Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce trebuie sa stii despre operatia de protezare a soldului

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 19 aprilie 2021 Ultima actualizare: 19 aprilie 2021

Daca soldul dumneavoastra a fost afectat de o fractura, de artrita, coxartroza sau de alte afectiuni, activitatile obisnuite precum mersul pe jos sau ridicatul de pe scaun pot fi dureroase si dificile. In cazul in care medicamentele pentru durere, exercitiile pentru intarirea musculaturii sau scaderea in greutate nu v-au ajutat, atunci puteti lua in considerare operatia de protezare a soldului.

Medicul ortoped va decide daca aveti indicatie pentru protezarea soldului, insa exista cateva semne care sugereaza ca ar fi timpul pentru aceasta:

  • Durerea este persistenta, chiar daca folositi antiinflamatoare.
  • Mobilitatea va este afectata.
  • Soldul se blocheaza la ridicarea de pe scaun.
  • Soldul este umflat.
  • Daca aveti dificultati la mers sau la urcarea treptelor.
protezare-sold

Operatia de protezare a soldului – informatii importante

Operatia de protezare a soldului se face cu anestezie generala sau rahianestezie. Cel mai frecvent tip de interventie chirurgicala de inlocuire a soldului se numeste artroplastie totala de sold, in care medicul ortoped va face o incizie si va indeparta osul si cartilajul deteriorat, inlocuindu-le cu articulatia artificiala (proteza de sold). Astfel, partea superioara a femurului (osul coapsei) este indepartata si inlocuita cu o tija metalica care se va introduce in interiorul osului. O bila metalica sau ceramica (aceasta din urma fiind folosita in special la pacienti mai tineri si mai activi) va fi fixata in partea superioara a tijei, cu scopul de a inlocui capul femural. Apoi, cartilajul articular de la nivelul acetabulului (cavitatea osului coxal in care intra in mod normal capul femural) va fi inlocuit cu cupa protezei (o emisfera metalica), care este fixata cu ciment sau cu suruburi. Pentru a permite mobilitatea protezei de sold, un distantier confectionat din ceramica sau plastic este introdus intre noul cap femural si cupa protezei.

Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 2-3 ore.

Analize necesare inainte de operatia de protezare a soldului

Inainte de interventia chirurgicala este necesara evaluarea completa a starii dumneavoastra de sanatate. Vor fi necesare analize de urina, sange (hemoleucograma, glicemia, ionograma, teste hepatice, renale si de coagulare), precum si alte teste precum electrocardiograma, o radiografie pulmonara si de bazin, sau chiar tomografie computerizata sau RMN, in functie de caz.

In unele cazuri este posibil sa vi se recomande donarea de sange inainte de operatia de protezare a soldului, in cazul in care veti avea nevoie de transfuzii dupa aceasta.

Un examen stomatologic este cateodata indicat preoperator, iar interventiile stomatologice importante precum extractiile trebuie facute inainte de protezarea soldului.

 

Etape de parcurs inainte de operatia de protezare de sold

Daca aveti planificata operatia de protezare a soldului, este important sa va pregatiti din timp.

Scaderea in greutate poate ajuta la reducerea stresului postoperator asupra protezei de sold. Daca fumati, incercati sa va lasati, intrucat tutunul afecteaza circulatia sangvina.

Desi mersul este permis imediat din a doua zi postoperator (cu ajutorul carjelor sau cadrului), veti avea nevoie de ajutor in urmatoarele saptamani, asa ca un membru al familiei va trebui sa fie disponibil pentru aceasta.

Nu in ultimul rand, anumite modificari aduse spatiului in care locuiti va vor face viata mai usoara in perioada de recuperare: instalarea unei bare de sprijin in cada sau dus, instalarea unui inaltator pentru scaunul de toaleta, folosirea unor perne tari pe scaune sau fotoliu care sa va permita asezarea cu genunchii la un nivel mai jos decat soldurile si indepartarea cablurilor sau covoarelor ce va pot creste riscul de impiedicare.

 

Daca aveti planificata operatia de protezare a soldului, este important sa va pregatiti din timp.

Scaderea in greutate poate ajuta la reducerea stresului postoperator asupra protezei de sold. Daca fumati, incercati sa va lasati, intrucat tutunul afecteaza circulatia sangvina.

Desi mersul este permis imediat din a doua zi postoperator (cu ajutorul carjelor sau cadrului), veti avea nevoie de ajutor in urmatoarele saptamani, asa ca un membru al familiei va trebui sa fie disponibil pentru aceasta.

Nu in ultimul rand, anumite modificari aduse spatiului in care locuiti va vor face viata mai usoara in perioada de recuperare: instalarea unei bare de sprijin in cada sau dus, instalarea unui inaltator pentru scaunul de toaleta, folosirea unor perne tari pe scaune sau fotoliu care sa va permita asezarea cu genunchii la un nivel mai jos decat soldurile si indepartarea cablurilor sau covoarelor ce va pot creste riscul de impiedicare.

 

Sfaturi privind medicatia inainte de operatie

Este necesar ca medicul dumneavoastra sa stie toate medicamentele care v-au fost prescrise, inclusiv suplimentele alimentare, precum si toate bolile de care suferiti si eventualele alergii. Daca suferiti de hipertensiune, este important sa continuati sa va luati tratamentul, inclusiv in ziua operatiei, insa daca urmati tratament cu aspirina, antiinflamatoare sau anticoagulante va sfatuim sa discutati cu cel putin o saptamana inaintea operatiei de protezare a soldului cu medicul ortoped, iar acesta va hotari daca le veti opri temporar sau nu. De asemenea, suplimentele cu vitamine, ginkgo biloba, ulei de peste sau glucozamina trebuie oprite cu sapte zile inaintea interventiei.

Necesarul la internare

In afara de actele necesare (bilet de trimitere, card de sanatate, buletin), va sfatuim sa va faceti un bagaj pentru cele cateva zile de internare. Acesta ar trebui sa contina haine largi, confortabile, obiecte de toaleta, si carje sau cadru, daca aveti.

Recomandari medicale in ziua operatiei

Cel mai probabil veti fi internat cu o zi inaintea operatiei de protezare a soldului sau chiar in ziua operatiei. Va sfatuim sa va culcati devreme si sa nu mancati nimic in ziua interventiei.  

Spitalizarea postoperatorie

Dupa operatia de protezare a soldului, spitalizarea dureaza de regula cateva zile. Pentru protejarea soldului in zilele de dupa interventie veti folosi o perna speciala pe care o veti aseza intre picioare. Medicul dumneavoastra va va prescrie medicamente pentru controlul durerii, precum si medicamente anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare. In plus, pentru a preveni aparitia trombozei venoase profunde veti fi sfatuit sa mobilizati picioarele cat mai repede dupa operatie, pentru a stimula circulatia. Daca durerea este controlata, este posibil sa vi se ceara sa efectuati exercitii usoare precum flexia gleznei, contractia si relaxarea muschiului cvadriceps (localizat la coapsa), sau contractia si relaxarea muschilor gluteali (fesieri).

Mobilizarea cat mai rapida dupa operatia de protezare a soldului este importanta pentru scurtarea perioadei de recuperare. Cu sprijinul unui cadru sau al carjelor si cu ajutorul unui kinetoterapeut veti sta in picioare si va veti misca incepand din a doua zi dupa interventie.

Medicul dumneavoastra va decide ziua externarii, asta dupa indeplinirea anumitor conditii: daca durerea este sub control si daca puteti sa va ridicati din pat, daca puteti sa mergeti pe distante scurte (50-100 metri) cu ajutorul carjelor sau cadrului si daca puteti sa efectuati exercitii simple.

Sfaturi medicale dupa externare

In primele saptamani nu aveti voie sa faceti dus (inainte de indepartarea firelor de sutura, care de obicei are loc la 14 zile de la operatie), iar pansamentul trebuie schimbat ori de cate ori este nevoie pentru a mentine tegumentul curat si uscat. In cazul in care zona se inroseste sau supureaza, va sfatuim sa contactati medicul ortoped.

Este indicat sa va masurati temperatura dimineata si seara si sa luati legatura cu medicul daca aceasta creste peste 38°C. De asemenea, dificultatile la respiratie, durerile in piept sau in gamba pot sugera aparitia unui cheag de sange, ceea ce va necesita consult medical.

Nu va speriati daca zona operata se umfla in primele saptamani dupa interventie, aceasta putand sa persiste pana la trei luni. Folositi gheata pentru a ajuta la scaderea inflamatiei, dar daca totusi aceasta nu ajuta, luati legatura cu medicul dumneavoastra.

Perioada de recuperare dupa operatia de protezare a soldului difera de la o persoana la alta, insa exercitiile fizice sunt esentiale, in special in primele saptamani dupa interventie. In 4-6 saptamani ar trebui sa va puteti relua majoritatea activitatilor cotidiene.

Ce trebuie sa evitati dupa protezarea soldului:

  • Nu va aplecati in timp ce sunteti asezat.
  • Nu incercati sa ridicati ceva de pe jos in timp ce stati pe scaun sau fotoliu.
  • Nu stati picior peste picior (cel putin pentru doua luni).
  • Nu va ridicati genunchiul mai sus decat soldul.

 

Posibilele complicatii ale operatiei de protezare a soldului

Ca orice interventie chirurgicala majora, protezarea soldului are cateva posibile complicatii, insa acestea sunt rar intalnite.

Tromboza venoasa profunda este cea mai intalnita complicatie si apare cand se formeaza un cheag de sange la nivelul membrului inferior. Umflarea gambei si durerea la acest nivel reprezinta primele semne posibile ale trombozei. Pentru reducerea riscului de a se forma cheaguri de sange vi se vor prescrie anticoagulante.

Infectia poate aparea la nivelul inciziei sau mai profund, la locul protezei. Din fericire, doar 1-2% din pacientii care au proteza de sold se vor confrunta cu aceasta problema.

Luxatia protezei apare mai ales in primele doua luni de la operatie, cand tesuturile moi din jurul articulatiei inca se vindeca. Daca se intampla acest lucru, medicul ortoped poate efectua o procedura denumita reducere inchisa care poate rezolva luxatia fara a fi nevoie de o alta interventie chirurgicala, insa in situatiile in care problema se repeta poate fi necesara reinterventia.

Inegalitatea membrelor inferioare. Medicii ortopezi planifica cu mare atentie interventia chirurgicala pentru a se asigura ca membrul inferior operat are lungimea corecta. Cateodata, acesta poate fi putin mai scurt sau mai lung pentru a optimiza stabilitatea articulatiei, iar micile diferente pot fi corectate cu ajutorul unor inaltatoare pentru incaltaminte.

Alte complicatii sunt reprezentate de fractura femurului sau a acetabulului sau leziuni ale vaselor de sange sau ale nervilor.