Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit de Black Friday la comenzile peste 200 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Durerile de stomac - cauze si remedii

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 iulie 2020 Ultima actualizare: 17 iulie 2020

Stilul de viata alert, alimentatia haotica, stresul si oboseala sunt dusmanii starii de sanatate. Senzatia de jena sau chiar durerea de stomac (gastralgia) pot fi semnale pe care organismul le da atunci cand exista o problema la acest nivel. Stomacul este un organ abdominal, fiind sediul a numeroase si importante procese digestive. De regula, durerea de stomac este resimtita in partea superioara a abdomenului sau in zona inferioara a pieptului, putand fi acompaniata (sau nu) de greata, varsaturi, tulburari de tranzit si flatulenta. 

Durerile de-stomac-cauze-si-remedii
Ce pot anunta durerile de stomac?

Daca va confruntati frecvent cu dureri de stomac, va recomandam o vizita la medicul gastroenterolog, intrucat aceasta acuza poate sa ascunda o serie de afectiuni.

Cauzele durerilor de stomac

Este foarte important sa ne ascultam corpul. Astfel, in momentul in care suntem in fata medicului trebuie sa putem sa explicam si sa detaliem durerea de stomac: caracteristicile acesteia (durere surda, ascutita), modalitatea de debut (brusca sau treptata), durata, la ce se calmeaza si simptomele care o insotesc. In acest fel, descrierea durerii poate sa sugereze cauza acesteia.

  • Una dintre cele mai frecvente cauze ale gastralgiei este alimentatia incorecta. Nu putini sunt cei care mananca pe fuga sau sar peste mesele principale. In acest fel, programul alimentar haotic va avea repercusiuni negative asupra proceselor digestive.
  • Intoleranta alimentara trebuie privita cu seriozitate, cu evitarea alimentelor ce provoaca tulburari digestive. Astfel, printre cele mai cunoscute intolerante alimentare care pot provoca durere de stomac se numara intoleranta la gluten si la lactoza.
  • Exista o serie de alimente care pot provoca balonare si gastralgie. Printre acestea se numara: dulciurile, varza, bauturile alcoolice, ceapa, laptele si carnea grasa. Daca observati ca nu va simtiti bine dupa ce consumati aceste alimente, atunci va recomandam sa le eliminati din dieta zilnica.
  • Durerea de stomac care asociaza greata, varsaturi si care apare de regula dupa masa poate sa indice prezenta unei gastrite. Daca durerea este din ce in ce mai severa, atunci putem chiar discuta despre un ulcer gastric sau duodenal. Toate aceste afectiuni necesita consult gastroenterologic si tratament tintit.
  • Pancreatita este o afectiune digestiva, caracterizata de inflamatia pancreasului. Aceasta se poate manifesta prin durere si senzatie de arsura in zona stomacului, ce poate iradia catre spate, la care se adauga greata si varsatura.

 

Durerile-de-stomac-cauze-si-remedii
Calmarea durerilor de stomac

Remedii utile

  • Primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand va confruntati cu gastralgii repetate este sa mergeti la medic. In unele cazuri (nu putine), automedicatia poate sa faca mai mult rau decat bine.
  • Se recomanda evitarea bauturilor carbogazoase dulci, a alcoolului, renuntarea la fumat si respectarea unui program de masa (3 mese pe zi-ultima nu mai tarziu de ora 18.00).
  • Tineti un jurnal alimentar in care sa specificati alimentele care v-au facut rau pentru a putea sa le evitati pe viitor.
  • Evitati mesele copioase, carnea grasa, prajelile de orice fel, vanatul si sosurile picante.
  • Aveti grija la odihna. Persoanele care sufera de oboseala cronica se plang frecvent de dureri de stomac, cauzate cel mai probabil de stres.