Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Foliculita - cum scapam de ea?

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 12 noiembrie 2018
Foliculita poate deveni destul de neplacuta in momentul in care afecteaza pielea, apare atunci cand foliculii pilosi sau zonele din jurul firelor de par sunt infectate si devin inflamate, acestea cauzand cresterea unor pustule asemenea cosurilor. Aceste pustule sunt de fapt, fire de par care nu au crescut din cauza inflamatiei foliculare dar care apar pe zone intinse ale corpului. Foliculita se poate dezvolta si un urma leziunilor la nivelul foliculului pilos  dar si a ciupercilor. Este important de stiut ca acest tip de foliculita este frecvent intalnit la persoanele cu sistemul imunitar slabit. Aceasta afectiune este de doua tipuri : foliculita superficiala si foliculita profunda.

Simptome ale foliculitei

De cele mai multe ori, foliculita se manifesta prin sensibilitate la nivelul foliculului pilos, basici cu puroi, roseata si inflamare, insa in cazul foliculitei profunde, pacientii se confrunta cu umflaturi, durere, basici care supureaza si chiar cu cicatrici, dupa ce se vindeca. In cazurile extrem de grave, foliculita se manifesta prin confuzie, pierderea cunostintei, lesin, febra, dificultati de respiratie, durere severa si anxietate.

Cauzele foliculitei

Principala cauza a aparitiei foliculitei este infectia care apare in urma indepartarii parului de pe o anumita suprafata a corpului si aici ne referim la barbierit, epilatul cu ceara, pensatul, etc. Factorii de risc care duc la formarea foliculitei sunt transpiratia excesiva, frictiunea in urma barbieritului, baile in jacuzzi, piscine, sau chiar existenta bolilor precum diabetul, ce duc la slabirea sistemului imunitar.

Tratamentul foliculitei 

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. De obicei, foliculita superficiala se vindeca de la sine in aproximativ 14 zile, insa pentru a ameliora simptomele acesteia puteti apela la aplicarea compreselor cu otet alb si utilizarea sampoanelor tratament. Daca infectia nu dispare, va fi nevoie sa apelati la tratamentul cu antibiotice si unguente anti-fungice.