Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce sunt plasturii cu pelin si cum actioneaza acestia impotriva durerilor articulare si musculare

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 24 august 2023 Ultima actualizare: 24 august 2023

Daca ati incercat diverse metode de ameliorare a durerilor musculare sau articulare, dar intre timp le-a scazut randamentul poate ar fi momentul sa va reorientati catre alternativele oferita de plasturii cu pelin.

Plasturi cu pelin - informatii generale

Pelinul (mai precis pelinul alb) de-a lungul timpului a fost folosit ca remediu naturist pentru gestionarea mai multor afectiuni: marirea hepatocitului, hepatita, gastrita, icterul, vindecarea ranilor, splenomegalia, dispepsia, indigestia, flatulenta, durerile gastrice, anemia si anorexia. Pelinul prezinta activitate antioxidanta, antifungica, antimicrobiana, antihelmintica, antiulceroasa, anticancerigena, hepatoprotectoare, neuroprotectoare, antidepresiva, analgezica, imunomodulatoare si citotoxica.

Pelinul contribuie la stimularea circulatiei periferice, iar prin actiunea antiinflamatoare si analgezica contribuie la reducerea inflamatiei si a durerii.

Plasturii cu pelin recomandati pentru ameliorarea durerilor de articulatii pot fi folositi pe urmatoarele zone:

  • cervicala (zona gatului) si umeri;
  • genunchi si picioare;
  • articulatii mana si cot;
  • spate.

Pelinul alaturi de celelalte component ale plasturilor are o absorbtie rapida la nivelul articulatiilor sau musculatorii afectate, ceea ce duce la un efect de ameliorare a durerii intr-o perioada scurta de timp.

Ce contin plasturii cu pelin?

In functie de producator veti gasi in farmacii plasturi cu pelin recomandati pentru durerile articulare si musculare ce contin:

  • Ulei esential de pelin cu actiune antiinflamatoare si analgezica; contribuie la reducerea inflamatiei si a durerii din zona afectata;
  • Angelica dahurica - cu actiune antiinflamatoare si analgezica;
  • Sofran - cu actiune antiinflamatoare si analgezica;
  • Angelica - actiune antiinflamatoare si analgezica; reduce inflamatia si durerea
  • Lemn dulce - este un antiinflamator puternic natural;
  • Extract de ginseng tot cu efect antiinflamator.

In situatia in care sunteti alergic la unul din compusii de mai sus mai gasiti o alta varianta de plasturi cu pelin ce contin un alt amestec de uleiuri esentiale si diferite extracte de plante cu efect antiiflamator si analgezic ce contribuie la reducerea dureriii si a inflamatiei:

  • pelin, borneol, ghimbir, mix de scortisoara, ierburi medicinale kugen, extract de eucommia(arbore medicinal folosit in medicina chineza si tibetana), sofran, extract de Phryma leptostachya (planta medicinala din zona Americii de Nord), extract de floare de ginseng chinez.

Cum actioneaza plasturii cu pelin?

Ingrediente active din plasturii cu pelin au proprietati antiinflamatorii si analgezice, care ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii in zona afectata.

Daca alegeti sa folositi plasturi cu pelin veti beneficia de un efect de pana la 8-12 ore, in functie de tipul de plasturi alesi. Acestia au un efect de eliberare sustinuta a ingredientelor active si prin rapiditatea absorbtiei in piele a uleiului de pelin si a amestecului de alte plante cu efcect antiinflamator, circulatia periferica este stimulate.

Cum se folosesc si cum se aplica plasturii cu pelin?

La achizitionarea plasturilor cu pelin veti observa ca acestia nu au acea forma clasica de plasturi destinati aplicarii pe zonele dureroase, acea forma patrata, ci au o forma de fluture care, in cazul aplicarii pe zone articulare ajuta la o fixare mai buna pe o perioada lunga de timp si ajuta la o aderenta mai mare pe parcursul zilei, riscul dezlipirii fiind diminuat.

Zona pe care urmeaza sa se aplice plasturele trebuie curatata cu apa calduta, iar dupa acest pas se poate aplica plasturele avand grija sa fie pastrat intins pe intreaga lui suprafata; se dezlipeste plasturele de pe folia de protectie. Dupa aplicare masasi foarte usor zona si lasati componentele active din plasture sa actioneze. Un plasture este recomandat sa fia aplicat pentru o perioada de 8 ore, in cazuri exceptionale 12 ore; dupa dezlipire plasturele se arunca, fiind de unica folosinta (in functie de producator puteti gasi in farmacii cutii cu sase plasturi sau cu 12 plasturi.

Cat timp se pot folosi plasturii cu pelin pentru ameliorarea durerilor articulare?

Un plasture cu pelin poate fi utilizat pe o perioada de 8- 12 ore, dupa care poate fi schimbat. Acest process se poate repeta pana la trei zile, situatie in care daca durerea nu se amelioreaza decat pe parcursul purtarii plasturelui este recomandat sa solicitati o consultative la medicul curant (medicul de familie).

Plasturi cu pelin – contraindicatii

Plasturii cu pelin sunt contraindicati femeilor insarcinate si femeilor care alapteaza, la fel cum sunt contraindicati si in cazul persoanelor care se cunosc cu alergie la ambrozie si la plantele inrudite cu aceasta, plantele din familia Asteraceae: crizantema, craitele, margaretele.

Pacientii cu porfirie trebuie sa evite folosirea plasturilor cu pelin din cauza continutului de tujon prezent in uleiul de pelin care putea creste productia unor substante chimice din corp, numite porfirine. Cresterea porfirinelor poate agrava boala.

Pacientii cu afectiuni renale si cu epilepsie au contraindicatie pentru utilizarea produselor pe baza de pelin, pelinul declantand de insuficienta renala sau de convulsie.

In situatia in care observati o inrosire a pielii in zona aplicarii plasturelui este recomandat sa intrerupeti utilizarea lor, aceasta recatie fiind un semn al unei posibile reactii alergice.

Plasturii cu pelin nu trebuie pusi pe zone ce prezinta leziuni sau in apropiere.

Informatii suplimentare puteti solicita la personalul de specialitate din farmacii, care in urma unei anamneze va va recomanda produsul potrivit pentru problema dumneavoastra!