Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Chist sinovial – cauze, simptome si optiuni de tratament

Chist sinovial – cauze, simptome si optiuni de tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 martie 2024 Ultima actualizare: 8 mai 2024

Daca observati aparitia unei umflaturi rotunde moale sau dura la atingere in zona articulatiilor (degete, incheietuti, umar, sold, genunchi sau glezna) sau a tendoanelor, va puteti gandi la aparitia unui chist sinovial.

Chistul sinovial se formeaza sub piele si este un sac plin cu lichid de forma rotunda sau ovala ce poate ajunge la dimensiunile unei mingi de golf.

Chist sinovial – informatii generale

Articulatiile functioneaza datorita prezentei lichidului sinovial care impiedica uzura oaselor la imbinare. Lichidul sinovial este vascos, transparent si are rolul de a umecta suprafetele articulatiilor mobile. In cazul afectiunilor degenerative sau odata cu inaintarea in varsta creste cantitatea de lichid sinovial, iar chistul sinovial este un raspuns al acumularii lichidului in exces in mucoasa sinoviala.

Exista mai multe tipuri de chisturi sinoviale, in functie de zona in care apare:

  • Chist sinovial la incheietura mainii – cel mai frecvent tip de chist intalnit atat la copii cat si la adultii tineri. In majoritatea cazurilor nu e necesar tratament.
  • Chist sinovial palmar – este o umflatura cat un bob de mazare la baza degetului mare sau in palma. Este dureros cand persoana aapuca un obiect cu mana afectata. Apare brusc, iar la 50% din cazuri dispare fara tratament.
  • Chist sinovial la deget sau chisturi mucoide- apar pe varful degetelor si sunt afectate preponderent persoanele varstnice.
  • Chist sinovial la cot – intalnit rar, dar restrictioneaza miscarea articulatiei si este dureros.
  • Chist sinovial la genunchi sau chist Baker- apare in spatele genunchiului.
  • Chist sinovial la picior si chist sinovial la glezna- apar in cazul in care persoana are pinteni ososi sau artrita.
  • Chist sinovial la coloana – se formeaza in general in zona lombara a coloanei.

In majoritatea cazurilor chisturile sinoviale sunt necanceroase.

Chist sinovial – factori de risc si cauze

Acumularea de lichid sinovial in jurul articulatiilor si tendoanelor duce la aparitia chisturilor sinoviale. Factorii care duc la acumularea lichidului sunt:

  • Sexul – femeile sunt predispuse de trei ori mai mult decat barbatii sa dezvolte un chist sinovial in intervalul de varsta de 20-50 de ani;
  • Varsta – persoanele in varsta sunt mai predispuse sa dezvolte un chist sinovial;
  • Prezenta artritei reumatoide poate fi un factor declansator pentru chisturi sinoviale.

Printre cauzele formarii unui chist sinovial se numara si:

  • Leziuni la nivelul degetelor sau la nivelul incheieturii mainii;
  • Traumatism violent sau lovituri repetitive de intensitate mica;
  • Tendinita- inflamatie la nivelul unui tendon;
  • Activitati repetitive ale degetelor si incheieturii mainii.

Chist sinovial – simptome si manifestari

Cei mai norocosi dintre pacientii care dezvolta chisturi sinoviale nu prezinta simptome, dar nu toti pacientii se pot bucura de acest avantaj, iar cei mai putini norocosi, acuza simptome precum:

  • Durere, amorteala, crampe sau furnicaturi in zona membrului afectat sau in zona coloanei;
  • Slabiciune musculara;
  • Dificultate la mers;
  • Chistul este dur sau moale la palpare.
  • Simptomele depind de dimensiunea chistului si de localizarea lui.

Chist sinovial – protocol de diagnostic

Daca va apare o umflatura la nivelul articulatiilor sau de-a lungul tendoanelor este recomandat sa apelati la un medic ortoped in vederea unei diagnosticari corecte, urmata de conduita terapeutica de care aveti nevoie.

Medicul pentru a determina structura chistului sinovial va aplica presiune pe formatiune. Cu o lumina speciala, examineaza masa lichida sau structura partial solida a chistului. La nevoie, in functie de simptomele descrise de pacient si de localizarea si dimensiunea chistului, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii, RMN sau CT, pentru a elimina probabilitatea existentei altei afectiuni.

Daca specialistul considera necesar poate extrage cu ajutorul uni ac lichid din interiorul chistului- lichidul trebuie sa fie gros si limpede in cazul chistului sinovial.

Chist sinovial – tratament

Tratamentul unui chist sinovial poate include:

Medicamente analgezice – in cazul chisturilor sinoviale insotite de durere;

Modificarea activitatii zilnice – daca simptomele se declanseaza odata cu efectuarea anumitor activitati. In aceste situatii pacientii sunt indrumati sa modifice miscarile care duc la declansarea simptomelor si eventual la efectuarea unor intinderi usoare si a unor exercitii fizice de intensitate usoara.

Tratament injectabil: in prima instanta se extrage lichidul din chist cu ajutorul unui ac, dupa care se injecteaza un steroid in vederea reducerii umflaturii/ inflamatiei.

In vederea prevenirii leziunilor recurente se poate recomanda terapie fizica si ocupationala.

Tratment chirurgical: interventia de eliminare a unui chist sinovial este relativ usoara, dar este urmata de recuperare post- operatorie. In prezent se apeleaza la tehnici chirurgicale ce presupun incizii de mici dimensiuni ceea ce contribuie la scurtarea perioadei de recuperare.

Tratamentul este ales doar de medicul specialist in functie de mai multi factori (loc aparitie, dimensiune, simptome, etc.).

Chist sinovial – sfaturi pentru preventie

Principalul sfat pentru a preveni aparitia unui chist sinovial este sa mentineti sanatatea organismului in general.

In al doilea rand  evitati traumatismele la nivelul articulatiilor si daca activitatea dumneavoastra consta in miscari repetitive ale unui membru incercati sa schimbati periodic tipul de miscare sau daca este posibil sa alternati membrele in activitatea repetitiva pe care o faceti.

Este recomandat totodata sa efectuati miscari de intindere ale membrelor si ale coloanei ca parte din rutina zilnica.

Daca doriti sa sustienti din afara sanatatea articulatiilor puteti apela la suplimentarea cu produse pe baza de acid hialuronic, colagen, omega-3 si vitamina C.