Cum sa folosesti corect antiinflamatoarele pentru durerile de spate? Doze si recomandari
Pe primele doua locuri in ceea ce priveste apelarea de catre pacienti la medicul de familie sau la farmacist sunt raceala si durerile de spate. Durerile de spate pot avea multipli factori declansatori: de la postura incorecta sau stilul de viata sedentar la accidentari sau diferite forme de hernie. Uneori spunem ca odata cu inaintarea in varsta apar si durerile de spate, dar de cele mai multe ori acestea apar din cauza motivelor anterior mentionate sau a excesului de greutate.
Ce este durerea de spate
Durerile de spate sunt durerile resimtite in orice regiune a spatelui: zona cervicala, lombara, toracica, coccisului. Cel mai des este afectata zona lombara, prin prisma sustinerii greutatii partii superioare a corpului.
Opt din zece persoane apeleaza la medic pentru durerile de spate.
Ce sunt antiinflamatoarele
Medicamentul antiinflamator are rolul de a reduce inflamatia - roseata, umflatura, durere, dintr-o anumita parte a corpului.
Exista antiinflamatoare de sinteza care sunt clasificate in doua grupe: steroidiene si nesteroidiene, iar pentru acestea e recomandat sa discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a incepe administrarea.
Mai exista antiinflamatoarele naturale si se recomanda consultarea unui medic / farmacist fitoterapeut.
Printre plantele cu efect antiinflamator natural se numara ghimbirul si scortisoara, iar dintre alimente vom aminti legumele verzi, rosiile si pestele gras.
Atentie! Medicamentele antiinflamatoare sunt diferite de medicamentele analgezice. Cele din urma reduc durerea, dar nu trateaza inflamatia.
Medicamentele antiinflamatoare pentru durerile de spate se pot administra sub diferite forme:
- injectabila;
- orala;
- externa - sub forma de gel, unguent sau crema.
Antiinflamatoare pentru durerilor de spate
Inainte de recomandarea unui tratament medicul va urmari sa stabileasca in primul rand cauza care a dus la declansarea durerilor de spate. In majoritatea cazurilor pacientul pana la momentul consultatiei, va apela la automedicatia, iar ca tratament de prima intentie apeleaza frecvent la antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul, diclofenacul sau naproxenul.
Conform studiilor nu exista doze standard de antiinflamatoare pentru durerile de spate. Administrarea medicamentelor se face in functie de recomandarile generale de utilizare ale substantei antiinflamatoare, adaptate: nivelului de durere si existentei altor boli cronice, respectiv existentei altor tratamente.
Spre exemplu in cazul alegerii ibuprofenului cu administrare pe cale orala ca antiinflamator pentru durerile de spate se va administra un comprimat/ capsula de 200 mg la interval de 6 ore si nu se va depasi doza maxima de 1200 grame de ibuprofen pe zi.
In cazul ibuprofenului gel ce se administreaza local, direct pe zona dureroasa se recomanda aplicarea a 4- 10 cm gel de maxim 4 ori pe zi, iar distanta intre aplicari sa fie de minim 4 ore.
Cand durerile de spate sunt persistente pacientii nu trebuie sa combine medicamentele din aceeasi categorie; nu pot combina doua medicamente din grupul antiinflamatoarelor nesteroidiene: ex. niciodata nu se va asocia ibuprofen cu naproxen sau ibuprofen cu diclofenac sau ketoprofen cu acid acetilsalicilic.
Tratamentul injectabil cu antiinflamatoare pentru durerile de spate: in cazurile cu durere severa, pentru a reduce inflamatia si a scadea nivelul de durere resimtit de pacient la nivelul spatelui medicul poate recomanda infiltratii cu substante antiinflamatoare de tipul corticosteroizilor (antiinflamatoare steroidiene). Corticosteroizii reduc inflamatia si contribuie la scaderea presiunii de la nivelul nervilor afectati.
Tratamentul topic/ local cu antiinflamatoare pentru durerile de spate este recomandat in special in cazurile de tensiune sau intindere musculara. Efectul cremelor/ gelurilor are un efect relativ rapid, dar de scurta durata.
Tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene pentru durerile de spate nu trebuie sa aiba o durata mai mare de doua saptamani, din cauza efectelor secundare ce pot sa apara la nivelul organismului: dereglari de natura gastrointestinala, ulcer stomacal sau afectiuni renale ori hepatice. Odata ce se calmeaza episodul dureros este recomandat ca persoana afectata sa adopte un comportament de preventie.
Este important ca pacientul sa apeleze la expertiza medicului pentru ca odata diagnosticat corect tipul de durere de la nivelul spatelui si cauza, medicul poate recomanda un tratament complet ce poate da rezultate mai rapide decat in cazul automedicatiei. Investigatia durerilor de spate consta in examinarea spatele, evaluarea capacitatii de a sta in picioare, de a sta in sezut, de a merge si de a ridica picioarele. Nu in ultimul rand se va evalua durerea pe o scara de la unu la zece de catre pacient, acesta fiind un element important in alegerea antiinflamatorului potrivit, dar si a altor posibile recomandari terapeutice (inclusiv terapii combinate: fizioterapie/ kinetoterapie sau tratamente alternative: masaj terapeutic). De exemplu exista situatii in care schema terapeutica cuprinde un antiinflamator asociat cu un relaxant muscular.
In cazul durerilor de spate apelati cat mai curand la medic in vederea tratarii si prevenirii evolutiei problemei medicale care a dus la declansarea durerii.