Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Durerea de tendoane – Ce trebuie sa stiu?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 10 decembrie 2019 Ultima actualizare: 9 mai 2024

Tendonul este acel element care face legatura dintre muschi si os. Ruptura partiala a unor fibre de colagen, edemul localizat si durerile sunt semne ca tendonul este afectat, denumirea acestei afectiuni fiind cea de “tendinita”.  Nu este o problema majora, insa daca nu este identificata la timp si tratata corespunzator, poate genera un disconfort serios si o stare de rau a organismului.

Durerea de tendoane – Ce trebuie sa stiu?

Cuprins:

Ce este durerea de tendoane?

Cauzele durerii de tendoane

Localizarea durerii de tendoane

Cum se trateaza durerea de tendoane

Preventie

Ce este durerea de tendoane?

Tendinita este rezultatul inflamarii unui tendon, adica a tesutului fibros care asigura legatura dintre os si muschi. Inflamarea poate sa apara atat la jonctiunea musculotendinoasa cat si la punctul de insertie pe os sau in zona sa mediana.

Cauzele durerii de tendoane

Tendonul ajunge sa fie suprasolicitat, de cele mai multe ori, din cauza folosirii excesive a articulatiei. Miscarile repetate constant si traumatismele pot fi cauze ale durerii de tendoane, dar si inaintarea in varsta favorizeaza aceasta afectiune. De asemenea, daca pacientul sufera din cauza unor boli precum guta, obezitatea, artrita reumatoida sau din cauza deficitului de vitamine, riscul aparitiei tendinitei creste. Acest risc este mare si in cazul persoanelor care fac jogging sau care practica sporturi precum baschet, golf, fotbal sau tenis.

Localizarea durerii de tendoane

Articulatiile cotului, umarului, glezei si pumnului sunt cele mai afectate. Primul semn pe care pacientul in remarca este durerea resimtita in timpul efectuarii exercitiilor fizice sau atunci cand scrie mult timp la tastatura. In aceste situatii, tendonul ajunge sa se inflameze, sa fie cald si sa doara atunci cand este atins.

Pentru o diagnosticare eficienta este nevoie de un examen clinic al articulatiei prin care tendonul este testat prin manevre specifice la nivelul zonei respective. De asemenea, este nevoie de un examen ecografic pentru a observa zona de inflamatie a tendonului si prezenta lichidului de inflamatie din jurul tendonului.

In unele cazuri sunt necesare si investigatii imagistice, radiografie si rezonanta mangetica nucleara (RMN) pentru zona care este afectata.

Cum se trateaza durerea de tendoane

Tratamentul potrivit difera de la un pacient la altul in functie de amploarea problemei, putand reduce durerea si inflamatia. In prima parte, tratarea tendinitei presupune repaus, utilizarea ortezei, precum si tratament antiinflamator local sau administrat pe cale orala. Atunci cand durerile de tendoane sunt mai grave, acest tip de tratament nu poate face fata situatiei si este necesara administrarea de infiltratii locale care sa ajute la reducerea edemului local si care sa grabeasca vindecarea. Studiile de specialitate au confirmat faptul ca plasma imbogatita cu trombocite, adica infiltratiile de tip PRP, sunt foarte eficiente pentru a grabi procesul de vindecare. Exista situatii in care tratamentul medicamentos poate sa dureze de la cateva saptamani la cateva luni, timp in care repaosul este obligatoriu. In cazul in care tratamentul care se impune este cel chirurgical, se procedeaza la indepartarea zonei de inflamatie sau la tratarea complicatiilor de genul rupturilor de tendon.

Netratata la timp sau neglijata, tendinita poate genera complicatii grave care sa culmineze in unele cazuri cu ruperea tendonului afectat.

Preventie

Aparitia tendinitei poate fi prevenita in cazul in care sunt respectate si aplicate anumite principia. Pentru a reduce solicitarea tendoanelor se recomanda intarirea muschilor. Incalzirea este esentiala inainte de efectuarea exercitiilor fizice sau a unor operatiuni care implica efort fizic. Este foarte bine sa va constientizati limitele si sa tineti cont de ele pentru a nu suprasolicita tendonul. Incercati, de asemenea, sa nu mentineti articulatiile in aceeasi pozitie pentru o perioada lunga de timp. Este foarte important ca, in cazul in care detectati aparitia vreunei dureri sa va opriti imediat din a efectua activitatea sau respectivul exercitiu.

Cel mai bun lucru pe care il puteti face atunci cand apare orice durere articulara in timpul efectuarii exercitiilor este sa ve prezentati la un consult pe care sa il efectueze un medic specialist. Acesta va realiza o evaluare inainte de a va permite sa reincepeti activitatea sportive sau lucrul si va recomanda un tratament medicamentos care, luat inca din stadiile incipiente, este foarte eficient si rapid.