Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Compararea termometrelor de ureche, frunte si gura - avantaje si dezavantaje

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 24 august 2023 Ultima actualizare: 24 august 2023

Fie ca aveti copii mici sau nu, termometrul e un instrument ce trebuie sa fie prezent in orice casa. Asadar, in lipsa unui termometru sau in cazul in care vreti sa il inlocuiti pe cel vechi, sunteti pus in fata alegerii unui termometru dintr-o gama foarte variata. Aveti doua posibilitati:

  1. Mergeti la farmacie, iar acolo farmacistul sau asistentul de farmacie va ofera informatii despre tipurile de termometre pe care le au si, eventual, va ajuta sa luati cea mai buna decizie in functie de nevoile dumneavoastra.
  2. Apelati la mediul online unde vi se deschid usile catre nenumarate optiuni pentru:
  • termometru de ureche;
  • termometru de frunte;
  • termometru de gura.

Termometru de ureche, termometru de frunte sau de gura? Ce alegeti?

In prezent, principalele optiuni pe care le aveti la dispozitie sunt termometrele digitale: de ureche, de frunte sau de gura; cele cu mercur folosite in trecut nemaifiind comercializate din cauza riscului de spargere si imprastiere a mercurului, substanta extreme de toxica (aceste termometre erau folosite pentru masurarea temperaturii la subrat/ intrarectal).

Termometrele digitale masoara temperatura rapid, acesta fiind unul din avantajele majore.

In functie de zona in care se masoara temperatura, rezultatele vor varia; daca masurati temperatura la subrat, aceasta va fi cu 0.6 grade mai mica decat daca ati masura-o in gura, iar daca ati lua-o intrarectal, temperatura ar fi mai crescuta cu 0,6 grade.

Termometru de ureche – generalitati

Termometrele de ureche fac masuratorile la nivelul canalului auditiv si la nivelul timpanului, folosind tehnologie cu infrarosu; mai sunt cunoscute si ca termometre auriculare. Comparativ cu temperatura masurata la nivelul gurii, termometrul de ureche inregistreaza temperaturi cu 0,3- 0,6 grade mai mari.

Termometru de ureche - avantaje, beneficii

Beneficiul utilizarii unui termometru de ureche este rapiditatea si acuratetea masuratorilor. Masuratorile se pot face atat la urechea stanga, cat si la urechea dreapta. Atentie insa, daca vreti, pentru control, sa masurati temperatura la nivelul ambelor urechi exista riscul ca rezultatele sa fie diferite!

Exista termometre de ureche cu duze/ mansoane de unica folosinta, deci folosirea lor este igienica si nu necesita dezinfectare de la un pacient la altul. Aceste duze/ capete/ mansoane sunt necesare pentru protejarea membranei termometrului prin intermediul careia se masoara temperatura, dar mai ales pentru a proteja timpanul pacientului.

Termometru de ureche - dezavantaje, minusuri

Printre dezavantajele folosirii unui termometru de ureche se numara nevoia de atasare a unor duze speciale, din silicon moale, de marime potrivita pacientului ce prezinta febra - asta in cazul in care nu exista accesorii de unica folosinta. Totodata exista riscul ca, in urma folosirii unui termometru de ureche, sa apara inflamatie la nivelul urechii medii.

In cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 0-6 luni, termometrele de ureche nu pot fi folosite din cauza dimensiunii prea mici a canalului auditiv.

Pozitionarea termometrului de ureche poate fi mai dificila, in special daca pacientul este mai agitat sau in cazul in care este prezent cerumen in ureche.

Termometru de frunte - generalitati

Termometrele de frunte folosesc tehnologie cu infrarosu si mai sunt cunoscute si ca termometre non-contact. Comparativ cu termometrele de gura, termometrele de frunte inregistreaza valori mai mici cu 0,6 grade.

Termometru de frunte - avantaje, beneficii

Masurarea temperaturii cu un termometru de frunte este rapida, fiind necesare cateva secunde. Nefiind nevoie de contact termometrele de frunte pot fi folosite pe un numar mare de persoane, acest lucru fiind util in cazul zonelor cu tranzit mare precum aeroporturi, spitale, gari, etc.

In cazul sugarilor si copiilor, utilizarea unui termometru de frunte este extrem de utila, verificarea temperaturii putand fi efectuata chiar si in timpul somnului.

Termometru de frunte - dezavantaje, minusuri

Factorii externi precum aerul rece, curentii, vantul, aerul prea cald dintr-o incapere, lumina soarelui pot interfera cu termometrul de frunte. De asemenea purtarea unor haine mai groase de tip caciula, palarie pot duce la valori gresite.

Pentru rezultate exacte, este de preferat ca pacientul sa nu isi miste capul si, totodata, instructiunile de folosire de la un dispozitiv la altul pot fi diferite. Ca atare, inainte de utilizare, trebuie ca utilizatorul sa se documenteze exact in privinta folosirii modelului de termometru de frunte pe care urmeaza sa il foloseasca (distanta de masurare, selectarea modului de folosire, despre semnalul sonor emis de aparat, etc.)

Termometru de gura - generalitati

Pentru a masura temperatura cu ajutorul unui termometru de gura, pacientul trebuie sa plaseze varful instrumentului sub limba si sa mentina gura inchisa pe parcursul masuratorii.

Termometru de gura - avantaje, beneficii

De dimensiuni reduse, termometrele de gura pot fi luate cu usurinta peste tot. De asemenea, pentru bebelusi exista termometre de gura sub forma de suzeta (fac masuratorile intr-un interval de 3- 6 min, in functie de model).

Termometru de gura - dezavantaje, minusuri

Masurarea temperaturii cu un termometru obisnuit de gura este recomandata a fi facuta copiilor cu varsta minima de 5 ani. Indiferent daca termometrul este utilizat de o singura persoana, acesta trebuie curatat si dezinfectat inclusiv intre masuratori. Unele modele de termometre de gura necesita un timp prelungit (de pana la 6 minute) de masurare.

Daca pacientul nu tine gura inchisa corespunzator sau se ”joaca” cu termometrul (ex. sa tina termometrul intre dinti, deasupra limbii), termometrul poate da erori de masurare.

Concluzii

Indiferent de tipul de termometru pe care il alegeti, asigurati-va ca este adaptat nevoilor dumneavoastra si ca utilizare lui este facila pentru dumneavoastra. Nu uitati ca zona de masurare a temperaturii influenteaza valorile finale, cea mai precisa masuratoare fiind considerata cea intrarectala.

La achizitionare, tineti cont de producatorul termometrului; alegeti producatori de aparatura medicala certificati si recomandati de personalul de specialitate.

Daca nu stiti sigur ce tip de termometru se pliaza cel mai bine pe nevoile dumneavoastra, adresati-va medicului de familie sau personalului din farmacie.