in care o persoana isi schimba pozitia corpului. Ca de exemplu atunci cand ne ridicam dupa ce am stat mai mult timp asezati.

Catena Pas cu Pas va ofera posibilitatea de a achizitiona un pulsoximetru care sa va ajute sa stiti care sunt valorile pulsului dumneavoastra in orice moment. Acest dispozitiv digital portabil este asemanator cu un tensiometru, si este recomandat persoanelor care sufera de insuficienta cardiaca, boli pulmonare obstructive cronice, pacientilor care trebuie sa isi monitorizeze saturatia de oxigen din sange. Pulsoximetrele sunt foarte usor de folosit, ofera o precizie maxima si au o durata de viata considerabila.