Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

De ce este importanta incaltamintea ortopedica in perioada de crestere a copilului

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 27 iulie 2023 Ultima actualizare: 27 iulie 2023

Prevenim! Asta ar trebui sa fie o deviza pentru fiecare dintre noi. Dar noi, adultii, avem tendinta de a ne lasa acaparati de activitatile zilnice si ne lasam pe locul doi. Acest lucru nu se intampla cand vine vorba de copii, mai ales in primii ani de viata. Ne dorim pentru ei o evolutie si o dezvoltare cat mai armonioase si ca atare facem demersuri in aceasta directie. In continuare vom puncta aspecte importante legate de alegerea corecta a perechilor de incaltaminte ortopedica pentru copii in vederea dezvoltarii unei posturi corecte si a formarii unui mers corect.

Formarea mersului debuteaza in jurul varstei de 7-8 luni, cand copilul face primii pasi. Fiind la inceputul procesului de invatare cel mic nu sprijina corect piciorul pe sol, are tendinta sa calce spre exterior sau spre interior, uneori pe varfuri, etc. Odata cu primii pasi se incep si cautarile pentru primele incaltari ale copilului; cand le alegeti trebuie sa luati in calcul importanta sustinerii gleznei, factor ce contribuie la stabilizarea piciorului si la dezvoltarea corecta a musculaturii piciorului. Incaltamintea ortopedica de copii este special conceputa pentru sustinerea structurii gleznei, piciorului si pentru facilitarea miscarilor corecte.

Incaltamintea ortopedica de copii se va putea folosi odata cu inceperea experimentarii mersului pe jos pe afara, pentru o dezvoltare motorie completa si corecta. Cuvantul ortopedic face referire la pozitia corecta a piciorului, astfel incat sa ajute copilul sa evite miscarile anormale ale piciorului care odata cu trecerea timpului ar putea produce probleme la nivelul coloanei vertebrale si dureri musculare la nivelul piciorului.

Caracteristicile unei perechi de incaltaminte ortopedica pentru copii sunt:

  • Carambul inalt pentru a sprijini articulatia gleznei in pozitia corecta;
  • Calcaiul usor inclinat pentru a impiedica inclinarea laterala a gleznei;
  • Bombeu intarit pentru protectia degetelor de la picioare;
  • Talpa cu un strat de silicon pentru absorbtia socului;
  • Talpa flexibila pentru facilitarea miscarilor libere, factor care contribuie la intarirea muschilor si ligamentelor;
  • Guler moale din burete pentru asigurarea confortului necesar la nivelul gleznei.

Incaltamintea ortopedica pentru copii este gandita pentru a sustine in pozitie corecta talpa, glezna si piciorul atat in miscare cat si in repaus. Un alt aspect important de care trebuie sa tineti cont la alegerea unei perechi de incaltaminte ortopedica la copii este calitatea materialelor din care este fabricata si de aceea este recomandata incaltamintea din piele atat la exterior, cat si la interior, elemente care cresc gradul de confort si aerisirea corespunzatoare a picioarelor.

Pe parcursul cresterii purtarea la recomandarea medicului ortoped a unei perechi de incaltaminte ortopedica de copil personalizata si adaptata nevoilor acestuia aduce diferite beneficii precum:

Adaptarea la particularitatile anatomice ale talpii/ piciorului copilului:

Incaltamintea ortopedica de copii prin materialele naturale sau textile cu plasticitate mare ofera un grad crescut de adaptabilitate la fiecare particularitate a piciorului copilului, facilitand in acelasi timp o ventilatie optima a piciorului si are si proprietati igienice crescute care vin odata cu alegerea incaltamintei ortopedice la copii.

Siguranta modului in care pozitioneaza piciorul pe o suprafata plana/ calca:

Incaltamintea ortopedica de copii are un usor grad de rigiditate aspect important pentru fixarea buna a talpii, element de siguranta pentru realizarea libera a miscarilor, fara ca cel mic sa simta nesiguranta sau sa se simta limitat.

Naturaletea miscarilor piciorului/ pasilor:

Talpa fiind flexibila la incaltamintea ortopedica de copii nu permite sucirea piciorului celui mic in timpul mersului si le ofera un sentiment de siguranta in procesul de dezvoltare a motricitatii si de descoperire a mediului. Talpa la incaltamintea ortopedica de copii ofera si un grad crescut de aderenta la contactul cu diferite tipuri de suprafete.

Pozitia corecta in timpul mersului:

In timpul mersului incaltamintea ortopedica de copii prin botul lat (rotunjit sau plat) favorizeaza miscarea in voie a degetelor de la picioare si alinierea lor naturala, astfel incat cei mici pot controla pasii factor esential in dezvoltarea plantara corecta.

Senzatia de lejeritate:

Prin pozitia talpii usor ridicata in zona calcaiului in cazul incaltarilor ortopedice de copii se asigura pozitia corecta a talpii element ce da siguranta si duce la miscari naturale, lejere ale piciorului de catre cel mic.

Pentru a va sprijini copilul in procesul de invatare a mersului sunt recomandate incaltarile ortopedice. Alegerea lor se face tinand cont de recomandarile unui medic ortoped, pe baza particularitatilor copilului, dar aveti in vedere ca exista situatii in care utilizarea de incaltaminte ortopdepica de copii este imperios necesara. Daca observati ca:

  • In mers piciorul celui mic se duce spre interior;
  • Exista deficiente la nivelul gleznelor;
  • Genunchii sunt inclinati spre interior si gleznele sunt departate;
  • Exista dificultati in mentinerea unei pozitii corecte (deficit muscular);
  • Piciorul este plat (!In acest caz aveti in vedere ca aproximativ 95% dintre copii pana la varsta de 4-5 ani au piciorul plat din cauza grasimii de pe talpa piciorului, deci trebuie neaparat sa apelati la expertiza medicului ortoped) programati o consultatie la un medic ortoped pediatru pentru a corecta la timp aceste aspecte si pentru a facilita o dezvoltare armonioasa a celui mic.