Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Glicemia la copii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 15 iulie 2021

Glicemia la copii se poate masura in diverse momente din zi, avand in vedere faptul valorile de referinta sunt diferite. Recomandarea este ca masuratoarea sa fie facuta pe stomacul gol, adica nu mai devreme de opt ore de la cea mai recenta masa. Se mai numeste si „glicemie de baza”, fiind un tip de masuratoare care ofera informatiile necesare pentru a putea gestiona nivelul de zahar din sange. Glucoza este extrem de importanta pentru buna functionare a organismului. Atunci cand este prea multa in sange, se formeaza rezerve in ficat si sunt folosite daca exista nevoie suplimentara, la efort fizic.

CUPRINS

Glicemia la copii – valori normale
Glicemia la copii – simptome
Glicemia la copii – tratament

Cantitatea de glucoza existenta in sange este masurata prin intermediul glicemiei, aceasta fiind o problema tot mai des intalnita la copii din cauza cantitatii exagerate de mancaruri dulci si nesanatoase. Este un tip de alimentatie care genereaza un nivel ridicat al glicemiei la copii, principalul risc pe care il prezinta fiind cel de aparitie a diabetului. In egala masura, este important ca parintii sa aiba cunostinta despre ceea ce se poate intampla copilului in situatia in care nivelul glicemiei este unul scazut si ce este necesar sa faca pentru ca glicemia sa fie pastrata in limitele considerate normale.

Glicemia la copii - valori normale

Valoarea normala a glicemiei la copii oscileaza intre 70 si 100 mg/dL (miligrame pe decalitru), insa fluctuatiile acesteia sunt considerate normale la copii. Se intampla astfel pentru ca imediat dupa masa nivelul indicelui glicemic este mai ridicat, iar dupa o activitate fizica prelungita este mai scazut.

In situatia nivelului scazut de glucoza (hipoglicemie) poate sa fie vorba despre un aport prea mic de zahar, dar si despre malnutritie. Este de preferat ca glicemia la copii sa fie mentinuta la valori normale, pentru ca dezvoltarea normala a copilului poate fi afectata negativ de un nivel constant scazut de glucoza. Atunci cand glicemia la copii este scazuta, acestia pot avea senzatii de ameteala sau lesin.

Sunt si situatii in care nivelul glicemiei poate fi mai mare decat in mod normal, ca de exemplu atunci cand copilul prezinta afectiuni ale rinichilor, ficatului, inflamatii ale pancreasului, are gripa, este stresat emotional sau a mancat prea mult. Cresterea glicemiei peste valorile normale se numeste hiperglicemie si poate fi un semn al diabetului de tip 1 sau a diabetului zaharat. In afara de un regim alimentar care contine prea mult zahar, ideal este ca cei mici sa nu aiba un stil de viata sedentar.

Glicemia la copii – simptome

In situatia in care indicele glicemic depaseste 240 mg/dL, ar putrea sa apara simptome precum pierderea apetitului, senzatie de greata, respiratie accelerata si privire incetosata. Atunci cand glicemia creste brusc, poate chiar sa induca starea de coma. Daca nivelul crescut al glicemiei se pastreaza pentru o perioada mai lunga de timp, se poate ajunge la afectiuni grave ale vaselor de sange si ale nervilor, ale rinichilor, ale ochilor sau ale inimii.

In situatia in care glicemia este mai mica de 40 mg/dL, la creier ajunge prea putina glucoza pentru functionarea normala a acestuia. In cazurile respective, copiilor le este afectata atat judecata, cat si coordonarea musculara. Daca glicemia este mai mica de 20 mg/dL se considera urgenta medicala si este esential ca cel mic sa fie consultat cat mai curand de un medic specialist. Glicemia la copii se poate stabili in urma analizarii unei probe de sange sau folosind benzi care se introduc in proba de urina sau un glucometru. Pentru a va asigura ca rezultatele testului nu sunt influentate in niciun fel, evitati administrarea unor medicamente precum si a suplimentelor alimentare pe baza de plante.

Glicemia la copii - tratament

Recomandarea medicilor este sa testati copiii cel putin o data in fiecare an pentru a afla nivelul glicemiei. Testele de glucoza vor fi stabilite de medicul pediatru in functie de starea fiecarui copil in parte, tinand cont si de varsta acestora. In situatia in care aveti banuiala ca glicemia copilului dumneavoastra nu se incadreaza in limitele normale, cel mai bine este sa consultati un specialist pentru a stabili cu exactitate nivelul glicemiei si eventualul tratament care trebuie avut in vedere.

Foarte important in tratarea si controlarea problemelor legate de glicemie la copii este sa fie respectat un regim alimentar echilibrat, bogat in legume si fructe proaspete, mese regulate si cu cantitati stabilite, precum si adoptarea unui program de exercitii fizice. Este bine de retinut ca alimentele care sunt bogate in zahar nu au un efect negativ doar asupra glicemiei, si ca pot sa genereze hiperactivitate in situatia copiilor care au o stare normala de sanatate. De asemenea, este bine ca parintii sa fie atenti si la detaliile despre produsul respectiv, scrise pe ambalaj. Se poate ca aceste produse sa contina, de cele mai multe ori, anumiti inlocuitori ai zaharului. Poate sa fie vorba despre fructoza, manitol, sorbitol, xytiol sau sucroza, inlocuitori ce pot sa afecteze si ei glicemia.