Crampele musculare
Crampele musculare apar in urma contractiei involuntare a muschilor scheletici. De cele mai multe ori, crampele musculare sunt un simptom al oboselii musculare, al deshidratarii sau al circulatiei sangvine inadecvate. Crampele musculare sunt caracterizate de contractia anormala si fortata a muschilor scheletici, care nu este urmata de relaxare, aceasta fiind perceputa ca o durere si generand astfel imposibilitatea folosirii temporare a muschiului. Putem afirma cu usurinta ca aproape orice om se confrunta, la un moment dat in viata, cu crampe musculare. Acestea pot sa apara cu usurinta in urma practicarii exercitiilor fizice si a sportului in general, dar si in timpul somnului, in timpul mersului sau atunci cand stati jos.
Crampe musculare pot sa apara la orice muschi pe care omul il controleaza in mod voluntar, cei mai predispusi fiind muschii ce fac legatura dintre doua incheieturi (articulatii). Exista posibilitatea ca aceste crampe sa afecteze muschiul in totalitate, dar pot sa afecteze si doar o parte a lui sau chiar si alti muschi ai aceluiasi grup. In general cele mai afectate dintre grupele de muschi sunt cele din zona gambei posterioare, a coapsei anterioare si a coapsei posterioare. De asemenea, crampe musculare sau carcei pot sa apara si la nivelul bratelor si al antebratelor, al cutiei toracice si al abdomenului, precum si la nivelul labei piciorului.
Crampe musculare – simptome
Odata cu aparitia crampei musculare apare si senzatia de arsura, apar durerile musculare severe si slabiciunea musculara. Totodata, poate sa apara fatigabilitate, apar dificultati in timpul mersului, dureri ale membrelor inferioare si senzatie de intepaturi, etc. In cele mai multe cazuri, crampele provoaca dureri suficient de puternice incat este necesara incetarea oricarei activitati pentru a le ameliora. In situatia in care crampele musculare au un caracter sever, exista posibilitatea ca durerile sa fie intense si sa apara si umflaturi in zona respectiva. In acest caz, simptomele pot sa persiste chiar si la cateva zile distanta de la resimtirea crampelor musculare.
In general simptomele sunt reprezentate de contractii bruste si prelungite, care provoaca dureri si care duc la incapacitatea de a misca zona respectiva a corpului. Crampele musculare au o durata cuprinsa intre cateva secunde si cateva minute, in unele situatii putand sa dureze chiar pana la 15 minute. Partea respectiva a corpului este contractata si, daca o atingeti, veti constata ca este tare. Exista posibilitatea ca tensiunea sa se manifeste la nivelul zonei afectate pentru o perioada de cateva ore, la fel si durerile. De cele mai multe ori, simptomele apar in zona gambelor si a coapselor, a membrelor superioare, a abdomenului si a toracelui.
Crampe musculare - cauze
Crampele musculare apar in majoritatea cazurilor in timpul noptii, ca urmare a hiperexcitabilitatii nervului ce controleaza inervatia muschiului afectat. Printre cauzele aparitiei crampelor musculare se regasesc spasmele musculare, traumatismele de la nivelul muschiului, efortul fizic prelungit, pozitiile incomode sau nepregatirea muschilor inainte de efort fizic. Persoanele in varsta sunt mai predispuse la crampele musculare aparute in repaus. Alte cauze pot fi, de exemplu, deficitul de calciu, deshidratarea, incaltamintea neadecvata, etc.
Exista si unele boli care pot sa creasca riscul de aparitie a crampelor musculare, ca de exemplu sciatica sau ateroscleroza. In situatia pacientilor cu sciatica, durerile din zona feselor si a piciorului apar din cauza presiunii exercitate asupra nervilor din partea de jos a spatelui. Sunt pacienti la care, daca nervul este iritat, apar contractii la nivelul muschilor asociati. De asemenea, crampe musculare pot sa apara si din cauza administrarii anumitor medicamente – ca de exemplu cele destinate afectiunilor unde este nevoie de folosirea regulata de diuretice. In aceasta situatie, echilibrul mineral al organismului poate fi influentat de catre medicamente si se pot declansa crampe musculare. In cazul femeilor apar crampe si in perioada menstruala, insa acestea sunt declansate din alte motive decat cele enumerate anterior.
Tratament pentru crampe musculare
Putem scapa de crampele musculare cu ajutorul unui tratament medicamentos sau prin aplicarea unui masaj usor, care poate sa diminueze durerea. De asemenea, este necesara hidratarea corespunzatoare si reducerea aportului de sare. Administrarea de calciu, magneziu si vitamina E are un rol important in lupta cu crampele musculare.
Crampe musculare – sfaturi pentru preventie
Pentru a reduce pe cat posibil aparitia crampelor musculare este important sa aveti in vedere adoptarea unui stil de viata suficient de activ, sa va incalziti corespunzator inainte de efectuarea antrenamentelor si sa va orientati catre o alimentatie cat mai echilibrata si mai sanatoasa. De asemenea, specialistii recomanda evitarea consumului de alcool sau macar limitarea acestuia.
Cand sa mergeti la medic daca aveti crampe musculare
Avand in federe faptul ca cei mai multi oameni resimt doar din cand in cand crampe musculare si ca acestea trec in general de la sine, nu este necesar sa va prezentati la medic. In situatia in care problemele persista totusi, este recomandat sa mergeti la un consult de specialitate pentru a va asigura ca nu sunt simptome ale unei alte afectiuni, mai grave, sau ca nu este vorba despre anumite complicatii. Este nevoie de asistenta medicala de urgenta in situatia in care febra depaseste 38 - 39 de grade Celsius, daca apar modificari ale starii de constienta, daca aveti dureri abdominale severe sau daca urina capata o culoare inchisa.